Liceu, Important, Politic, Social & Cultura

Pro sau contra educației sexuale în școli?

Pro sau contra educației sexuale în școli?

Pe toată perioada dezvoltării, un copil învaţa treptat și acumulează cunoștințe legate de propriul corp, de schimbările care vor apărea cu timpul și mai apoi despre relațiile intime.

Educația sexuală contribuie la îmbunătățirea înţelegerii asupra vieții, iar printre cele mai importante contribuții le are prevenirea consecințelor negative pe plan sexual.

Tinerii din ziua de azi au acces mult mai uşor, datorită Internetului la surse de informare despre educaţia sexuală.

Din păcate pentru unii, dar și din fericire pentru alți părinți, tot ce ține de educația sexuală este considerat în continuare un subiect tabu, mult prea delicat ca să poată fi adus în discuție.

Eu nu pot spune că sunt nici împotriva, dar nici contra educației sexuale în școli. Am o fetiță în vârstă de 8 ani și un băiat de 12 ani. Într-un mod sau altul, mi se pare puțin ieșit din comun să li se vorbească despre așa ceva încă de la această vârstă când nu înțeleg ei mare lucru legat de acest subiect. Și recunosc, nici eu ca mamă nu sunt încă pregătită să le răspund întrebărilor pe care ei nu le-ar înțelege la orele de educație sexuală”, a spus pentru cluju.ro Cristina Gliga, mama a doi copii.

Este foarte important ca un părinte să fie deschis cu propriul copil și să aibă încredere în el. Copilul trebuie să simtă acest lucru, iar astfel nu se va jena să vorbească deschis despre orice subiect i se pare nou sau chiar și rușinos la vârsta lui.

Când eram eu copil mie nu mi-a spus nimeni nimic legat de acest aspect, am văzut și am aflat singură totul. Părinții mei erau ocupați cu munca și nu aveau ei timp să poarte cu mine discuții legate despre sex, sau despre faptul că sunt fată și trebuie să știu și să am mult mai multă grijă de mine decât are un băiat. Într-adevăr, am aflat și am înțeles mai târziu ce înseamnă de fapt acest lucru, dar asta nu m-a împiedicat să mă dezvolt la fel ca și alții cărora li s-a adus la cunoștință treptat această informație.

Consider că toate se învață la timpul lor și că nu are rost să umpli capul unui copil inocent care încă trebuie să se bucure de copilărie, cu asemenea discuții”, a mai adăugat Cristina.

Cu siguranță clasica poveste cu „vine barza” dispare la un moment dat, ca prin minune, și abia atunci copilul înțelege că totul este diferit față de ce credea el.

Implementarea de programe de educație sexuală în școli este necesară în funcție de nivelul de dezvoltare ontogenetică a grupului țintă, pentru a asigura informarea, conștientizarea și prevenția în ceea ce privește acest subiect, dar într-o manieră validată din punct de vedere științific și didactic”, spune pentru cluju.ro psihologul Ioana Ciociu.

Mulți dintre părinți consideră că atunci când ajung în acest punct al vieții, când trebuie să poarte „acea discuție serioasă” cu copilul lor, acesta își va pierde inocența, ceea ce este total greșit. Un copil evoluează, se maturizeazz și să înceapă să perceapă viața așa cum este ea de fapt.

Este esențial ca orice individ să aibă corect formate criteriile de comprehensiune legate de acest topic, deoarece pot să facă diferențe majore în asimilarea conceptuală și în consecința de a înțelege cu acuratețe un aspect esențial în formarea și dezvoltarea individuală, în raport cu societatea în care trăiește”, a mai adăugat Ioana.

Cu toate acestea, educația sexuală îi poate face pe copii să privească din alte unghiuri acest subiect, fără să distrugă inocența acestora, ceea ce o sarcină, la o vârstă fragedă, ar demonstra contrariul.

Tu eşti pro sau contra educației sexuale în școli?



Lasă un răspuns

Site creat de