De Vazut, Important

Voluntariatul internațional: un alt tip de experiență

Voluntariatul internațional: un alt tip de experiență

În cea mai mare parte a timpului, preferăm să rămânem în zona noastră de confort și să ne trăim viața rutinier, cu un strop magic de cafea zilnic.

Totuși, nu putem nega zilele când ni se face poftă de nou, de altceva (dar nu știm exact de ce) ori dorim să ne regăsim pe noi înșine după ce ne-am pierdut un pic printre oameni, deadline-uri și politică.

Voluntariatul internațional facilitat de AIESEC este una dintre experiențele care te scot din bula ta de confort și pe care nu le regreți, o experiență care îți oferă posibilitatea să contribui real la acea lume mai bună în care crezi. Dacă sună bine pentru tine, iar cuvântul voluntariat nu îți este străin, mai jos sunt câteva informații utile și două povestiri de la foști voluntari internaționali.

Cine poate fi voluntar?

Orice tânăr pasionat de voluntariat și de nou, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Nu, să fii student nu este un criteriu pentru participarea ta la proiect.

Partea cea mai bună? Tu alegi ce vei face!

Tu îți alegi, în primul rând, tipul proiectului de voluntariat la care vei participa în funcție de unul dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă la care dorești să contribui. Primul pas al procesului este simplu: te înscrii pe platforma online aiesec.org.

După aceea, vei fi contactat de către un membru AIESEC alături de care vei parcurge etapele următoare și anume căutarea proiectului potrivit pentru tine, stabilirea detaliilor administrative și aplicarea propriu-zisă pentru proiectul dorit.

Mai departe, în funcție de proiect, completezi un formular și treci printr-un interviu. Nu te speria, nu e ca la job și partea bună este că poți sta de vorbă cu organizatorii și le poți adresa orice înrebări care te interesează referitoare la proiect. În final, semnezi contractul de voluntar, plătești taxa de înscriere și poți să începi să te pregătești de una dintre aventurile vieții tale. 

O oportunitate să îți exersezi abilitățile într-o limbă străină

Din nou, o veste bună! Ca să pleci în aventura aceasta globală, nu ai nevoie de un certificat lingvistic și nici de un nivel avansat de limba engleză ori altă limbă. Este necesar un nivel minim B1 pentru că unul dintre scopurile voluntariatului internațional este acela de a-ți îmbunătăți comunicarea într-o limbă străină. Așa că nu ai nevoie decât de curaj și de dorința de a învăța mai mult!

cum pot face voluntariat cluj 2018

Timpul potrivit pentru voluntariat este…

Oricând! Da, nu ai o perioadă anume în care să aplici pentru proiecte ori în care să pleci  propriu-zis ca voluntar. Proiecte de voluntariat se regăsesc pe tot parcursul anului și te poți înscrie oricând. Este adevărat că perioadele în care cei mai mulți voluntari decid să plece sunt lunile de vară ori, de iarnă și poate că, în aceste perioade sunt mai multe proiecte decât în altele. Însă, practic, poți pleca oricând atât timp cât găsești un proiect potrivit pentru tine.

De câte ori te poți bucura de acest tip de experiență?

De câte ori vrei, atât timp cât te încadrezi în limita de vârstă, iar timpul și veniturile îți permit. Poți avea parte de o experiență unică sau de un șir continuu de activități ce susțin cât mai multe dintre obiectivele de dezvoltare durabilă.

Toate au un cost…

Pentru a deveni voluntar global, plătești o taxă de înscriere de 150 de euro. Având în vedere că este activitate de voluntariat, nu vei fi plătit. Transportul către țara care te va adopta pentru o perioadă de 4-6 săptămâni și înapoi, din acea țară spre România, ți-l vei achita tu. Însă cazarea este 100% asigurată de AIESEC, iar în funcție de proiect, la fel și una sau două mese pe zi. Nu uita de banii de buzunar pentru micile plăceri, suveniruri ori pentru mini-excursii în țara-gazdă dacă acest lucru este ceea ce îți dorești.

