Uncategorized

Părintele Alexandru Nicula, supranumit Schindler al Clujului, s-a stins din viaţa la vârsta de 102 ani

parintele alexandru nicula

Părintele Alexandru Nicula, cetăţean de onoare al Municipiului Dej, s-a stins din viaţă, în această dimineaţă, la vârsta de 102 ani. Din cei 102 ani de viaţă, părintele Nicula şi-a dedicat 75 de ani preoţiei. Meritele părintelui au fost recunoste în 2003 când a primit tilul de Prelat Papal Onorific chiar din partea Papei Ioan Paul al II-lea. Părintele este cetăţean de onoare al Municipiului Dej, dar şi al localităţii de origine, Târlişua. La începutul acestui an, primarul Morar Costan i-a înmânat părintelui Alexandru Nicula o „Diplomă de longevitate”.

Părintele Nicula este supranumit Schindler al Clujului, deoarece în perioada comunistă a ajutat numeroşi evrei să treacă Ardealul, pentru a scăpa de pericolul deportării.

Dragii mei foşti şi actuali credincioşi, mai întâi mulţumesc lui Dumnezeu cel Bun şi Mare care m-a învrednicit ca, la 100 de ani, să mă găsesc în această biserică unde mi-am lăsat sufletul şi de care mă bucur că a încăput pe mâini harnice, pe mâini bune, de adevăraţi preoţi. Mulţumesc apoi Preasfinţitului Părinte Episcop care şi-a schimbat programul şi mi-a făcut mie această cinste deosebită că la un biet păcătos – ‘un pauvre pêcheur’, cum ar zice francezul -, un biet păcătos de 100 de ani să fie sărbătorit, să fie cinstit. Şi pe ce bază? Pentru că toată viaţa mea am încercat să fiu un om de omenie şi un om cinstit. Aceasta este slujba pe care eu cred că am adus-o lui Isus Hristos: cinstea şi omenia, pentru că acestea sunt cele două calităţi esenţiale ale vieţii. Lumea noastră de astăzi, dacă ar avea mai multă omenie şi mai multă cinste în loc de atâta ură şi duşmănie, ar trăi mult mai uşor şi mult mai bine” spunea Părintele Alexandru Nicula, ultimul protopop al Clujului înainte de 1948.

Alexandru Nicula, născut pe 17 februarie 1913 la Târlișua, Bistrița-Năsăud, a fost un prelat papal român, fost protopop al Clujului, deținut politic, unul din liderii rezistenței greco-catolice din România.

În anul 1935 a absolvit Academia Teologică Unită din Cluj, după care a fost trimis de episcopul Iuliu Hossu pentru aprofundarea limbii franceze și obținerea unei licențe suplimentare în Franța.

Alexandru Nicula (dreapta), alături de un coleg de şcoală, la Paris

alexandru nicula anii 40

În 1947 a devenit protopop unit al Clujului. În data de 22 iunie 1948 a fost arestat în urma unui denunț al unui tânăr preot ortodox, pe motiv că a predicat împotriva regimului comunist instaurat în România.

După interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, pe motiv că a refuzat să treacă la Biserica Ortodoxă Română, a fost trimis cu domiciliu forțat la Dej. În 1951 a fost din nou arestat și trimis la Canal.

În 1956, după eliberare, a fost angajat ca muzeograf la Casa Karácsonyi din Gherla. În paralel a dat ore de franceză și a oficiat botezuri și căsătorii în clandestinitate. Ulterior a fost angajat ca economist la Dej, unde a continuat pastorația clandestină.

Demersurile sale pentru retrocedarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Dej s-au concretizat în două sentințe de restituire, pronunțate de Judecătoria Dej și Tribunalul Cluj în anii 2002 și 2003, după peste zece ani de procese. Sentințele de restituire au fost schimbate de Curtea de Apel Cluj și ÎCCJ în recurs, iar casa parohială greco-catolică a fost vândută de Parohia Ortodoxă Dej III în anul 2000 către omul de afaceri Tiberiu Purdea. (wikipedia.org.)

foto: adevarul.ro



Lasă un răspuns

Site creat de