Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.892 de locuri în regim cu taxă și 2.980 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.
Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 176 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 193 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.
La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, un număr de 230 sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități. Alte 127 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.
De asemenea, școlile doctorale din cadrul UBB pun la dispoziția candidaților la studii doctorale 315 locuri bugetate pentru candidații din România și statele UE, 5 locuri pentru românii de pretutindeni și 95 de locuri cu taxă.
Candidații vor putea alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență, frecvență redusă sau la distanță), 236 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă), respectiv 32 de domenii de doctorat din 31 școli doctorale.
Admiterea în anul universitar 2023-2024 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând mai multe specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvență – în limba maghiară), respectiv la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar (la Reșița) – 3 ani, la distanță – în limba română, respectiv Specializarea Psihologie – Științe cognitive – 3 ani, cu frecvență – în limba engleză.
La nivel de master, UBBva pune la dispoziția candidaților nu mai puțin de 7 programe de studii noi – programul de Securitate cibernetică/Cyber Security (în limba engleză – organizat în rețea internațională), la facultatea de Matematică și Informatică, programul de Bioinformatică aplicată în științele vieții (în limba engleză), la Facultatea de Biologie și Geologie, programul de Schimbări climatice și dezvoltare durabilă, la Facultatea de Geografie, programul de Resurse turistice și dezvoltare durabilă (Zalău), în cadrul Facultății de Geografie, programul de Psihologie clinică: evaluare și intervenție (în limba maghiară), la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, respectiv programul de Analiza datelor de business și financiare (în limba maghiară), la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, respectiv Cultură politică și studii globale (în limba germană), în cadrul Facultății de Studii Europene.
La nivel de doctorat UBB organizează doctoratul european, precum și cotutele și stagii de cercetare în cadrul rețelei EUTOPIA sau alte unități academice de referință la nivel internațional.
UBB este conform rankingurilor internaționale una din cele mai influente universități românești din zona Europei de Sud-Est, atât în evaluări globale, cât și în evaluări pe diverse domenii specifice, fiind evaluată de auditul internațional QS ca o universitate “world-class” (de 5 stele) și fiind inclusă în grupul selectiv GUILD al universităților europene de cercetare avansată (https://www.the-guild.eu/).
„Noi gândim de ani buni în conceptul european de excelență incluzivă. Ca rector al unei instituții publice de referință în țară, vreau, dincolo de atragerea studenților străini (care vin și cu resurse financiare atractive), ca orice tânăr din România (sau din Uniunea Europeană) care dorește să studieze la UBB să aibă șansa să o facă, fără ca asta să depindă de resursele pe care le are; de aceea, cu sprijinul ministerului, la UBB punem la dispoziție un număr adecvat de locuri bugetate – acoperind nevoile a trei comunități din țară: români, maghiari, germani -, la care se adaugă și locuri cu taxă gândită la nivelul minimal permis de nevoile educaționale și de legislație. În plus, programul Erasmus al UBB, cel mai mare din țară, permite tuturor să participe la mobilități internaționale în funcție de interes și nevoi. Dar UBB este o universitate care își asumă ca valoare și Excelența, astfel încât, respectând cealaltă valoare a UBB legată de Tradiție, așteptăm în continuare de la studenții noștri să amplifice și să beneficieze de cultura organizațională a UBB – generatoare de Cultură-Știință-Inovație din 1581 -, pentru a deveni buni specialiști și buni cetățeni. Succes tuturor!”, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 10 și 27 iulie 2023. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.
Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.
Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.
Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2023-2024 sunt, de asemenea, stabilite la nivelul fiecărei facultăţi.
Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/ .