IT, Important

Triliada: Două studente din Cluj au creat o platformă care revoluționează modul în care tinerii îşi aleg facultatea

Triliada

Oana Durcău și Larisa Moldovan au fondat startup-ul Triliada, proiectul care îi ajută pe liceeni să se informeze cu privire la facultatea pe care își doresc să o urmeze, conectându-i la studenți care se află deja în punctul în care aceștia își doresc să ajungă. Oana este studentă la UTCN, iar Larisa la UMF Cluj și amândouă se numără printre studenții care au avut nevoie de mai multe informații despre mediul academic înainte de a lua o decizie cu privire la facultatea pe plănuiau să o urmeze.

Statisticile ne arată că 2 din 5 studenți abandonează facultatea în primul an de studiu, conform studiului publicat de UEFISCDI și prea puțini ajung să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit. Problema abandonului universitar este cunoscută de mult timp, dar până acum nimeni nu a făcut ceva concret în direcția asta.

Momentan, ne aflăm pe ultimul loc în clasamentul european privind numărul de tineri cu studii superioare. Oana și Larisa și-au propus să schimbe acest lucru și să pună România în fruntea clasamentului cu ajutorul platformei Triliada.

platforma triliada

Fetelor, felicitări pentru acest proiect! Mă număr printre oamenii care nu lucrează în domeniu și un astfel de proiect m-ar fi ajutat să ajung mai repede pe drumul bun în carieră.

Ce este Triliada și care este scopul platformei? Cum funcționează?

Oana: Triliada e o platformă de informare pentru liceeni, cu privire la opțiunile universitare pe care le au la dispoziție. Un elev își poate face în 3 minute un cont pe triliada.ro, după care poate avea acces la teste vocaționale care să-l ajute să se descopere mai bine, dar și informații centralizate, explicate pe înțelesul său, despre facultățile din România.

Pe lângă asta, poate avea diverse provocări în platformă, pentru a-și da seama mai bine cât de informat e cu privire la facultate. Are acces și la evenimentele cu studenți pe care le organizăm și poate să se înscrie gratuit la oricare dintre ele. Iar dacă își dorește discuții mai în amănunt cu un anume student, poate să participe la o sesiune de discuții cu acesta. Pe scurt, e tot ce are nevoie un licean pentru a lua o decizie sigură cu privire la facultatea potrivită pentru el.

Larisa: Scopul nostru e acela de a da liceenilor un punct de pornire când vine vorba de alegerea facultății. Mulți se aruncă cu capul înainte din lipsă de timp, informare, presiuni din toate părțile. Triliada, în schimb, pune cap la cap toți pașii pe care e nevoie să-i parcurgă pentru a-și alege domeniul potrivit.

Iar răspunsul pe care îl auzim cel mai des când prezentăm Triliada cuiva trecut de 30 de ani este: aș fi avut nevoie de așa ceva pe vremea când dădeam la facultate. Iar asta e suficient cât să ne confirme că facem lucruri minunate.

Care este povestea din spatele startup-ului? Cum v-a venit ideea? Are vreo semnificație numele?

Oana: Ca toate ideile de suflet, Triliada a apărut dintr-o experiență personală. Eram absolventă de liceu, cu actele pregătite, convinsă că tot ce îmi doresc e să mă înscriu la Automatică. Am făcut asta, însă a doua zi m-am trezit în fața facultății, la rând, așteptând să-mi schimb opțiunea și să optez pentru Calculatoare.

Pe de-o parte, m-a surprins că nu eram singura de acolo. Pe de altă parte, m-a surprins că doar câteva discuții purtate cu niște studenți de la ambele specializări, cu o seară înainte, m-au lămurit că Automatica nu are nicio treabă cu ceea ce îmi doresc, și Calculatoarele reprezintă opțiunea ideală. Așa că, realizând că mai sunt și alții în situația mea, am fost convinsă că ceea ce avea să devină Triliada va ajuta liceeni de pretutindeni.

Larisa: Însă ideea de a ne pune efectiv pe treabă ne-a venit la începutul pandemiei, când eram cu toții închiși în case. Ne-am gândit că ar fi o idee bună să punem la cale câteva evenimente online pentru elevii care se gândesc să aplice la facultate, însă n-au nicio idee ce presupune. Am invitat câțiva prieteni să vorbească despre experiența lor ca studenți, iar curiozitatea și ambiția liceenilor din acea perioadă ne-a motivat să continuăm să facem asta, ani la rândul.

Cât despre nume, Triliada se trage din „Iliada și Odiseea”, încurajând elevii de liceu să uite de toate miturile de care s-au lovit de-a lungul vieții și să afle direct de la studenți ce se întâmplă la facultate. Elevii pot face asta printr-un trio găsit pe platforma noastră: discuții cu studenți, teste vocaționale și evenimente de Q&A. Numele ne e drag și credem că sugerează foarte bine ceea ce facem: le prezentăm liceenilor viața la facultate așa cum este ea, cu bune și cu rele.

