Uncategorized

ZAIN – Primul festival de design din Cluj a debutat cu peste 5.000 de participanți

ZAIN

4 zile, 5 locuri din Cluj-Napoca, 60 de designeri, 11 evenimente, printre care o expoziție desfășurată pe 400 mp, acum cu peste 3.500 de vizitatori, un Fashion Show pentru prima dată în România într-o Biserică, cu aproape 500 de participanți, un edificiu arhitectural urban deschis publicului pentru o zi – Turnul Pompierilor a fost vizitat de peste 500 de clujeni. Acum, la finalul primei ediții ZAIN – Design Expressions, peste 5.000 de designeri de obiect, de interior sau de brand, arhitecți, artiști, meșteșugari, studenți și persoane interesate de aceste domenii au constituit primul pas în formarea comunității ZAIN. O comunitate de specialiști ai industriilor creative din România, care să ofere cadrul complex în care profesioniștii din aceste arii să poată să-și dezvolte creativitatea și talentul.

3.500 de persoane au vizitat Expo Central în cele 4 zile ZAIN 2015

Festivalul a fost inaugurat joi seara, pe 12 noiembrie 2015, cu vernisajul Expoziției Centrale ZAIN. Pe parcursul celor 4 zile – 41 de ore – în care a fost deschisă expoziția, a fost vizitată de peste 3.500 de persoane. Vizitatorii au fost deopotrivă designeri, oameni care activează în industriile creative – arhitecți, artiști, meșteșugari, fotografi, cât și persoane interesate de domeniul design-ului și nu numai.

O nouă premieră în România cu aproape 500 de participanți

Cea de a doua zi ZAIN 2015, vineri, 13 noiembrie, a fost ziua în care a avut loc o nouă premieră în România. Primul Fashion Show găzduit de o Biserică a fost primit cu brațele deschise de comunitatea creativilor români. Aceștia consideră că evenimentul a reprezentat un gest de deschidere a Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu, din Cluj-Napoca față de tinerii care încearcă să se afirme și care au avut ocazia de a-și prezenta lucrările într-un spațiu cu o arhitectură deosebită. Organizatorii doresc încă o dată să mulțumească Bisericii Reformate, fiindcă a oferit designerilor – Irina Voinea și Ovidiu Pop, o astfel de oportunitate de exprimare.

12 ore cu 11 creativi și 3 ateliere

Programul ZAIN 2015 a continuat sâmbătă, 14 noiembrie, cu activități menite nu doar să aducă împreună specialiști ai industriilor creative, ci și să ofere un cadru optim pentru dezvoltarea lor în aceste domenii și punerea în discuții libere a provocărilor cu care se întâlnesc pe parcursul lor profesional. Cele două activități ZAIN 2015 – Turning Talents into Jobs și Studio Crawling, au însemnat peste 12 ore de prezentări, dezbateri și vizite la ateliere în care deja încep să se formeze comunități de designeri și nu numai.

La Turning Talents into Jobs, Vlad Sulea, Călin Crainic, Veronica Olariu, Mihnea Ghilduș, Dan Pierșinaru, Lana Dumitru, Mihnea Ghilduș, Florin Cobuz, Maria Neneciu, Roxana Rugină și Marius Bucea sunt cei 11 creativi români care au povestit cu tinerii participați și designerii interesați despre cum pot fi creativitatea și talentul transformate în meserii din care să poți trăi pe piața din România, în primul rând. DESIGN’SZKY, POD – Point of Design și Cluj Makers sunt atelierele pe care peste 200 de participanți la ZAIN 2015 le-au vizitat sâmbătă seara la Studio Crawling.

Designerii prezenți în Expo Central ZAIN 2015 au început discuțiile despre o viitoare comunitate în industriile creative din România

Ultima zi de festival, duminică, 15 noiembrie, a început cu un brunch al designerilor pregătit de Szörcsey Ágnes. Evenimentul a pus accentul pe interacțiunea îndeaproape a expozanților ZAIN 2015 și reprezintă un pas în crearea comunității de creativi pe care ZAIN își dorește să o coaguleze și să o ajute în demersul dezvoltării sale.
3 meșteșugari și 3 ore de meșteșugărit împreună cu participanții la ZAIN 2015

Olarul Daniel Leș, căldărarul Lali Gabor și împletitorul Zoltan Bojodi au făcut adevărate spectacole din meșteșugul lor duminică, în ultima zi de festival ZAIN 2015. Au explicat cum se creează obiectele din lut, fier sau nuiele în timp ce demonstrau procesul de creație publicului. Tinerii au fost curioși, au pus întrebări și au devenit ucenici chiar și pentru câteva minute. În timp ce se lucrau obiectele, cei 3 meșteșugari au povestit despre tradiții, despre experiențe de viață, iar cei peste 150 de participanți au plecat acasă cu admirație față de munca lor și față de tradițiile românești.

Plimbare pe Canalul Morii până la Turnul Pompierilor pus în altă lumină pentru o zi

Duminică seara, ZAIN 2015 s-a încheiat cu alte două evenimente speciale. A avut loc cel de-al doilea vernisaj din cadrul festivalului – prezentarea activității workshop-ului de design urban, „Plimbare pe Canalul Morii”. Echipa Experiment 5, coordonatorii workshop-ului și studenții participanți au deschis subiectul de interes pentru foarte mulți clujeni. Ce se întâmplă cu Canalul Morii și cum putem să îi valorificăm potențialul.

În tot acest timp, în ultima zi de festival, Turnul Pompierilor a fost luminat și a luminat orașul în cadrul ediției de noiembrie a proiectului Day 15. La toate cele 8 etaje ale turnului, clujenii au putut găsi instalații de lumini și expoziții care au atras atenția din nou asupra acestui edificiu arhitectural urban. Seara s-a încheiat cu un spectacol de lumini, care s-a văzut din mai multe puncte ale orașului și care, cel puțin pentru o zi, a scos în evidență un spațiu uitat temporar, ce acum se află în planurile de modernizare și repunere a clădirii în circuitul public. Pe tot parcursul zilei, Turnul Pompierilor a fost vizitat constant de câte 20 de persoane odată la 15-20 de minute, conform aprobării primite de la ISU. Astfel, estimăm un număr de peste 500 de persoane care au văzut Clujul din Turnul Pompierilor la Day 15 noiembrie, în cadrul ZAIN 2015.

Mai multe imagini gasiti AICI.



Lasă un răspuns

Site creat de