IT, Important

Muzică electronică, artă vizuală și jocuri digitale independente la Clujotronic – Electro Arts Festival

Clujotronic – Electro Arts Festival

Fondat ca un festival germano-francez de artă digitală în anul 2012, Clujotronic – Electro Arts Festival revine, la cea de-a șasea ediție, cu numeroase proiecte interdisciplinare și experimentale, care cuprind muzică electronică, artă vizuală și jocuri digitale independente.

Artiști din România, Germania și Franța vor crea performance-uri audio-video, instalații interactive, își vor prezenta jocurile și vor susține workshop-uri și talk-uri pentru publicul larg pasionat de tehnologie și artă contemporană.

Startul evenimentului este dat vineri, 29 octombrie de un panel de discuții despre gaming, după care are loc deschiderea oficială de la ora 20:30.

Urmează performance-ul coregrafic Hakanaï, conceput de artiștii francezi Adrien M și Claire B, un format nou în cadrul festivalului, ce combină dansul cu video mapping. Performance-ul are loc într-un cub de imagini care reacționează la mișcările dansatoarei Akiko Kajihara, în ritmul unei creații sonore interpretate live. La final, spectatorii sunt invitați să pătrundă în instalație.

Un alt proiect inedit prezent la Clujotronic este performance-ul Tripods One al artistului berlinez Moritz Simon Geist, o sculptură cinetică formată din roboți care produc live muzică electronică. Artistul este și el prezent pe scenă pentru controla și a interacționa cu instalația – creând astfel o simbioză artistică om-mașină și abordând teme precum robotizarea societății ori inteligența artificială, într-o manieră agreabilă pentru publicul larg.

Două show-uri speciale din România vor fi cel al trupei clujene Baba Dochia și al lui YVAT. Baba Dochia va susține un concert live de rock electronic iar sound artistul bucureștean YVAT – un performance audio-video cu proiecții 3D.

Primele două seri ale festivalului se vor încheia cu petreceri pe ritm de deep house, deep disco și tehno, asigurate de artiștii locali Brandon Roggers și Lucu Chen, pe fundalul unor instalații de lumini interactive, create de Rift Time Moldova.

Hakanaï / trailer from Adrien M & Claire B on Vimeo.

Fiindcă jocurile video sunt unul dintre cele mai răspândite medii în care arta se îmbină cu tehnologia, propulsând inovații și având un rol esențial în cultura și arta modernă, gamingul rămâne o componentă însemnată a Clujotronic.

Cele mai noi și mai creative, inovatoare și de succes jocuri independente românești vor fi expuse în cadrul unei expoziții, pentru a fi testate de vizitatori, majoritatea în premieră pentru Cluj-Napoca. Jocuri precum Marble Land, Brawlout, Gibbous – A Cthulhu Adventure sau Second Hand: Frankie’s Revenge și-au câștigat deja un renume mondial pe scena gaming-ului iar publicul le va putea afla povestea.

Și de la această ediție nelipsite vor fi jocurile internaționale de realitate virtuală și cu controllere alternative. Close the Leaks este un proiect german, care operează cu niște tuburi construite din föhnuri și senzori de presiune aer, în loc de tastatură sau controller clasic.

Dezvoltatorii jocurilor vor fi prezenți la festival, deschiși în a-și împărtăși experiențele și cunoștințele în cadrul unor ateliere și talk-uri.

Tineri dezvoltatori de jocuri, graficieni și artiști sunt încurajați să producă jocuri noi în cadrul unui game jam de 24 de ore, îndrumați de specialiști din Germania, Danemarca și România.

Două instalații create de profesori și studenți de la Universitatea de Artă și Design și instalația Licurici a celor de la Altom vor anima curtea interioară a locației, prin mecanisme interactive de sunet și lumină, oferind astfel un ambient electrizant pentru cei dornici de explorare și de experiențe inedite.

Între 29 septembrie și  1 octombrie, vizitatorii vor avea parte de un eveniment unic în Cluj-Napoca, în care arta și tehnologia împart aceeași scenă, se completează și se optimizează reciproc.

Festivalul Clujotronic este organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez din Cluj-Napoca iar intrarea este gratuită. Atelierele și talk-urile vor fi în limba engleză.


photo credit: Marius Neag


Lasă un răspuns

Site creat de