Viitorul nu constă doar în abilitatea de a folosi tehnologia, ci mai ales în abilitatea de a construi tehnologie.
Asta a învățat prima serie de absolvenți a programului “RoboClub”, derulat la inițiativa Asociației Descoperă-ți pasiunea în IT, “școala de după școală” a elevilor pasionați de știință.
Cu ajutorul acestui program, 10 copii cu vârste curinse între 9 și 11 ani au făcut cunoștință cu tehnologia într-un mod distractiv și practic. În echipe de câte doi, ajutați de un mentor pasionat, copiii au construit și programat roboți care, spre bucuria lor imensă, au executat fiecare comandă inițiată.
“Pornind de la elemente prezente în fiecare zi în viața noastră – lumină, sunet, decizii – am învățat că împreună putem construi lucruri practice, și utile, și distractive. Am vrut să combinăm distracția cu puțină știință pentru ca cei mici să rămână cu o serie nouă de cunoștințe și un pic de pasiune pentru acest domeniu tot mai important – tehnologia”, spune Marius Radu, trainerul primei serii de absolvenți ai RoboClub.
Cuvântul “programare” s-a transformat astfel, dintr-un termen abstract, într-o explicație practică pentru copii. Au înțeles că programare înseamnă exact ce au muncit ei în ultimele zece săptămâni: abilitatea de a “convinge” un robot să reacționeze la diferiți stimuli aleși de ei. Adică să se întoarcă la stânga sau dreapta dacă ei îi dau comanda asta, să reacționeze la lumină și culori, să le vorbească, să ocolească obstacole sau să se oprească până la alte instrucțiuni viitoare.
“Roboțelul gândește cu ajutorul nostru. Dacă noi nu îi dăm nimic de calculat, el nu gândește. E ca omul – dacă noi nu vrem să calculăm, nu calculăm”, spune Vlăduț, cel mai tânăr absolvent al programului RoboClub. În viitor, el visează să construiască un robot care să zboare și să îl poată transporta în orice loc, fără cel mai mic efort.
“Munca se face în echipă, distracția la fel”
“La atelierele RoboClub îmbinăm ingineria, matematica și științele cu distracția și jocul. Copiii construiesc, programează și controlează roboți pe baza tehnologiei actuale, folosită de marile firme din întreaga lume. Munca se face în echipă, distracția la fel. Viitorul nu constă doar în abilitatea de a folosi tehnologia, ci mai ales în abilitatea de a construi tehnologie. Iar noi asta încercăm să le insuflăm copiilor, să utilizeze tehnologia devenind creatori și nu consumatori”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației Descoperă-ți pasiunea în IT, inițiatorul RoboClub.
Pe lângă atelierele de robotică pentru cei mici, Asociația Descoperă-ți Pasiunea în IT mai are în derulare alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar: SpecialProf, un program prin care se facilitează accesul profesorilor de informatică la cursuri de specializare profesională în domeniul IT și Academia DpIT, programul de mentorat și educație practică a liceenilor care, născut la Cluj în urmă cu 5 ani, este prezent în momentul de față în 8 orașe din Transilvania.