IT

Tastaturi gaming – Care este cea mai bună tastatură pentru jocuri? Avantaje și dezavantaje

Tastaturi gaming

Dacă te numeri printre cei care au în husă laptop de gaming sau care folosesc calculatorul aproape exclusiv pentru a juca pe PC jocuri precum League of Legends, Apex Legends, Overwatch, Valorant sau alte jocuri online cu mulți jucători în masă (MMO), de strategie în timp real sau arene de luptă (MOBA), probabil că știi importanța funcțiilor legate de taste și butoane. Prin urmare, știi că o tastatură mecanică de gaming este foarte necesară pentru a juca jocuri video. Dar ce avantaje ne oferă aceasta față de o tastatură convențională? Există o diferență atât de mare între o tastatură clasică și o tastatură de gaming?

Ce este o tastatură gaming și la ce este folosită?

O tastatură gaming, sau tastatură mecanică, diferă de alte tipuri de tastaturi prin faptul că are propriul mecanism de apăsare a tastelor, fiecare dintre taste fiind complet independentă. În plus, acestea rezistă până la 50 de milioane de apăsări de taste, în timp ce tastaturile convenționale durează între 5 și 10 milioane, maxim.

Cu o tastatură de gaming compactă ai parte de o experiență de calitate superioară în fiecare acțiune pe care o efectuezi. Unul dintre principalele dezavantaje ale unei tastaturi gaming este zgomotul la apăsarea tastelor separate, deși, în funcție de model, poți găsi întotdeauna o tastatură mecanică silențioasă. Cheia este să găsești switch-urile care se potrivesc cel mai bine tipului tău de apăsare a tastelor, iar tu poți face diferența între switch roșu, switch maro, switch negru, switch albastru sau alte tipuri de switch-uri personalizate.

Care este diferența dintre o tastatură clasică și o tastatură gaming?

Una dintre cele mai importante diferențe dintre tastaturile pentru jocuri și tastaturile normale este că tastaturile convenționale sunt tastaturi cu membrană, adică folosesc o singură membrană flexibilă sub taste, în timp ce tastaturile pentru jocuri folosesc butoane individuale. Utilizarea unei tastaturi cu membrană pentru o perioadă lungă de timp poate duce la afecțiuni precum sindromul de tunel carpian. După cum s-a menționat mai sus, durata de viață a tastaturilor mecanice este mai lungă, cu o medie de 50 de milioane de apăsări de taste, față de 5 până la 10 milioane pentru tastaturile cu membrană. În plus, dacă o tastă se rupe, trebuie doar să înlocuiți comutatorul de pe acea tastă, ceea ce este imposibil în cazul tastaturilor cu membrană, deoarece dacă membrana este deteriorată, o întreagă zonă a tastaturii poate fi dezactivată.

Avantajele unei tastaturi pentru jocuri

Unul dintre principalele avantaje ale unei tastaturi mecanice este performanța pe care o oferă, motiv pentru care este o alegere bună pentru jocuri. În zilele noastre, tastaturile moderne au fost concepute pentru a atrage atenția, cum ar fi tastatura iluminată pentru gaming. Aceste tipuri de tastaturi au lumini LED pe taste care sunt programabile și sunt iluminate complet în timpul funcționării, oferind o experiență de joc diferită.

Un alt avantaj al unei tastaturi mecanice față de tastaturile cu membrană este durabilitatea, deoarece structura mecanică împiedică uzura ușoară a acesteia. În plus, timpul de răspuns al tastaturilor de gaming este mult mai scurt, oferind o experiență de tastare mai bună prin faptul că răspund mai rapid și individual. Acest lucru este cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de tehnologie „anti-ghosting”.

Unul dintre avantajele estetice ale tastaturilor mecanice este faptul că le poți personaliza complet. Dacă desktop-ul tău este alb, poți găsi cu ușurință o tastatură de gaming albă. De asemenea, cu un dispozitiv de îndepărtare a capacelor de taste și un set de capace de taste, poți schimba tastele cu unele mai atrăgătoare, de exemplu, literele WASD, Q și E dacă joci shootere. Iar dacă ai un birou mic, cu siguranță vei găsi o tastatură de gaming mică, lipsită de taste inutile pentru jocuri.

Dacă te îngrijorează prețul ridicat al acestor accesorii, poți opta pentru o tastatură mecanică ieftină, care nu este mai scumpă decât o husă de laptop, de exemplu. Asta nu înseamnă că, dacă preferi laptopurile de gaming, nu ar trebui să-ți cumperi și o husă pentru laptop, bineînțeles.

Photo by Mateo on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de