Studentie, Important

Un student la Cluj a fondat un start-up care îşi propune să cureţe apele de deşeuri plastice folosind inteligenţa artificială

Un student la Cluj a fondat un start-up care îşi propune să cureţe apele de deşeuri plastice folosind inteligenţa artificială

Marian Danci, student în anul III la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, s-a remarcat în cadrul proiectului internaţional INNO-EUt+ cu startup-ul fondat chiar de el: Quasi Stellar Robotics.

Cofondatorul Quasi Stellar Robotics este Denis Laiu, absolvent al Universităţii Bocconi din Milano. Din echipă mai face parte şi profesorul universitar Stelian Brad care are rolul de mentor.

Ceea ce îşi propune proiectul disSEApate prin Quasi Stellar Robotics este să rezolve o mare problemă a timpurilor noastre: poluarea apelor cu deşeuri plastice.

Cum? Prin soluţii robotice inovative, folosind inteligenţa artificială (AI) în diferitele procese de colectare, segregare şi transformare.

„Să ne imaginăm o barcă de mici dimensiuni, robotizată, care navighează pe apă (fluvii, lacuri, oceane, etc.). Acesta colectează toate tipurile de deşeuri (organice şi non-organice).

Regulat, depozitează deşeurile în puncte de depozitare, acestea fiind conectate în procesul de segregare.

Procesul de selecţie mecanic are la baza inteligenţa artificială pentru o deosebire mai eficientă a deşeurilor de dimensiuni mici/medii/mari.

Deşeurile organice vor fi preluate de către autorităţile locale competente în această direcţie.

Deşeurile plastice (tipologii diferite de polimeri) o să fie introduse într-un proces de spălare şi mărunţire (micro dimensiuni). În urma acestui proces o să fie introduse într-un recipient cu straturi de densitate diferită pentru deosebirea tipologiilor de polimer într-un mod cât mai eficient.

Cu ajutorul roboţilor clasici o să colectăm materia în funcţie de straturi, iar în cele din urmă aceasta va fi introdusă în sistemul de reciclare dedicat tipologii de polimer”, a declarat Marian Danci pentru cluju.ro.

La baza tuturor proceselor din cadrul disSEApate stă Inteligenţa Artificială, motiv pentru care nivelul de automatizare este foarte ridicat.

Sistemul dezvoltat de studentul clujean va folosi energie verde, iar în procesul de reciclare vor fi folosiţi cât mai puţini aditivi chimici.

În 2021, Marian a participat la DefineSchool, bootcamp care l-a ajutat să vină cu o viziune nouă asupra antreprenoriatului în domeniul roboticii.

Mai apoi a participat la demoday-ul organizat de SAS UTCN şi Inno eut+ (proiect al consorțiului Universităţilor Eut+), unde a luat locul I şi a câştigat cu ideea disSEApate o vizită de studiu în Cartagena, Spania.

Evenimentul din Spania a avut loc anul acesta între 31 ianuarie până în 5 februarie. În cadrul acestui eveniment s-au întâlnit studenţii câştigători ai proiectului de la toate universităţile din consorțiu.

Din România au participat 8 cadre didactice şi 5 studenţi. Echipa a fost condusă de către rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, dr.ing. Vasile Topa.

Astfel, studenţii au avut posibilitatea de a face schimb de idei şi de a construi fundaţia pentru o cooperare de lungă durată.1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de