Studentie, Important

Proiect în valoare de 2 milioane de euro lansat de Universitatea Tehnică din Cluj prin care se caută soluţii pentru încetinirea declinului cognitiv

Proiect în valoare de 2 milioane de euro lansat de Universitatea Tehnică din Cluj prin care se caută soluţii pentru încetinirea declinului cognitiv

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a lansat miercuri, 12 ianuarie 2022, proiectul European Active Assisted Living (AAL) engAGE  – Gestionarea declinului cognitiv folosind terapie prin teatru, inteligență artificială și intervenții bazate pe roboți sociali.

Proiectul în valoare de aproximativ 2 milioane de euro

Proiectul în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, face parte din programul Horizon 2020, se desfășoară în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și va fi implementat pe durata a 30 luni.

Implementarea proiectului revine unui grup de cercetători din cadrul Laboratorului de Cercetare în Sisteme Distribuite din cadrul Departamentului de Calculatoare, al Facultății de Automatică și Calculatoare.

Fondat în urmă cu peste 15 ani, laboratorul desfășoară activități de cercetare în mai multe domenii conexe cu sistemele distribuite, cum ar fi inteligența ambientală, blockchain, rețele de energie inteligente, învățarea automată și optimizare multidisciplinară.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Iris Robotics, România, Tellu AS, Norvegia, Karde AS, Norvegia, University Hospitals of Geneva, Elveția și IRCCS INRCA, Italia.

Considerat inițial un efect normal al îmbătrânirii, deficitul cognitiv minoreste un sindrom care afectează persoanele în vârstă (nu numai) și provoacă tulburări de memorie si concentrare reprezentând un risc semnificativ de demență.

Stabilirea rapidă a unui diagnostic precum și gestionarea efectelor negative este foarte importantă. In acest context, tehnologii inovative de monitorizare, analiză și intervenție, ar putea fi utilizate pentru a sprijinii funcția cognitivă și a asista persoanele în vârsta într-o manieră personalizată, luând în considerare nevoile, preferințele și dorințele lor.

Obiectivul proiectului

Obiectivul proiectului engAGE este de a încetini declinul cognitiv și a îmbunătăți abilitățile mentale ale persoanelor în vârsta cu deficiențe cognitive ușoare prin furnizarea de servicii inovative care urmăresc:

  • (1) monitorizarea non-invaziva a capacității de a desfășura activități de zi cu zi și a stării emoționale folosind senzori,
  • (2) detectarea declinului cognitiv utilizând tehnici de învățare automată
  • și (3) intervenția personalizată utilizând roboți sociali pentru stimularea funcției cognitive. Intervențiile vor presupune implicarea persoanelor în vârstă (și a îngrijitorilor) în terapii inovative ce utilizează activități teatrale, povestiri si împărtășirea unor narațiuni referitoare la evenimente trăite sau amintiri, dialogând și interacționând in mod direct cu robotul.

Aceste terapii pot îmbunătăți calitatea vieții, permițând persoanelor în vârstă să-și păstreze identitatea, să reducă stresul si pierderile de memorie si totodată sa îmbunătățească  comunicarea si incluziunea sociala.

Pentru a aduce pe piață o astfel de soluție, va fi utilizată o metodologie de implementare ce presupune implicarea a peste 200 de utilizatori finali (persoane în vârstă cu deficiențe cognitive minore, îngrijitori, asistenți sociali, medici, etc.)în procesul de cercetare- dezvoltare. Evaluarea soluției dezvoltate va fi realizată în trei țări:

  • Elveția – Spitalul Universitar din Geneva,
  • Norvegia – Karde AS din Oslo
  • și Italia – Institutul Național pentru Îngrijirea Persoanelor Vârstnice din Ancona.

Imagine de hainguyenrp de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de