Studentie

Povestea studentului cu rezultate impecabile la FSEGA Cluj care şi-a pierdut viaţa la doar 20 de ani

Claudiu Daniel Nica

Se spune că atunci când aflăm povești de viață ale unor oameni ar trebui să învățăm din greșelile lor. Însă ce facem atunci când de la „așa nu” descoperim o poveste cu „așa da”?

Probabil că ar trebui să procedăm la fel. Un om din categoria celor, care, am spune noi, că trebuie să le urmăm exemplul, a făcut parte, pentru că din cauza unor probleme complicații medicale a plecat dintre noi, Claudiu Daniel Nica, între prieteni „alintat” și Dani.

Student în anul II la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la cei 20 de ani ai săi recent împliniți, Daniel a fost unul dintre acei studenți de 10, care datorită acestor performanțe s-a numărat printre primii din totalul de studenți de la specializarea economie și afaceri internaționale la care a fost înscris începând cu anul 2016. De altfel, media de intrare la facultate a fost tot 10, medie realizată între notele de la examenul de bacalaureat și concursul Oeconomicus Napocensis, organizat în fiecare an pentru viitorii studenți, la care a participat.

Prietenii și colegii îl descriu ca un om modest și respectuos față de ceilalți, retras de la conflicte și implicat într-un mod activ în munca de la facultate, prin dorința de a munci în plus și participând la cursuri, a căror prezență este facultativă. Printr-o postare pe pagina de facebook, colegul său de facultate Sven Alexander Gal a scris:

„…Erai modest, erai muncitor și aveai planuri de viitor. Nu o să uit niciodată ziua când au fost alegeri pentru reprezentanții de specializare și, când a venit rândul celor de la EAI, tu cu o simplitate rar întâlnită în zilele noastre, ai zis:”Dacă nu vrea nimeni, mă duc eu!” De asemenea, nici acele dimineți de joi, când în loc să te odihnești, pentru că studenților de la EAI, le erau destule 7 cursuri, tu veneai cu punctualitate, scoțând de la noi reacții de mirare totală sau felul în care îi cereai doamnei Mocean muncă suplimentară, pentru ca să-ți îmbogățesti cunoștiințele. Sau cursurile unde activai negreșit…”

O altă colegă de facultate Corina Purda a mărturisit pentru cluju.ro faptul că: „Acum a avut 10 pe toată sesiunea, în afară de o materie la care a avut 9. Era șef de serie.”

Se spune că tinerii reprezintă viitorul acestei țări și așa și este, însă cum trebuie să fie un tânăr pentru a ajunge un om respectat și totuși să fie implicat cu adevărat în ceea ce face a spus-o Dani prin modul în care a trăit și s-a comportat față de cei din jurul lui. Sau cel puțin asta a fost părerea celor care l-au cunoscut și i-au fost aproape în timpul vieții sale. De altfel, pe lângă interesul crescut manifestat pentru facultate, acesta a fost membru și totodată în funcția de responsabil financiar în Organizația Studenților Economiști și a făcut voluntariat în cadrul Organizației Studenților pentru Turismul Românesc.

Modestia, spiritul de muncă și responsabilitatea l-au caracterizat pe Daniel. Că a fost student la o universitate considerată prestigioasă datorită rezultatelor pe care absolvenții de aici le-au avut de-a lungul timpului, poate că a fost doar o întâmplare, cert este că Daniel nu a avut rezultate, considerate remarcabile, doar acum, ci și de-a lungul celor 12 ani de școală pe care i-a făcut la Liceul Tehnologic Beliu din județul Arad. A participat la numeroase concursuri și olimpiade, obținând premii și la faza județeană. Profesorii l-au cunoscut ca un elev silitor și perseverent. Miclea Florin, cel care i-a fost diriginte în liceu și totodată profesor ne-a mărturisit:

