Studentie

Oportunităţi pentru studenţi. Cum poţi să pleci în străinătate cu programul Erasmus+

erasmus+

Schimbul de experiență și aplicarea la un program precum Erasmus+ a fost și este în continuare cap de listă atunci când vine vorba despre cele mai îndrăznețe experiențe din timpul studenției. Viața de student nu înseamnă doar sesiuni, viață de cămin și libertate departe de casă. Ai o mulțime de avantaje de care trebuie să profiți și care îți pot deschide noi orizonturi de care nici nu bănuiai.

Dacă am reușit să-ți captăm atenția, cu siguranță te întrebi ce este Erasmus+? Ei bine, acesta este un program creat de către Uniunea Europeană, un program pentru educație, formare, tineret și sport care a început în anul 2014 și va continua până în anul 2020, având în toți acești șapte ani un buget total de 14,7 miliarde de euro. Obiectivul principal al programului este acela de a dezvolta competențele și capacitatea de inserție a tinerilor pe piața muncii oferind o experiență diferită față de ceea ce trăim zi de zi.

Practic, ai ocazia să cunoști cultura unei alte țări iar programul sprijină grupuri de tineri din țări diferite ce se întâlnesc pentru o scurtă perioadă de timp (minim 5 zile – maxim 21 zile) pentru un program de învățare nonformală sau tineri care fac voluntariat în diferite țări prin intermediul Serviciului European de Voluntariat (perioada poate varia de la 2 la 12 luni).

La programele de învățare (5-21 zile) pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 30 de ani iar la programele de voluntariat (2-12 luni), tinerii cu vârsta cuprinsă între 17 și 3- de ani.

Dacă programul Eramus presupune „transferul” pentru o perioadă prestabilită de timp la o altă universitate dintr-o altă țară, Erasmus+ îți oferă ocazia de a face voluntariat, de a munci efectiv.

erasmus

 

În cadrul programului Erasmus+ persoanele nu pot candida pe cont propriu, ci numai ca parte a unei instituţii/organizaţii eligibile. De aceea este foarte important să identificaţi, împreună cu organizaţia/instituţia unde sunteţi activi sau cu care sunteţi în contact, ce oportunităţi de învăţare vă oferă Erasmus+. Grupurile de tineri pot candida în cadrul proiectelor de tineret (mobilităţi ale tinerilor şi lucrătorilor de tineret) numai sub umbrela unei organizaţii sau instituţii implicate în lucrul cu tinerii.

Studenții UBB aduc peste 190 de milioane de euro în fiecare an în Cluj-Napoca

Alexandra Marian, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai ne povestește despre experiența sa cu Erasmus+ în Spania:

Inițial m-am temut ca această experiență să nu fie una neplăcută și am avut mari emoții însă nu am avut nevoie de prea mult timp ca să mă îndrăgostesc de tot ce a însemnat această experiență. Pe lângă faptul că ai ocazia să cunoști alți oameni, din culturi diferite, te dezvolți tu însuți. Să nu mai vorbim despre faptul că mi-am îmbunătățit capacitatea de a vorbi în limba engleză. Țin legătura și acum, după doi ani, cu prietenii pe care mi i-am făcut acolo. Chiar dacă au fost uneori momente dificile și am acumulat deseori oboseală, pot afirma că a fost cea mai frumoasă experiență a vieții mele de până acum. Este foarte important să alegi o țară cu care să simți că ai o conexiune, o vibrație. Doar așa te vei simți cu adevărat fericit. Nu recomand să nimănui să aleagă orice locație, doar de dragul de a beneficia de acest program. Gândiți-vă cât de frumos ar fi să locuiți pentru o perioadă într-o țară pe care ați dorit de mult timp să o vizitați.

Așadar, tu cetățeanul cărei țări ți-ai dori să fii pentru un timp?

Lista țărilor partenere poate fi consultată aici:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about/who-can-take-part_ro



Lasă un răspuns

Site creat de