Studentie, Important

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este partener în proiectul European ReMIND (Robotic ePartner for Multitarget INnovative activation of people with Dementia)

Universitatea Tehnică din Cluj

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este partener într-un proiect deosebit de important care a fost lansat în data de 25 octombrie 2018 în Ostend, Belgia.

Proiectul European ReMIND (Robotic ePartner for Multitarget INnovative activation of people with Dementia) de tip Active Assisted Living (AAL), se desfășoară în cadrul programului Horizon 2020 în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) .

Obiectivul proiectului este de a dezvolta un sistem integrat bazat pe interacțiunea cu un robot inteligent care sa poată stimula condițiile fizice, cognitive și sociale ale persoanelor diagnosticate cu demență prin muzică, autobiografie, exerciții fizice, aplicații sociale, etc.

Scopul final este de a consolida starea lor actuala pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și a trăi independent și, în același timp, de a promova activități sociale cu prietenii sau cu îngrijitorii informali. Platforma integrată ce va fi dezvoltată în cadrul proiectului va fi construită având la bază două tehnologii existente:

  • robotul Zora special conceput pentru oferirea de asistență persoanelor diagnosticate cu demența și
  • aplicația Keosity care oferă suport pentru simularea memoriei.  

Proiectul va fi implementat pe durata a 3 ani, octombrie 2018 – septembrie 2021.

Proiectul este coordonat de compania Zora Robotics NV și are ca parteneri, companii din domeniul AAL (Ovos Media GmbH) precum și universități de prestigiu din Europa (Universiteit Gent, University of Applied Sciences – FH Campus Wien si Medizinische Universität Wien) și din România (Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babeș” Timișoara).

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este reprezentată în acest proiect prin colectivul afiliat laboratorului de cercetare DSRL (Distributed Systems Research Laboratory) din cadrul  Departamentului Calculatoare, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Activitățile laboratorului în cadrul proiectului vor fi coordonate de Conf. Dr. ing. Ionuț Anghel și Conf. Dr. ing. Tudor Cioara și presupun:

  • Analiza abordărilor existente similare din literatura de specialitate și identificarea tehnologiilor disponibile ce pot fi încorporate în platforma ReMIND;
  • Proiectarea și implementarea modulului de oferire asistență pentru utilizatori;
  • Proiectarea și implementarea aplicației pentru îngrijitorii informali;
  • Proiectarea și implementarea serviciului de procesare a datelor din surse multiple folosind tehnologii „Big Data”;
  • Implementarea interfețelor și a metodelor de comunicare necesare pentru integrarea componentelor dezvoltate în cadrul platformei ReMIND;
  • Dezvoltarea unui prototip experimental pentru platforma ReMIND;
  • Validarea platformei ReMIND în cazuri de testare pilot și aplicarea de acțiuni corective.


Vezi și:

Universitatea Tehnică din Cluj a câştigat un proiect de cercetare în valoare de 1.125.000 euro



Lasă un răspuns

Site creat de