„Dani Nica așa cum îl știm toți, un tânăr entuziast, un caracter frumos, efervescent? DA! Și pe deasupra premiant, olimpic, devotat, empatic…un suflet mare! Lider înnăscut, reușea cu ușurință să adune în jurul lui o echipă, să facă lucrurile să pară simple. Era în centru evenimentelor, dar o făcea cu modestie, indiferent de contextul activității. Fiind o fire întreprinzătoare, te surprindea în permanență cu idei frumoase, bine gândite. Ori de câte ori în jurul lui întâlnea probleme, găsea soluții pentru rezolvarea lor. Niciodată nu și-a dezamăgit prietenii, colegii, profesorii, părinții, fiind tot timpul cu un pas în fața așteptărilor. Un tânăr care ar mai fi avut multe de spus și care cu siguranță ar fi transformat lumea aceasta într-una mai bună.”

Sesiunea din primul semestru a fost din păcate ultima pentru el, simțindu-se rău înainte ca aceasta să se încheie. Mama acestuia a mărturisit apropiaților faptul că l-a îndemnat să meargă la spital, însă el a refuzat pe motiv că este sesiune și trebuie să învețe.

Ajuns acasă în vacanță, la câteva zile a fost internat la Spitalul Orășenesc Ineu cu simptome de gripă, însă starea lui s-a agravat și a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad. În jurul după amiezii de luni, 19 februarie, prietenii au început să posteze pe facebook mesaje de susținere, lucru care confirmă faptul că starea lui s-a agravat, luptându-se să trăiască. Deși nu avea vicii, fiind un om liniștit și nici alte antecedente medicale, din cauza unor complicații medicale în dimineața zilei de marți a decedat. Prietenii și rudele nu își explică modul în care a fost posibil acest lucru, spunând că acesta suferea de encefalită, iar zvonurile care au apărut ulterior în presă despre faptul că ar fi suferit de HIV fără să știe au stârnit multe controverse, aceștia susținând că nu a fost posibil acest lucru.

Într-una dintre conversațiile lungi pe care le-a avut cu una dintre cele mai bune prietene ale sale, Bianca Fodor, aceasta a mărturisit pentru cluju.ro: „Mi-a spus: sunt foarte răcit și știi că nu mă plâng de răceală.”

Tot aceasta a lăsat și un mesaj pe pagina sa de facebook în legătură cu zvonurile care au ieșit după moartea prietenului ei:

„…dacă chiar doriți să scrieți despre el, spuneți adevărul, spuneți lumii despre cât de bun a fost, despre faptul că a terminat 12 ani cu premiul întâi și apoi la facultate a fost printre primii și șef de promoție, pentru ca mai rar întâlnești o persoană de o asemenea inteligență. Am văzut foarte multe comentarii în care e făcut țăran şi multe alte jigniri şi nu pot să permit aşa ceva…sunt scârbită și dezamăgită de lumea în care trăim… Ar trebui să fie amintit pentru ceea ce a fost el ca și persoană și pentru câte a realizat până în momentul respectiv, pentru că a fost un adevărat model pentru toți, nu ar trebui sa rămână amintit pentru aberații, vorbe urate și pentru decesul lui! Trist că în ziua de azi, un băiat de 20 de ani care avea mult potențial şi putea face o schimbare, a fost omorât cu zile de doctori și batjocorit de niște jurnaliști fără suflet! Sper sa te odihnești în pace Dani, ai fost prea bun pentru lumea asta.”

Care au fost adevăratele cauze care l-au adus pe Daniel aici probabil că se vor afla cu timpul, cert este că, indiferent de diagnosticul și de boala de care suferea, acesta a trăit viața ca un copil model pentru comunitatea în care a trăit și rămâne în categoria oamenilor de urmat.

Daniel a fost înmormântat la cimitirul din localitatea natală Tăgădău, în după amiaza zilei de joi, 22 februarie.

 



1 Comment

  1. Este foarte usir dea criticat sau a blasfema o pers si foarte greu de a expune cine este el defapt ,caracterul acestui student ,,dani,,asa il numesc eu decind era in sc elementata un baiat care atunci cind erai trist stiea sa te faca sa zimbesti.

Lasă un răspuns

Site creat de