IT, Important, Studentie

Studenţii UMF Cluj îmbină studiile cu tehnologia. Au creat o aplicaţie revoluţionară care va îmbunătăţi calitatea somnului

studenti cluj aplicatie somn

Trei studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca dezvoltă, în această perioadă, o idee revoluţionară pentru o problemă cu care ne confruntăm mulţi dintre noi: somnul. Mediciniştii Zaki Milhem, Peter Mazalik şi Iulia Mihele, pasionaţi şi de IT, lucrează la o aplicaţie şi un dispozitiv „wareable” care va îmbunătăţi calitatea somnului. Studenţii lucrează în parteneriat cu UMF Cluj.

Este vorba de aplicaţia WakeZ care se adresează oamenilor activi, de orice vârstă, pentru care timpul este preţios şi calitatea vieţii este un vector important. Oamenii cu un program strict şi aglomerat pentru care contează fiecare moment al zilei, care au nevoie de odihnă dar nu pot sacrifica timp, vor observa un beneficiu semnificativ folosing WakeZ. Astfel, studenţi, antreprenori, profesionişti din mediul corporate şi din sistemul medical reprezintă publicul ţintă.

Aplicaţia nu este încă publicată, deoarece studentii nu au terminat de dezvoltat produsul fizic – plasturele WakeZ. Aceştia intenţionează să ofere aplicaţia în mod gratuit pe cele două principale sisteme de operare mobile, monetizarea având loc prin vânzarea plasturilor.

„Suntem o echipă inițială de trei persoane: Peter Mazalik, Iulia Mihele și eu. În formația asta am câştigat competiţia de invenţii ASAIH 2017 (Asociaţia Studenţilor Sntreprenori Iuliu Hatieganu).

Peter este Chief Scientific Officer, el ocupându-se de partea de validare clinică, iar Iulia este Marketing Executive. Ea are sub control pagina de facebook, postările de pe aceasta şi încearcă să ofere expunere brand-ului WakeZ. 

Eu sunt CEO şi mă ocup de expunerea produsului, dezvolt strategia de afaceri şi caut finanţări.

Ulterior ni s-a mai alăturat Darius Mişca, el aducând la masă tone de carismă şi energie, optimism şi disciplină, ajutând pe toată lumea în momentul de fată.” a declarat Zaki Milhem pentru cluju.ro.

Cum s-a ajuns la proiectul WakeZ?

28313559 1795818273764200 875926097 n
Darius Misca

Mai întâi de toate, trebuie să precizez că aplicaţia reprezintă doar o parte din WakeZ. Cealaltă parte este un wearable inovativ despre care urmează să vă povestesc. Iulia a găsit un concurs în cadrul UMF, coordonat de ASAIH care se numea ‘Idei de inventii’. Concursul oferea un premiu de 20.000 de lei primelor două echipe.

Am participat la câteva workshop-uri ţinute de cei de la FreshBlood, o comunitate dinamică şi tânăra căreia m-am alăturat şi care încearcă să pună România pe harta inovaţiilor în medicină. După ce am înţeles modelele de inovaţie şi business în domeniul medical, am depus un proiect şi am fost foarte fericiţi să aflăm că am câştigat.

Am căutat câteva zile firme de software cu care să putem lucra şi care să fie dispuse să accepte plată prin Sistem Electronic de Achiziţii Publice şi, în cee din urmă, am cunoscut echipa The Arktech, condusă de Aurelian. Ne-am împrietenit repede, el oferindu-ne multe sfaturi atât în ceea ce priveşte implementarea, cât şi partea de business. Am mai cumpărat 10 brăţări inteligente, cu conectivitate Bluetooth şi un senzor de puls asemănător cu ce vom folosi noi în plasture. Echipa de software a reuşit să lege brăţările de aplicaţia noastră, oferindu-ne astfel primul prototip funcţional al sistemului WakeZ.a declarat studentul.

28169124 10155196699552791 1290006196 o

Cum funcţionează, pas cu pas, aceasta aplicaţie?

Utilizatorul va defini în aplicaţie un interval temporal în care doreşte să se trezească, de aproximativ 30 de minute (ex: între 6:30 şi 7). Ulterior, îşi va aplica, oriunde pe piele, plasturele WakeZ. Acesta măsoară pulsul şi îl trimite la telefon prin Bluetooth. Prin intermediul descoperirilor noastre de până acum şi al algoritmului la care lucrăm, aplicaţia va putea cartografia fazele somnului bazat pe variaţia pulsului.

Noi căutăm cu precădere activarea unei reţele neuronale denumite SRAA, ce funcţionează ca o interfaţă între stările de somn şi veghe şi se întâmplă anterior şi consecutiv viselor şi care are un puls corespunzător. Găsind un astfel de pattern de puls în intevalul dat, aplicaţia declanşează alarma telefonului şi ne oferă şansa să ne trezim energici, productivi şi cu poftă de viaţă, aproape indiferent de durata somnului.

