Municipiul Turda din județul Cluj a fost nominalizat, alături de Manchester și Milano, printre finaliștii competiției pentru Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă 2018, la categoria SUMP Awards (Sustainable Urban Mobility Planning).
Organizatorii au desemnat localitatea românească drept câștigătoare.
Pe baza acestui plan, municipiul Turda a obținut în 2018 finanțări europene în valoare totală de 31.355.430,65 euro.
Proiectele sunt deja în implementare și prevăd asfaltarea și modernizate străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), au fost achiziționate 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing.
Turda este primul oraș din România care a achiziționat autobuze electrice cu fonduri europene, iar 7 din cele 20 se află deja la Turda.
De asemenea, au început lucrările de modernizare a infrastructurii pe unul dintre cele mai importante coridoare, respectiv coridorul industrial – Strada 22 Decembrie 1989 (varianta de ieșire din oraș spre Alba Iulia). Până în anul 2022 întregul proiect va fi finalizat, astfel se vor moderniza complet 16 artere principale ale orașului, în lungime totală de peste 11 kilometri.
”A fost esențial ca municipiul Turda să beneficieze de finanțări externe pentru ca noi să putem rezolva problemele de infrastructură, motiv pentru care am făcut tot posibilul să atragem cât mai multe fonduri europene. Eforturile noastre de a elabora o strategie în timp record au fost recompensate și ne mândrim astăzi cu un portofoliu de proiecte care se află în linie dreaptă și care ne plasează într-un loc fruntaș în România, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene” – Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda.
Pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă premiat de Comisia Europeană, Turda va mai putea accesa fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro, până în anul 2030.