Studentie, Important

Sfaturi pentru studenţi. 5 modalităţi care te ajută să fii mai productiv în sesiune

5 modalităţi care te ajută să fii mai productiv în sesiune

Da, este acea perioadă din an în care monstrul cu şase capete (sau examenele), numit sesiune începe să dea târcoale fiecărui student. E perioada în care simţi că ai foarte multe lucruri de făcut, dar cel mai probabil ajungi să stai cu o carte deschisă în faţă timp de câteva ore, fără a învăţa nimic.

În schimb eşti foarte activ pe reţelele de socializare, îţi suni toţi prietenii şi toate rudele să vezi ce mai fac, te pui la curent cu ultimele filme sau seriale şi în cele din urmă la sfârşitul zilei  îţi dai seama că nu ai făcut, de fapt,  nimic din ce trebuia să faci.

Pare greu de crezut, dar dacă îţi organizezi puţin timpul, poţi să îmbini utilul cu plăcutul şi să dai randament în tot ceea ce ai de făcut, dar în acelaşi timp să nu renunţi nici la micile plăceri de zi cu zi, precum ieşitul cu prietenii sau vizionarea unui serial. Am pregătit o listă cu câteva ponturi de productivitate, care sperăm să îţi fie de ajutor în această perioadă încărcată.

  • Identifică în ce parte a zilei dai cel mai bun randament

Unii oameni sunt foarte productivi dimineaţa. Consideră că atunci au  mai multă energie şi le este mai uşor să gestioneze task-urile dificile. În schimb, alţii sunt productivi seara sau noaptea, doar atunci reuşind să îşi adune ideile şi să se apuce de treabă. Este foarte important să îţi dai seama în ce parte a zilei funcţionezi tu cel mai bine şi dai cel mai bun randament. După ce identifici acest lucru, rezervă-ţi câteva ore în acea perioadă în care să te concentrezi doar pe ce ai de făcut. Totuşi, trebuie să ai în vedere că un alt aspect important al productivităţii pe parcursul unei zile este să fii odihnit. Aşa că, evită să te pui să dormi prea târziu sau să te trezeşti mult prea devreme şi încearcă să dormi măcar şapte sau opt ore pe noapte.

  • Stabileşţe-ţi un obiectiv

Mereu îţi va fi mai uşor să lucrezi dacă ai un scop bine definit pentru care o faci. Fie că vrei să fii integralist, să iei doar note mari sau să pleci într-un city break dacă treci cu bine examenul ăla greu, care nu te lasă să dormi, este important să îţi ştabileşte aceste lucruri de la început. Notează-ţi obiectivele şi ţine-le mereu la vedere. Astfel, când o să vrei să renunţi şi să te pui să te uiţi la un serial, s-ar putea să te gândeşti de două ori, ştiind că ţi-ai stabilit un scop pentru care munceşti.

Decalogul studentului venit la Cluj – Tips & Tricks

  • Pune-ţi timer

Setează-ţi pe telefon un anumit timp pe care ţi-l aloci în funcţie de taskurile pe care le ai de rezolvat. În acest fel, nu o să mai pierzi timpul procrastinând şi o să îţi fie mai uşor să îţi organizezi restul programului. Încearcă să lucrezi în intervale relativ scurte, de circa 50 de minute, dar să fii concentrat pe ceea ce ai de făcut. Dacă un task este mai solicitant, poţi seta un timer de 50 de minute, iei o pauză de 10 minute după ce expiră acel interval şi mai setezi încă o dată timer-ul.

  • Fără distrageri

Probabil te-ai trezit şi tu în situaţia de a învăţa şi apoi te gândeşti să răspunzi “doar” la un mesaj. Bineînţeles că niciodată nu este un singur mesaj şi ajungi să faci orice altceva, uitând de învăţaţ. Soluţia e simplă! Lasă-ţi telefonul în altă camera faţă de cea în care înveţi sau dacă nu poţi face acest lucru pentru că îţi este semi-lipit de mână, limitează-ţi accesul la aplicaţiile care te distrag. Există tot felul de programe şi aplicaţii, care îţi blochează accesul pentru o anumită perioada de timp pe care o setezi la aplicaţiile selecţionate de tine, astfel încât îţi vei putea folosi telefonul doar pentru ceea ce este strict necesar.

  • Recompensează-te

Stabileţe-ţi o mini recompensă pentru orice task pe care reuşeşti să îl duci la bun sfărşit, precum: „ dacă învăt X pagini astăzi, pe seară ies în oraş sau mă uit la serial”. Vei fi mai motivat să te ţii de treaba, iar la final prin faptul că munca ta este răsplătită, vei fi motivat să continui.

Aşadar, vă dorim spor în tot ce aveţi de făcut şi să fiţi cât mai productivi!

Sfaturi pentru studenţi. Unde învățăm sesiunea aceasta și cum memorăm mai ușor



Lasă un răspuns

Site creat de