Social & Cultura

VIDEO REPORTAJ – Pasiunea clujeanului Ovidiu Bartoş, crescătorul de găini de rasă campioane

Pasiunile care îi preocupă pe oameni de-a lungul vieţii nu cunosc limite. Dacă unii sunt pasionaţi de maşini, de pescuit sau de fotbal, există şi persoane care îşi dezvoltă pasiuni rar întâlnite, împărtăşite de un număr mic de oameni. La fel este şi în cazul clujeanului Ovidiu Bartos, care după absolvirea studiilor superioare s-a retras la casa bunicilor, în localitatea clujeană Rugăşesti, la doi paşi de Dej, unde şi-a deschis o fermă. Deşi nu se gândea vreodată că se va întoarce la ţară, unde se va ocupa de creşterea păsărilor, viaţa a arătat că este mereu plină de surprize şi că avem mereu şansa de a ne redescoperi.

Astfel, Ovidiu Bartoş a început să crească găini de rasă pe terenul bunicilor de la Rugăşesti. Pasiunea începută ca şi o curiozitate s-a transformat în scurt timp într-un hobby care l-a făcut cunoscut pe Ovidiu atât pe plan naţional, cât şi internaţional. După ce s-a documentat despre creşterea găinilor de rasă, Ovidiu a îmbinat cu succes teoria cu practica, motiv pentru care s-a gândit să participe şi la concursuri.

După multă răbdare şi o investiţie de aproximativ 5000 de euro au apărut şi rezultatele. Ovidiu Bartoş a participat la concursuri judeţene şi naţionale, unde a ieşit pe primul loc cu păsările crescute şi îngrijite chiar de el. Mai mult, succesul l-a propulsat şi pe plan internaţional, unde a câştigat premii la concursuri în Germania şi Belgia. Acum, Ovidiu pregăteşte o altă generaţie de găini cu care va participa la Campionatul European la Metz, în Franţa. Deşi drumul până aici a fost unul greu şi costisitor, Ovidiu este încrezător că va avea rezultate foarte bune la europenele din Franţa.

Pasiunea lui Ovidiu îi aduce şi bani frumoşi, în cazul în care hotărăşte să îşi vândă găinile. De exemplu, pasărea cu care a câştigat Campionatul Naţional costă 300 de euro. Însă crescătorul din Rugăşesti. spune că îi vine greu să renunţe la păsările apreciate la concursurile naţionale şi internaţionale; aşa că, de cele mai multe ori refuză să le vândă, motiv pentru care beneficiile băneşti nu sunt atât de mari precum s-ar crede.

Creşterea găinilor îi ocupă mult timp crescătorului. Acesta trebuie să aibă mereu grijă de ele, să aibă grijă să nu se îmbolnăvească şi să le observe îndeaproape. Înainte de fiecare concurs, Ovidiu analizează fiecare pasăre în parte, în căutarea defectelor. Astfel, dintr-un lot de 100 de pui de găină de rasă, doar 2-3 ajung să poată participa la un astfel de concurs de anvergură.

Printre rasele pe care le are acum la fermă din Rugasesti se număra Conchinchina Bobat, Conchichina Galben şi Plymouth Rock Barat. Ovidiu Bartoş a declarat pentru Dejeanul.ro că a rămas doar cu trei rase de găini, deoarece numai aşa poate să aibă grijă de acestea şi să se pregătească de campionate. Cu cât ar deţine mai multe rase, cu atât ar fi mai greu să se împartă pe fiecare nişă a concursurilor. Ca şi în alte domenii, spune Ovidiu, este foarte important să te concentrezi pe mai puţine lucruri pentru a reuşi şi pentru a te perfecţiona.

Până la concursurile naţionale şi europene, păsările lui Ovidiu Bartoş din Rugăşesti vor putea fi văzute la o expoziţie, organizată la Dej, despre care vă vom anunţa în zilele următoare.0 Comments

 1. Hello,

  My name is Tiago Bateira, Media Buyer from Clever Advertising Group.

  We’re the biggest affiliate of Bet365.com brand in the world.

  We’re looking for longs partnerships and make you an offer for your web traffic.

  CLEVER been expanding network which now includes our displays Pop-under or Interstitial ads of clients products with excellent results.

  We don’t work mobile neither Media Kits.

  If interested please send me your .pdf GA -Google analytics from the last month so we can

  analyse your traffic.

  I’ll wait your soonest response on when we can meet for me to discuss further the oportunities with CLEVER.

  Thank you.

  Best regards,
  Tiago Bateira
  Media Buyer

  Clever Advertising Group, Lda

  Mobile :00351 933 286 732
  Skype: tiagobateira_nowads
  Email: tiago.bateira(at)primads.com

  clever-advertising.com
  primads.dcom

Lasă un răspuns

Site creat de