Roboţii ar putea prelua de la oameni aproximativ 20 de milioane de locuri de muncă cu sarcini repetitive până în 2030, la nivel global, potrivit unui nou studiu realizat la Oxford.
Potrivit unui nou studiu realizat de Oxord Economics, în următorii 11 ani vor fi 14 milioane de roboţi introduşi în activităţile economice doar în China.
Economiştii au analizat trendurile pe termen lung cu privire la impactul pe care îl are avansul automatizării asupra locurilor de muncă, notând că numărul roboţilor utilizaţi s-a triplat în ultimele două decenii, ajungând la 2,25 milioane roboţi la nivel global – care activează în prezent.
Deşi cercetătorii sunt de acord că avântul pe care l-au prins roboţii în piaţa muncii vor aduce beneficii în ceea ce priveşte creşterea economică şi productivitatea, ei mai spun că vor exista şi oameni care îşi vor pierde locul de muncă.
În acelaşi timp, automatizarea va crea noi locuri de muncă, însă unii oameni care practicau sarcini repetitive, care sunt la doar câţiva ani distanţă de pensionare, nu mai au aceeaşi capacitate de a deprinde lucruri noi pentru a fi reprofesionalizaţi.
„Ca rezultat al robotizării, zeci de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute, în special în economiile mai sărace care se bazează pe forţă de muncă slab calificată. Practic, va creşte inegalitatea veniturilor”, au descoperit autorii studiului.
Cu toate acestea, dacă robotizarea va avansa cu 30% mai rapid decât prezic specialiştii, PIB-ul global va creşte cu 5,3% în 2030.
2 Comments