Social & Cultura, Important

Strada Horea din Cluj-Napoca – martorul tăcut al istoriei care păstrează și astăzi impresionante bijuterii arhitecturale (FOTO)

palate strada horea

Strada Horea, una dintre principalele artere ale Clujului care leagă centrul orașului de Piața Gării, arteră pe care circulă zilnic mii de mașini, trolee, autobuze și tramvaie este una dintre cele mai de preț străzi ce păstrează de-a dreptul bijuterii ale istoriei.

Clădirile de pe strada Horea încântă privirile oricărui cetățean ori turist care-și dorește să iasă din cotidian. Din nefericire, prinși în traficul de zi cu zi și în problemele personale, nu observăm frumusețile pe care acest oraș din inima Transilvaniei ni le oferă. Deseori observăm turiști ce fotografiază clădiri, încântați de arhitectura acestora dar oare locuitorii Clujului cunosc istoria și importanța acestor dovezi vii și opulente ale istoriei?

Concentrate în mare parte în zona centrală a Clujului actual, aceste clădiri poartă povești nespuse, interesante și foarte prețioase.

Cluju.ro a pregătit pentru tine o scurtă listă a palatelor de pe strada Horea, pentru a-ți face cunoștiință cu o fărâmă de istorie transilvăneană.

Palatul Szeky se găsește la intersecția străzilor Regele Ferdinand și George Barițiu, pe latura stângă a râului Someș. Miklos Szeky, impresionat de frumusețea zonei și-a constuit aici în anul 1893 această clădire în forma literei L cu geamuri și uși ovale. Alintată de surâsul apei, reședința familiei Szeky a găzduit în acea perioadă o farmacie la parter iar această afacere de familie era condusă de către însuși Miklos Szeky care era farmacist.

palatul szeky

Palatul Babos poartă numele primului proprietar, Sandor Babos, și a fost construit în jurul anului 1890. Construit în forma literei V, palatul găzduia după anul 1947, la parterul clădirii, un magazin alimentar de tip „Gostat”, ce era alimentat de gospodăriile din împrejurimi. Cele două raioane celebre ale magazinului, cel de mezeluri și cel de lactate, încântau clienții cu produse deosebite precum celebrul cârnaț csabay cu chimen, foarte cunoscut și consumat în perioada comunistă. Magazinul a supraviețuit pănâ la finalul secolului XX.

Nici platforma din fața palatului nu a scăpat de aglomerație, aceasta fiind pentru mult timp folosită drept spațiul pe care se așeza piața agro-alimentară, loc în care producătorii de stat dar și cei particulari își comercializau produsele.

Etajul doi al clădirii a servit pentru mult timp drept loc în care funcționa una dintre breslele artistice ardelenești. Așezat pe strada Regele Ferdinant nr. 38, clădirea impozantă este admirată și astăzi de către turiști iar stilul său ce combină elemente ale stilului ecleic, cu cel al stilului neo-gotic dar și elemente ale stilului Art Nouveau pare să domine clădirile alăturate.

palatul babos cluj

Palatul Elian este situat la intersecția străzii Horea cu Piața Mihai Vitează și a aparținut unuia dintre cei mai cunoscuți negustori de vinuri din Transilvania secolului XIX, Viktor Elian. Construit în anul 1891, imediat după construcția podului de fier, Palatul Elian face parte din complexul arhitectural compus din palatele Babos, Szeki și Benigni. În prezent, la baza castelului se află o terasă suspendată deasupra râului Someș, râu pe malul căruia este așezat palatul.

palatul elian

Palatul Berde sau Palatul Benigni s-a construit la finalul secolului XIX la ordinul vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie a Clujului, Samuel Benigni, care provenea dintr-o familie de măcelari. Palatul are pe lângă parter, două nivele și o turlă impresionantă.

palatul berde cluj

Palatul Urania, construit în anul 1910 sub îndrumarea arhitectului Géza Kappeter, a fost printre primele palate construite în zonă având o copie aproape identică în capitala Austriei, Viena. Pe lângă cele 17 apartamente pentru locuit de la etaje, la parter aceasta avea cel mai mare cinematograf din oraș, cinematograful „Favorit” ce găzduia până la 400 de persoane în sala imensă. Ba chiar mai mult, pe lângă toate acestea, palatul deținea și zece spații comerciale în care funcționau pe atunci restaurante, cofetării și magazine.

palatul urania cluj napoca

Pe lângă aceste impresionante clădiri ce stau mărturie perioadei istorice în care burghezii, aristocrații își construiau astfel de locuințe impozante, pe strada Horea  putem admira și o sinagogă construită la mijlocul secolului XIX. Această adună zilnic membri ai cultului mozaic din toate colțurile orașului ce vin aici să se roage.

sinagoga cluj strada horea


Citeşte şi:

Povestea primului lift din Cluj-Napoca. Are peste 100 de ani şi este funcţional şi în prezent (FOTO)



Lasă un răspuns

Site creat de