Important, IT

Top 8 companii IT din România | Patru dintre ele sunt din Cluj

Top 8 companii IT din România | Patru dintre ele sunt din Cluj

Industria IT din România a înregistrat o evoluție puternică în ultimii ani, ajungând la afaceri de aproximativ 20 miliarde de euro, reprezentând 5% din PIB-ul țării.

Site-ul de specialitate Business Review a realizat un top al primelor 8 companii românești din domeniul tehnologiei.

Pe primele două locuri în acest top se află companiile: Bitdefender (cu sediul în Bucureşti), compania fondată de Florin and Măriuca Talpeș, şi, respectiv, UiPath (cu sediul în New York) primul unicorn românesc fondat de Daniel Dines and Marius Țîrcă.

Următoarele locuri sunt ocupate de patru companii IT din Cluj-Napoca.

Pe locul trei se află Softvision

Compania de software a fost creată în 1994 de Laurențiu Russo, un român stabilit în San Francisco. Compania a devenit un furnizor global de software și servicii de consultanță IT.

Acesta deține în România aproximativ o treime din numărul angajaților săi internaționali și a fost preluată de furnizorul de servicii informatice americane Cognizant Technology, afacerile depășind 14,8 miliarde USD în 2017, potrivit unei declarații a celor două companii lansate în această vară.

Agenția de știri Reuters a scris că acordul a fost în valoare de 550 milioane USD.

Locul al patrulea este ocupat de AROBS

Compania IT a fost fondată acum 20 de ani în Cluj-Napoca de Voicu Oprean. Acesta început cu 10 angajați și intenționează să ajungă la 1.000 de angajați până în 2020. În plus, compania românească are clienți din întreaga lume și a început să achiziționeze companii în străinătate.

AROBS dezvoltă software inovator și soluții IT inovatoare pentru clienții din 14 țări din Europa de Vest, America de Nord și Asia.

Pentru anul 2018, fondatorul AROBS se așteaptă la o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, de la aproximativ 25 de milioane de euro în 2016.

Fortech ocupă poziţia a cincea în clasamentul realizat de Business Review

Călin Vaduva este fondatorul companiei Fortech din Cluj-Napoca, membru al clusterului IT local cu peste 15 ani de experiență în dezvoltarea de software, unul dintre principalii jucători de outsourcing, cu cea mai rapidă și constantă creștere din regiune.

Fortech a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro și are 750 de angajați în birourile sale din Cluj-Napoca, Oradea, Iași și Brașov.

În 2018, cifra de afaceri va crește la 26,5 milioane EUR. Compania are peste 170 de clienți din întreaga lume. „Unii dintre clienți au fost alături de noi de peste 10 ani, iar ultimul studiu arată că 9 din 10 clienți au menționat că vor recomanda Fortech ca partener de dezvoltare” a declarat Călin Vaduva pentru Business Review.

Pe locul şase regăsim compania Net Brinel

Marcel Borodi a fondat Net Brinel 1991 în Cluj-Napoca și a devenit unul dintre cei mai importanți integratori de sisteme informatice din România. Net Brinel, parte a grupului Brinel, a înregistrat o cifră de afaceri de 34 milioane EUR în 2017, o creștere de 30,7% față de anul precedent.

Anul acesta, antreprenorul a făcut un acord cu grupul francez SNEF, o companie cu venituri anuale de peste 900 de milioane de euro, tranzacția fiind în prezent analizată de Consiliul Concurenței.

Marcel Borodi a declarat pentru Business Review că va rămâne acționar majoritar și CEO după preluare.

Topul este completat de companiile Qualitance şi Tremend din Bucureşti.Site creat de