Sunt un elev în clasa a XI-a, am avut note bune la toate materiile, cred că m-aș descurca la orice facultate.” – unul dintre scenariile care sigur ne sună cunoscut multora dintre noi. Cum i-ar putea ajuta Triliada pe acești elevi să ajungă la facultatea potrivită, deși pare că dețin abilitățile necesare sau au înclinații spre mai multe domenii?

Oana: În primul rând, am ține neapărat să felicităm elevul în cauză. Din experiența noastră, majoritatea nu au atât de multă încredere în abilitățile lor, deși sunt tineri extrem de capabili. E un lucru pe care îl facem constant la Triliada, să le reamintim că dacă au trecut prin atâtea, cu siguranță vor putea face față și cursurilor din facultate, și nopților de învățat.

Larisa: Cred că sfatul pe care i l-aș da ar fi să profite de aceste abilități și să le exerseze, să vadă ce îi place să facă. Dacă nu a făcut asta deja, încă are timp să aplice ca voluntar în diverse organizații, să coordoneze proiecte, să testeze puțin din design, marketing și orice îi mai surâde. Ceva din toate aceste domenii i se va lipi de suflet, iar atunci va fi convins spre ce direcție să se îndrepte. Acela e momentul ideal de a discuta cu cineva care studiază acolo unde acest elev visează. Pentru a se convinge dacă, într-adevăr, domeniul îi vine mănușă.

Care sunt miturile care circulă cel mai des printre elevi?

Larisa: Tot mai mulți liceeni sunt panicați de volumul de materie din facultate. Poate părea imposibil, dar mitul conform căreia n-ai nicio șansă să-i faci față facultății decât dacă te izolezi de lume e de domeniul SF. Teama aceasta vine și din cauza faptului că mulți dintre ei nu știu încă să învețe eficient. Tocmai de aceea pregătim niște sesiuni de studiu pentru liceeni, coordonate de studenți, prin care să li se confirme că învață eficient, să li se arate cum să-și facă un program de studiu și cum să se țină de el.

Alte mituri ce îmi vin în minte țin de faptul că după facultatea de matematică și informatică poți să devii doar programator, după drept, doar avocat, și lista poate continua. Sunt însă sute de opțiuni de carieră, mai mult sau mai puțin cunoscute! Dar de aceea suntem aici, pentru a le arăta opțiunile pe care le au la dispoziție.

Cât de ușor este să intri în lumea antreprenoriatului în România? Ați găsit sprijinul necesar?

Oana: Antreprenoriatul vine cu provocările sale. Nu credeam că voi discuta atât de des cu contabila, nici că voi avea teancuri de hârtii pe birou. Însă se compensează prin faptul că îmi place enorm ce facem, văd că aducem un plus-valoare în viețile liceenilor, iar asta mă motivează suficient de tare.

Iar deschiderea pe care am primit-o către această lume a antreprenoriatului a fost ceva incredibil. Sunt mai multe inițiative ca niciodată care își propun să ia persoane de la zero și să le pună bazele de care au nevoie pentru a deveni antreprenori. defineSchool, Innovation Labs și FIX Cluj sunt doar câteva dintre ele.

Am avut norocul de a cunoaște oameni incredibili, dispuși să ne vorbească din experiența lor, pentru a nu le repeta greșelile. Iar ca finanțare, am început cu fonduri de la Primăria Cluj-Napoca, iar ulterior am accesat fonduri prin Entreploading… Concluzia la care am ajuns e că atâta timp cât ai o idee, Clujul poate să îți ofere toate resursele de care ai nevoie pentru a o transforma în realitate.

Calea antreprenoriatului e deschisă pentru oricine sau ai nevoie de anumite calități pentru a porni pe acest drum?

Larisa: Puțină curiozitate și un strop de curaj e tot ce ai nevoie, din punctul meu de vedere. Când mă gândesc că în urmă cu 3 ani nu aveam nicio tangență cu antreprenoriatul, iar acum mă găsesc în acest punct al vieții, parcă nu-mi vine să cred. Am pornit de la premisa că nu știu nimic și am fost deschisă să învăț cât mai multe, iar în timp lucrurile au început să se concretizeze.

Aveți un mesaj pentru elevii care urmează să dea la facultate?

Oana: După tot stresul cu bacalaureatul, admiterea și învățatul, vă poate aștepta o viață de student incredibilă. Depinde de voi cum profitați de timpul pe care îl aveți acum la dispoziție, pentru a vă informa, pentru a vă implica în cât mai multe activități și pentru a crește, astfel încât să deveniți mândri de facultatea aleasă și de viitorul vostru. Și nu uitați, suntem aici pentru voi cu orice aveți nevoie pentru a vă face alegerea facultății mai ușoară. Vă ținem pumnii!

Găsiți mai multe detalii pe site-ul Triliada.ro și pe canalele social media: LinkedIn, Instagram, Facebook și Tik Tok.



Site creat de