Social & Cultura, Important

Sate din judeţul Cluj care au denumiri haioase

Sate din judeţul Cluj care au denumiri haioase

Satele din judeţul Cluj sunt cunoscute în toată ţara ca fiind îngrijite şi curate.

Dincolo de aceste aspecte, există localităţi din judeţul nostru care stârnesc zâmbete, de fiecare dată când le pronunţăm numele.

Redacţia cluju.ro vă prezintă o listă a satelor din judeţul Cluj care au denumiri amuzante.

Bineînţeles, ne puteţi scrie şi voi în comentarii sau pe pagina de Facebook şi alte nume de localităţi care vi se par haioase.

Agârbiciu: este un sat în comuna Căpușu Mare. În trecut, a aparținut domeniului funciar din Gilău.

Băgaciu este un sat în comuna Pălatca. Aici găsim Biserica din lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil“, care dateaza din anul 1700.

Bicălatu este o localitate componentă a orașului Huedin din județul Cluj. Cetatea Bicălatu este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Ruinele cetății medievale fortificate s-au găsit în punctul „Cetatea Lupilor”. În prezent nu mai există urme ale cetății pe teren.

Cacova Ierii este un sat în comuna Iara din județul Cluj. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 satul Cacova Ierii apare sub numele de Vánfalva.

Cătălina este un sat în comuna Panticeu din județul Cluj. Aici se poate vizita Biserica de lemn „Înălțarea Sf. Cruci”, din anul 1896 (aflată pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii și Cultelor).

Ciubăncuța este un sat în comuna Recea-Cristur.

Ciumăfaia este un sat în comuna Borșa. În localitate a fost descoperit de A. Buday, în anul 1911, un altar votiv dedicat zeului Hercule Magusanus, o divinitate adorată în antichitate de militarii romani din Batavia (Germania).

Comorâța este un sat în comuna Cășeiu din județul Cluj.

Crairât este un sat în comuna Ploscoș.

Cum se vorbeşte la Cluj. Cuvinte pe care doar ardelenii le înţeleg

Curtuiușu Dejului (în trad. „Livada cu peri”) este un sat în comuna Vad. Aici s-a născut cunoscutul fotbalist Dorin Mateuț.

Cutca este un sat în comuna Sânmărtin. Aici poate fi vazuta Biserica românească din lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril“, din anul 1720.

Daroț este un sat în comuna Unguraș.

Dealu Botii este un sat în comuna Beliș.

Dosu Bricii este un sat în comuna Chiuiești.

Dosu Napului este un sat în comuna Ceanu Mare.

Escu este un sat în comuna Recea-Cristur.

Fundătura este un sat în comuna Iclod. Chiar dacă prima atestare documentară a așezării este în 1269, aceasta fiind menționată sub denumirea de Geneu sau Gneu, într-un eseu al lui V. Istvan (1239 – 6 august 1272), fiul lui Bella IV, regele Ungariei, descoperirile arheologice efectuate la Cluj, Dej și Sic au documentat prezența masivă a dacilor, după cucerirea romană, fie ca agricultori, crescători de vite, meșteșugari și pe aceste meleaguri.

Giula este un sat în comuna Borșa.

Igriția este un sat în comuna Cornești. Aici a avut loc revolta cunoscută în istorie sub numele de “Răscoala de la Bobâlna” din anul 1437, pe dealul situat la nord de localitate („Dealul Bobâlna”, 693 m).

Inucu este un sat în comuna Aghireșu. Satul a aparținut în trecut domeniului funciar al familiei Gyeröffy din Dumbrava.

Legii este un sat în comuna Geaca. În acest sat se găsește „Lacul și Valea Legii”, rezervație naturală-monument al naturii, precum și o biserică veche din anul 1449.

Lobodaș este un sat în comuna Ploscoș.

Macău este un sat în comuna Aghireșu. În Evul Mediu a fost sat preponderent maghiar, aparținând episcopatului ardelean, apoi domeniu latifundiar al Gilăului.

Măcicașu este un sat în comuna Chinteni. Numele localității vine de la cuvântul maghiar „macska” („pisică”). În Evul Mediu existau numeroase pisici sălbatece în pădurile inconjurătoare.

Măgoaja (maghiară Hollomezo) este un sat în comuna Chiuiești. Aici s-a nascut Pintea Viteazul: un vestit haiduc care a trait intre anii 1670 – 1703. Tot aici s-a nascut si pictorul Calin Pojar.

Măhal este un sat în comuna Sânmărtin. În Evul Mediu sat românesc, aparținând domeniului funciar al familiei nobiliare maghiare Wass.

Moara de Pădure este un sat în comuna Băișoara.

Morău este un sat în comuna Cornești din județul Cluj.

Moriști este un sat în comuna Cojocna.

Morțești este un sat în comuna Ceanu Mare. În anul 2014 mai avea doar doi locuitori.

Muntele Bocului este un sat în comuna Băișoara. În anul 2009 avea mai puțin de 20 de locuitori.

Ocolișel, în trecut Ocolișul Mic, este un sat în comuna Iara. Aici există o haltă de cale ferată a Mocăniței (în prezent inactivă).

Osoi este un sat în comuna Recea-Cristur.

Peștera este o localitate componentă a municipiului Dej.. În anul 2011 localitatea nu mai avea niciun locuitor.

Pintic este o localitate componentă a municipiului Dej. Așezare locuită în perioada Daciei romane, fiind găsite urmele unei „villa rustica”. În Evul Mediu sat preponderent maghiar. După 1600 devine sat românesc.

Prelucele este un sat în comuna Negreni.

Pustuța este un sat în comuna Recea-Cristur.

Rogojel este un sat în comuna Săcuieu. Este atestat documentar din 1740, sub denumirea de Rogosd Alpetris.

Rotunda este un sat în comuna Buza.

Salatiu este un sat în comuna Mintiu Gherlii. În subsolul localității se găsește un masiv de sare. Pe teritoriul acestei localități se găsesc izvoare sărate, saramura fiind întrebuințată din vechi timpuri de către localnici.

Sâmboleni, mai demult Sâmbotelec, este un sat în comuna Cămărașu.

Sălătruc este un sat în comuna Cășeiu.

Silivaș (în trad. „Silivașu Săsesc”) este o localitate componentă a municipiului Gherla.

Stârcu este un sat în comuna Ceanu Mare.

Strâmbu este un sat în comuna Chiuiești. Ioan Giurgiu Patachi (1680-1727), episcop unit (greco-catolic), s-a născut la Strâmbu.

Șigău este un sat în comuna Jichișu de Jos. Aici s-a născut la 1 aprilie 1865 Ștefan Cicio Pop, vicepreședintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ministru de externe în Guvernul Iuliu Maniu.

Tioltiur este un sat în comuna Cornești.

Valea lui Cati ( în trad. „Pârâul Tinos”, respectiv „Pârâul lui Cati”) este un sat în comuna Ceanu Mare.

sursa foto: Andrea Polereczky  (casă din satul Rogojel)



2 Comments

Lasă un răspuns

Site creat de