În momentul de faţă, peste 90% din wearables sunt sub formă de brăţări şi ne-am dat seama că somnul cu ceva legat la încheietura eate un disconfort. Noi, spre exemplu, nu putem dormi cu ceas la mână şi sperăm că nu suntem singurii. Plasturele pe care îl dezvoltăm va avea la bază un biomaterial pe care îl vom patenta, care permite lipirea şi dezlipirea de pe piele fără a trebui schimbate consumabile. Acest aspect deschide calea pentru noi inovaţii, respectiv proiecte viitoare – gândiţi-vă la monitorizare EKG continuă, gândiţi-vă la kinetoterapie, etc.” a povestit Zaki pentru cluju.ro.

28126050 10155195046692791 2082650534 o

 

Studenţii vor să implementeze proiectul la nivel naţional

Nu este ceva greu să scalăm la nivel naţional sau european. Am găsit studii despre calitatea deficitară a somnului. Ştiaţi că peste 80% din oameni întâmpina problemă de a se trezi obosiţi dimineaţa, în ciuda orelor suficiente de somn, cel puţin o zi pe săptămână? Sau că 40% dintre aceiaşi oameni simt oboseala matinală 4 sau mai multe zile pe săptămână? Abordăm o problemă reală cu o soluţie inteligenta şi viabilă, iar beneficiile unei dimineţi pline de energie sunt suficient de clare.” a povestit studentul despre implementarea la nivel naţional.

Mediciniştii mai au, însă, mult de muncă la acest proiect

„În momentul de faţă suntem în faza incipientă a primului studiu clinic din România bazat pe tehnologie wearable şi smartphone. Avem nevoie de acesta pentru a pune laolaltă un volum mare de date analitice despre somnul fiziologic, date pe care le vom cuantifica într-un algoritm de trezire. Am reuşit deja să cartografiem somnul prin puls, faza cu fază, cu tot cu treziri. În paralel ne pregătim pentru nişte hackathoane, din care speram să câştigăm expunere de brand şi nişte resurse.

Ne analizăm soluţiile de dezvoltare hardware şi am găsit un designer tot pentru această parte. Îl cheamă Tudor şi o să vedeţi în curând rezultatul muncii lui. Ne-am dat seama că putem decela şi momentele premergătoare adormirii şi ne gândim să oferim o funcţie interesantă – să atenţionăm utilizatorii de la volan atunci când apar semne de oboseală şi sunt pe cale să adoarmă. Speram să reducem numărul accidentelor, mai ales pe timp de noapte. Mai avem, însă, nevoie de cercetări în această direcţie” ne-a declarat studentul UMF Cluj.

WakeZ este conceput ca un start-up în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, astfel că avem la dispoziţie resursele ştiinţifice şi materiale fără care nu am fi putut continua. În ceea ce priveşte feedback-ul, pot să vă spun că lumea este entuziasmată de ce facem, de la colegi până la cadre didactice, şi o mărturie a acestui fapt e ajutorul pe care îl primim, de la voluntari şi subiecţi de studiu până la echipamente medicale specialitate, cum ar fi aparatele de electroencefalograma (EEG) de care avem nevoie pentru validarea clinică.

În cadrul proiectului ASAIH, care este o iniţiativă nouă şi promiţătoare, vor apărea şi în anii următori proiecte antreprenoriale interesante pe partea de inovaţii în medicină.

Legat de acest proiect am fost la o conferinţă la Londra care se numeşte GIANT Health Event, în decembrie 2017, şi care încet devine cel mai mare eveniment din Europa pe inovaţii în medtech şi biotech. Acolo am învăţat mai multe despre ecosistemul antreprenorial şi am făcut mult networking care s-a dovedit util pe parcurs.” ne-a povestit studentul.

Ca orice start-up, tinerii din Cluj au nevoie de finanţare

Oportunităţile de investiţie sunt mereu binevenite. Am primit promisiunea unei finanţări din partea ADR Nord-Vest, nu vă pot spune valoarea, însă aceasta va veni, speram, când se va aproba bugetul pe 2018. Între timp ne descurcăm cu ce avem, resurse proprii, evident UMF. După ce patentam biomaterialul şi, posibil, algoritmul de trezire, o să putem discuta despre o finanţare mai substanţială din fonduri de inovare. Toate acestea sunt fonduri publice naţionale şi europene. În ceea ce priveşte investitori privaţi, în momentul de faţă nu suntem în discuţii cu nimeni” a încheiat acesta.

Criză de specialiști IT în Cluj-Napoca, dar şi la nivel naţional



3 Comments

Lasă un răspuns

Site creat de