Studentie, Important

Viața de cămin… la Cluj

Ghidul de supravieţuire al studentului

Cu siguranță ai auzit veșnicele povești despre viața de cămin, locul ăla unde trebuie să împarți camera cu încă 2, 3 persoane, unde va trebui să îți personalizezi meniul zilnic și, bineînțeles, să și gătești și, în același timp, să mai rămai și cu bani de buzunar.

            Ei bine, vreau să îți destram puțin temerile legate de aceste legende sau, poate, să ți le întăresc. Depinde din ce perspectivă privești.

            Zecile de cămine din Cluj-Napoca găzduiesc nu doar studenți, ci și doctoranzi sau cadre didactice. Iar dacă un cadru didactic preferă viața de cămin, sunt sigură că îți va plăcea și ție.

            Fie că ești student la UBB, UTCN sau UMF, vei putea avea un loc asigurat în cămin.

            Ce înseamnă, mai exact, un loc asigurat în cămin?

            În cazul în care ai ales să studiezi în cadrul UBB, vei fi repartizat la unul din cele 17 cămine ale universității, cele mai multe aflându-se în Complexul Studențesc Hașdeu, unde vei avea ocazia să conviețuiești zilnic cu încă 3, 4 suflete.

            Dar, din experiență proprie, nu este o tragedie, mai ales când te gândești că vine ziua pentru pachet și vei avea parte de un adevărat bufet suedez. Și asta la bani puțini.

            Iar când pachetul de la mama de acasă e pe terminate, ai acces la cantina studențească din cadrul complexului unde meniul zilei nu depășește 20 de lei. Ce poate fi mai frumos pentru un student?

            În schimb, vei fi nevoit să faci puțină mișcare zilnic pentru a te deplasa la baie sau bucătărie, pentru că, dacă nu ești printre norocoșii care va fi cazat în căminele A1-A4, care au baie în cameră, în căminele 1-6 și 14-17 acestea vor fi pe palier.

            Dar, din nou, nu este o tragedie, pentru că ai ocazia să socializezi și să îți faci prieteni noi în timp ce vă prăjiți niște cartofi.

            Și dacă tot am adus vorba de făcut mișcare, dacă vei locui în Hașdeu, nu va fi nevoie să plătești abonament la sală, deoarece renumita Piezișă îți va fi de mare ajutor în cazul acesta. Și nu doar pentru mișcare..

            Tot în cadrul UBB se află căminele Economica I sau II, iar norocul e de partea ta dacă ești student la FSEGA, pentru că ai facultatea la doi pași de cămin și, pentru încă câțiva pași, ajungi și la Iulius Mall.

            Dacă în Hașdeu e Piezișa pentru mișcare, ca și locatar în Economica vei fi în apropiere de Baza Sportivă Gheorghieni. Toate la o aruncătură de băț.

            Să vorbim și de viața dinăuntrul căminelor. Aici veți fi doar câte 3 în cameră și, cireașa de pe tort, aveți baie proprie în cameră. Prețul nu depășește 200 de lei/lună, astfel că îți rămân bani și de shopping în Iulius.

            Ca și student la UTCN, vei beneficia de un loc în cele 7 cămine universitare, 5 din ele situate în Observator, iar 2 în Mărăști.

            În cazul căminelor din Observator, treaba e destul de simplă, astfel că ai în apropiere tot ce ți-ai putea dori: laboratoarele de la UTCN, cantină, pentru zilele în care nu ai destulă motivație să te apuci de gătit, un magazin non-stop, în caz că rămâi fără apă în miezul nopții și pentru o shaorma bună, Mama Manu e chiar în campus. Iar pentru serile de distracție după un examen greu, cluburile PHI și NOA te așteaptă.

            Cele două cămine din Mărăști sunt sub formă de duplex. Și aici vei avea cantină în campus, centre comerciale de unde îți vei putea face provizii și stații de autobuz în apropiere pentru a ajunge cât de repede la cursuri.

            Ambele campusuri beneficiază de cabinet medical, internet, locuri de parcare, oficii și săli de lectură la fiecare etaj, la fel și mașini de spălat. În plus, campusul din Observator are și teren de sport și bibliotecă.

          Studenții de la UMF beneficiază de aceleași servicii ca și cei prezentați mai sus, astfel că 5 cămine se află în Complexul Hașdeu, iar 2 în Observator.

            Căminele din Observator au camere de câte trei persoane, cu baie proprie, iar pe palier se găsește bucătăria, spălătoria și sala de lectură.

            Dacă ai medie foarte bună, vei avea parte de un loc în căminele B11 sau B13, un complex de garsoniere, care sunt destinate pentru două persoane, cu baie și bucătărie în cameră.

            Și ca să mai distrug un mit..într-un an de zile de locuit în cămin, nu m-am confruntat cu niciun gândac până acum. Doamnele de la curățenie chiar își fac treaba și pe lângă asta sunt și foarte simpatice.

            Așadar, în cazul în care alegi să îți petreci studenția într-un cămin, uită de toate miturile și convinge-te singur că pe bani puțini, mănânci mult și bine, te distrezi și nu cred că mai are rost să zic de experiențele și amintirile de pe holurile căminelor.

Articol realizat de Temle Marina Iulia



Lasă un răspuns

Site creat de