IT

Pericolul unui laptop nesecurizat. Cele mai neplăcute scenarii

Pericolul unui laptop nesecurizat. Cele mai neplăcute scenarii

În lumea perfect conectată de astăzi, să folosești un laptop fără antivirus este ca și cum ai conduce o mașină fără centură de siguranță. Există miliarde de computere pe toată planeta și jumătate dintre ele sunt conectate la Internet. Chiar dacă cei mai mulți utilizatori intră online cu aceleași scopuri ca tine, există o mică porțiune a populației digitalizate care urmărește alte lucruri. Dacă tot îți iei un laptop în rate, merită să mai dai un ban și pe un sistem de protecție antivirus. Iată de ce.

Nu doar viruși

Din păcate, virușii reprezintă doar o parte din pericolele la care suntem expuși online. Internetul e plin de programe cu intenții rele, denumite „malware”. Un tip popular de malware este „spyware”, care, odată ajuns pe computerul tău, pur și simplu îți înregistrează acțiunile, fără ca tu să bănuiești asta. Astfel de programe pot să se activeze singure când tu îți accesezi contul bancar online sau când faci tranzacții prin cardul tău, moment în care citește ceea ce tu tastezi și transmite mai departe creatorului de spyware aceste informații. Sunt suficiente câteva zile sau săptămâni pentru ca tu să-i divulgi unui băiat deștept adrese de e-mail, parole de conturi bancare sau PIN-uri de carduri.

Amenințare ascunsă

Dar cum ajung aceste softuri malițioase pe laptopul tău? Dacă te gândești că pur și simplu trebuie să nu descarci aplicații dubioase pentru a fi în siguranță, lucrurile nu sunt atât de simple. 60% din munca depusă de hackeri se concentrează pe a-ți introduce malware-ul în sistem. Cele mai comune metode sunt link-urile mascate în anumite site-uri, care descarcă aplicații ascunse sub nume de încredere. De cele mai multe ori, utilizatorii au impresa că descarcă ceva care nu prezintă niciun pericol, cum ar fi o actualizare de Windows sau un fișier video.

Măsuri de protecție

Prin urmare, cum facem să ne ferim de astfel de amenințări? În cazul în care bănuiești că ești pe cale să fii infestat de un malware, spyware sau virus, cea mai la îndemână acțiune este să oprești alimentarea computerului. Pentru un laptop capsulat, e puțin mai dificil. Dar dacă ai dekstop, pur și simplu îl scoți din priză. Dar ca să nu ajungi la astfel de intervenții nu foarte eficiente, e bine să-ți înzestrezi sistemul cu un antivirus decent. Sunt foarte multe pe piață, ai și o sumedenie de recenzii care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere. Și, chiar dacă soluțiile gratuite au ajuns să ofere protecție de până la 99%, probabil că merită să plătești pentru un serviciu profesionist, mai ales dacă ții la informația pe care o treci prin acel sistem (conturi bancare, parole de e-mail, informații confidențiale de la serviciu).

Pentru a-ți securiza activitățile online cel mai bine, pornește de la un laptop solid, cu un sistem de operare original și mereu actualizat, ajutat de un antivirus cu recenzii bune. Iar dacă le plătești pe toate prin CardAvantaj, împarți prețurile în rate fără dobândă*.

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 



Lasă un răspuns

Site creat de