IT, Important

PSINAPSA – primul start-up din România care vizează sănătatea mintală a adolescenților

PSINAPSA

Într-o perioadă în care întreaga societate trebuie să facă față unui număr mare de anxietăți și de schimbări, o echipă tânără de psihologi și de specialiști în științele educației a lansat un program care vine în ajutorul adulților de mâine.

PSINAPSA este primul spațiu virtual din țara noastră care care îi ajută pe adolescenți să găsească instrumentele prin care să își înțeleagă și gestioneze sănătatea mintală. Echipa de specialiști în domeniul sănătății mintale vrea să construiască cea mai mare comunitate de liceeni care să beneficieze online şi offline de: workshopuri şi grupuri de suport, ghiduri practice de identificare a simptomelor şi de gestionare a momentelor dificile, precum și podcasturi despre adolescență.

PSINAPSA a pornit de la nevoia de îndrumare și informare a ce înseamnă sănătate mintală identificată pe parcursul anilor de experienţă în lucrul cu adolescenții”, explică Mihaela Stîngu, co-fondator şi responsabil design educaţional în echipa PSINAPSA.

Cifrele ne confirmă semnalul de urgenţă pe care trebuie să îl tragem când vorbim de acces şi servicii în zona mental health: conform Asociaţiei Naţionale a Psihologilor Şcolari din America, 1 din 5 adolescenţi se confruntă cu o tulbulare mintală. Jumătate din problemele de sănătate mintală încep de la 14 ani, dar majoritatea rămân nedepistate și netratate.

Mai mult, în România vorbim de subdiagnosticare, în lipsa informării, şi de stigmatizare. Este greu să vorbim despre acces la educație şi servicii de sănătate mintală, ținând cont că legislația din România prevede un psiholog școlar la 800 de elevi.

Pentru ca România să aibă mâine o societate formată din adulţi sănătoşi, este important să facem un pas în spate şi să mutăm atenţia de la tratament la prevenţie. Un număr mic din cei care au probleme ajung să primească un diagnostic şi ajutor profesionist. Dintre ei, un număr şi mai mic se recuperează. Tratamentele actuale au efecte limitate şi de multe ori vorbim despre o ameliorare a simptomelor, şi nu recuperare totală.

Cel mai bun tratament este, desigur, prevenţia. „Cel mai bun” înseamnă aici cel mai eficient şi ieftin pe termen lung. Pentru asta, trebuie să mutăm atenţia de la adultul care intră în cabinetul psihologului când nu mai poate face faţă problemelor, la adolescentul care poate fi învățat să recunoască și să prevină din timp acele probleme. Astfel, soluţiile noastre ţin de psihoeducaţie, adică de a informa tinerii şi de a-i echipa din timp cu acele abilităţi care să-i ajute să se confrunte cu provocările. Digitalizarea şi externalizarea serviciilor (pentru că impactul pe care îl poate avea un psiholog şcolar în prezent este insuficient) ne vor ajuta să scădem stigma şi să creştem conştientizarea importanţei stării de bine, prin informare.

PSINAPSA este iniţiativa a patru psihologi clinicieni şi educaţionali: Alissia Hîrlea, Beatrice Tărăpoancă, Luiza Petcu şi Remus Ghiuzeli şi a unui specialist în educaţie, lector în Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Mihaela Stîngu. Cei cinci au adunat ani buni de lucru cu tineri atât în mediul formal, cât şi non-formal şi au hotărât să-şi folosească competenţele în a crea soluţii cu impact.

Psinapsa se bucură deja de recunoaștere publică, fiind una dintre cele 15 iniţiative de antreprenoriat social, care au intrat în finala programului Social Impact Award 2020. Timp de 3 luni au beneficiat de mentorat, convesaţii cu experţi, webinarii de business şi conectarea la o comunitate naţională şi internaţională de tineri cu iniţiativă. În perioada 14 – 30 septembrie, votul oamenilor va alege câştigătorul premiului oferit de comunitate. Îi poţi vota accesând platforma Social Impact Award sau accesând acest link.



Lasă un răspuns

Site creat de