Studentie, Important

Problemele întâlnite de tineri pe piața muncii din Cluj

job tineri cluj

Problematica „lipsă de experiență” este cu adevărat una dintre cele mai mari probleme cu care tinerii se luptă în momentul în care sunt în căutarea unui job. Deși aceasta le dă bătăi de cap proaspeților absolvenți de facultate încă de mulți ani, în ultima perioadă au apărut pe piață companii dispuse să accepte tineri fără experiență pe care să îi înscrie în programe de training intense ce vor pregăti tinerii pentru noul job. Și totuși, mulți dintre aceștia sunt în continuare nemulțumiți de piața muncii din România din acest moment.

De cealaltă parte, angajatorii se plâng de faptul că tinerii nu sunt implicați în totalitate atunci când vine vorba despre job, de faptul că nu sunt foarte pregătiți și că de pe băncile facultăților aceștia acumulează doar experiență teoretică dar și de faptul că aceștia migrează extrem de ușor de la un loc de muncă la altul, motiv pentru care angajatorul renunță să mai investească resurse în aceștia.

În același timp, în ultimii ani, facultățile au început să ajute studenții introducând discipline practice și chiar stagii de practică obligatorii. Toate acestea pentru a sprijini tânărul ce urmează să intre în câmpul muncii.

Și totuși, deși toți factorii implicați fac eforturi, barierele există în continuare. Tocmai din acest motiv, vom dezbate în cele ce urmează căteva opinii legate de problema aceasta și vom încerca împreună să găsim soluții rapide și de efect.

Discrepanțele dintre teorie și practică sunt în continuare mari

În ciuda faptului că tindem să devenim o societate cât mai dezvoltată, după modelul vestic, care să pregătească specialiști, suntem din nefericire cu un pas în urmă. Facultățile dețin programe de pregătire intensivă pentru a crea specialiști axați concret pe un singur domeniu iar această mentalitate este cu adevărat una justificată și aplicabilă pentru țări dezvoltate din întreaga lume. Dar este aplicabilă și pentru România?

Chiar dacă studenții se pregătesc și studiază un anumit domeniu pe parcursul facultății astfel ca la finalul acesteia să devină specialiști, atunci când intră în câmpul muncii pentru a practica meseria aleasă, aceștia sunt întâmpinați de cerințele angajatorului ce depășesc de multe ori limitele funcției respective.

Pentru a exemplifica, vom prezenta un caz întâlnit pe unul dintre cele mai accesate site-uri de locuri de muncă. Postul prezentat de către una dintre marile companii din Cluj-Napoca face parte din domeniul „Vânzări” și presupune vânzarea unor produse medicale. Problema apare în momentul în care angajatorul cere ca aplicanții să dețină cunoștiințe avansate despre domeniul medical și instrumentarul chirurgical. Din păcate, pentru orice absolvent al facultăților de profil, este foarte greu să cunoască detalii despre toate domeniile asupra cărora meseria sa are aplicabilitate.

Cum poate un student la Cluj să câştige câţiva bani în plus

Salariile de început nu le permit tinerilor să trăiască într-un oraș atât de scump precum Clujul

În general, salariile pe care le primesc cei fără experiență sunt atât de mici încât nu își permit să locuiască într-un oraș precum Cluj-Napoca. Pe lângă costul ridicat al chiriilor, traiul de zi cu zi este unul extrem de costisitor iar salariul începătorului nu-i permite să trăiască decent, cum s-ar spune.

Tocmai din acest motiv apare și neimplicarea tinerilor. Un studiu făcut la începutul acestui an afirmă că „O treime dintre tineri este gata să renunțe la timpul liber pentru a lucra peste program sau în week-end și să citească multe cărți, având un salariu nu neapărat mare, pentru a avea posibilitatea de creștere în carieră. 35% sunt mediu dispuși spre ”fapte eroice” în numele carierei, în timp ce 24%, probabil, nu ar merge la niciun sacrificiu pentru carieră.

Desigur, salariile mici, criteriile anormale care stau la baza avansării (altele decât cele bazate pe performanțe), discrepanțele uriașe dintre salariile din diferite domenii, faptul că de cele mai multe ori job-ul implică și activități care nu țin strict de domeniul în care angajatul lucrează, diferența dintre impozitele plătite de către unii angajați către stat față de alții din alte domenii dar și multe alte motive stau la baza neimplicării.

targ joburi medici cluj

Mulți absolvenți intră pe piața muncii cu 0 cunoștiințe practice

Mulți angajatori se plâng de faptul că unii studenți trec examenele din facultate fără să cunoască teoria minim-necesară tocmai pentru că părinții lor și-au permis luxul de a plăti locurile nebugetate. Evident, această situație nu se aplică pentru toți absolvenții și nici pentru toate domeniile. Este evident faptul că numărul de locuri bugetate este diferit pentru fiecare facultate și desigur și gradul de dificultate diferă la fel de mult.

Migrația între locurile de muncă și oferta generoasă de locuri de muncă

Numărul mare de locuri de muncă dar și faptul că anumite firme deschid și închid sedii într-un timp foarte scurt îi stimulează pe angajați să migreze foarte ușor de la o instituție la alta iar aceștia nu au o continuitate relevantă la locurile de muncă. Însă cine poate să afirme cu tărie că există o perioadă general valabilă pe care o persoană trebuie să o petreacă într-un singur loc de muncă?

Cu siguranță nemulțumiri vor exista mereu de ambele părți iar diferențele dintre generații vor crea conflicte mereu, chiar și atunci când vine vorba despre câmpul muncii. Un lucru este însă cert. Efortul și implicarea angajatului va fi răsplătită la un moment dat chiar dacă începutul este atât de greu.



Lasă un răspuns

Site creat de