…dar câștigul este pe măsură

Cu toate că tu investești sume materiale, ce primești înapoi nu se poate cumpăra cu bani, după cum circulă anumite vorbe populare. Ai parte de o experiență multiculturală, de șansa de a-ți îmbunătăți vizibil capacitatea de comunicare într-o limbă străină, câștigi experiență de muncă, îți depășești diverse temeri, te dezvolți personal, te regăsești pe tine însuți, așa cum nu te cunoșteai sau așa cum nu te-ai mai văzut demult.

Posibilități de voluntariat în Cluj-Napoca

Mai jos, două dintre participantele la programul Global Volunteer, cu AIESEC, ne împărtășesc propriile lor experiențe.

Eu am fost în exchange în Lublin, Polonia. Experiența aceasta m-a ajutat să mă organizez și să îmi propun anumiți pași în viață. Am avut un proiect pe unul dintre SDG Goals propuse de AIESEC: Quality Education. Proiectul a fost de 6 săptămâni în 6 școli diferite din regiunea din Lublin. Activități au fost cu copii de la toate nivelele de învățământ: de la grădiniță până la liceu. Am împărțit activitățile cu alți voluntari minunați cu care am împărtășit idei și viziuni diferite din celălalt capăt de lume: din China și Sri Lanka.

Mi-am îmbunătățit nivelul limbii engleze și sunt mult mai încrezătoare în propriile forțe. După un schimb de experiență, îți dai seama de câte lucruri ești în stare singur: să găsești soluții la anumite probleme, să te organizezi mai bine, să te orientezi într-un oraș străin. Înveți foarte multe despre o nouă cultură într-o modalitate mai interactivă decât uitându-te la video-uri pe youtube! Nu m-aș fi gândit la Polonia ca și țară plină de tradiție și istorie niciodată dacă nu aș fi mers în exchange. Am realizat cât de importante sunt limbile străine, multiculturalitatea, diversitatea și cât de important este pentru noile generații să ia contact cu alte persoane din alte țări.

Un schimb de experiență te scoate din zona ta de confort și de abia atunci te vei descoperi pe tine! Despre mine am descoperit că am talent în a învața limbi slave, astfel acum studiez polona și că aș fi bună ca și pedagog căci am iubit să interacționez cu elevi.

  • Mădălina Batinaș, membru AIESEC și voluntar internațional

Experiența de voluntar internațional în Turcia mi-a deschis ochii, m-a apropiat mai mult de oameni și, cel mai important, m-a apropiat mai mult de mine. Am mai descoperit-o puțin pe Adria cu fiecare experiență nouă și neprevăzută. (Și au fost multe astfel de momente.)

Proiectul AIESEC în care m-am înscris s-a numit ”Women in Power” și, prin intermediul acestuia, am avut ocazia să intru în contact cu femei refugiate din Siria, Irak, Afganistan: dureros, dar în același timp, minunat. Acela a fost momentul în care am realizat cât de puternice sunt, de fapt, femeile. Deși trecuseră prin momente dificile (dificile fiind, poate, puțin spus), acele femei încă aveau puterea să ne zâmbească cu căldură și chiar să ne povestească puțin din viața lor. Șase săptămâni. Atât au fost. Dar au fost pline de nou, de aventură, de libertate. Exact ceea ce aveam nevoie. Poate și dorința ta de a face altceva se traduce tot prin… AIESEC.”

  • Adria Rus, voluntar internațional AIESEC

Dacă ești convins că latura ta activistă și solidară se împacă bine cu cea de aventurier, atunci intră pe site-ul celor de la AIESEC ca să afli care ar fi obiectivul de dezvoltare durabilă pe care l-ai susține concret și de ce nu, pentru a te înscrie deja pe drumul spre ieșire din zona de confort.


Articol realizat de Irina Pelin



Lasă un răspuns

Site creat de