Social & Cultura

10 mituri in stomatologie si adevarurile din spatele acestora

10 mituri in stomatologie

Desi vizitele regulate la medicul stomatolog nu ar trebui sa fie considerate optionale, ci esentiale pentru mentinerea sanatatii orale, iar informatiile corecte despre ingrijirea dentara ar trebui sa fie accesibile tuturor, inca ne confruntam cu o serie de mituri si conceptii eronate care pot avea un impact semnificativ asupra modului in care pacientii iau decizii privind ingrijirea lor dentara si, implicit, asupra starii lor de sanatate orala si chiar generala. Este esential sa creati un obicei in ceea ce priveste vizitele la dentist Cluj, sau cel din orasul dumneavoastra, si sa va asigurati ca dantura se afla intr-o stare buna, iar rutina de ingrijire pe care o utilizati este cea corecta.

Inainte de a povesti despre cele mai comune mituri din domeniul stomatologiei, trebuie sa intelegem cu totii importanta unei rutine personalizate, in functie de nevoile si particularitatile specifice ale fiecaruia dintre noi. Probabil ca medicina este domeniul in care exista cei mai multi “experti”. Cu totii primim sfaturi de la cunoscuti si persoane neavizate in domeniu, despre ce pasta de dinti sa folosim, care metoda de albire este mai benefica pentru dantura, cand trebuie sa incepem sa spalam copiii pe dinti si cum, ce probleme dentare sunt grave si care pot suporta amanare, bazate pe idei eronate precum “si eu am avut asta si nu am patit nimic” si asa mai departe. Vi se par cunoscute situatiile mentionate anterior? Mai mult ca sigur v-ati confruntat pe parcursul vietii cu cel putin una dintre acestea, insa este esential sa urmati doar sfaturile specialistilor in domeniu. Dantura dumneavoastra poate prezenta sensibilitate, afectiuni pe care nu le cunoasteti inca sau particularitati speciale, iar rutina personalizata pentru ingrijirea orala este singura metoda ce trebuie utilizata.

In acest articol, ne propunem sa exploram cateva dintre cele mai raspandite mituri si sa dezvaluim adevarurile care stau in spatele acestora, oferind astfel o perspectiva clara si informata asupra unei abordari corecte pentru ingrijirea dentara.

Cuprins:

1. Nu este necesar periajul dentar la copii pana la varsta de 3 ani.

2. Daca nu exista probleme dentare, mersul la stomatolog nu este necesar.

3. Utilizarea atei dentare poate mari dimensiunea spatiilor dintre dinti.

4. Sangerarile in timpul periajului sunt comune si normale.

5. Dantura nealiniata reprezinta doar o problema estetica.

6. Guma de mestecat poate inlocui periajul dentar.

7. Cariile dentare sunt probleme minore cu care poti sta ani de zile.

8. Implantul dentar nu este o solutie sigura.

9. Nu este indicat ca femeile insarcinate sa mearga la stomatolog.

10. Tartrul poate fi indepartat prin periaj agresiv, realizat acasa.

1. Nu este necesar periajul dentar la copii pana la varsta de 3 ani.

In cazul celor mici, periajul dentar este la fel de important precum in cazul adultilor. Este indicat ca acesta sa inceapa de la cateva luni, odata cu eruperea primilor dintisori si sa se realizeze constant, de doua ori pe zi- dimineata si seara.

Principalele beneficii ale periajului dentar la bebelusi, constau in:

• Prevenirea cariilor dentare

• Igiena gingiilor

• Prevenirea inflamatiilor gingivale

• Implementarea unei rutine sanatoase in viata lor de zi cu zi

De asemenea, lipsa periajului in cazul bebelusilor, poate avea consecinte grave, cum ar fi:

• Probleme de dezvoltare dentara

• Carii dentare

• Inflamatii gingivale

• Disconfort si durere

Este indicat sa mergeti cu cel mic la un cabinet de stomatologie Cluj, sau din orasul dumneavoastra, de la o varsta frageda, pentru a va asigura ca dantura “de lapte” a acestuia se dezvolta corect, iar igiena orala este corespunzatoare nevoilor lui.

2. Daca nu exista probleme dentare, mersul la stomatolog nu este necesar.

Vizitele regulate la stomatolog sunt importante chiar si atunci cand nu avem probleme evidente ale danturii. Controalele de rutina sunt menite sa ne ofere o perspectiva completa asupra starii noastre de sanatate orala si sa previna eventualele probleme care pot aparea in viitor.

Principalele motive pentru care este indicat sa faceti vizite regulate la stomatolog, chiar daca nu prezentati afectiuni dentare, fac referire la:

• Preventia problemelor dentare

• Actualizarea informatiilor cu privire la ingrijirea orala personala

• Ingrijirea profesionala a dintilor

3. Utilizarea atei dentare poate mari dimensiunea spatiilor dintre dinti.

Pentru a mentione o igiena orala adecvata si pentru a preveni potentialele probleme dentare cu care ne putem confrunta, este important sa utilizam in mod regulat ata dentara. Prin utilizarea atei dentare, placa bacteriana si resturile alimentare acumulate in zone inaccesibile pentru periuta de dinti, sunt eliminate. Aceasta practica sanatoasa si recomandata de catre specialistii din domeniu, nu va avea un efect negativ asupra danturii dumneavoastra, nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere estetic. Utilizarea atei dentare pentru a elimina resturile si placa bacteriana, poate ajuta la prevenirea unor afectiuni precum parodontita si gingivita.

In cazul in care nu stiti cum sa folositi corect ata dentara, este indicat sa va adresati specialistilor de la o clinica dentara Cluj, sau din apropierea dumneavoastra, pentru a putea beneficia de cele mai bune sfaturi in acest sens.

4. Sangerarile in timpul periajului sunt comune si normale.

In cazul in care aveti sangerari in timpul periajului dentar de acasa, sau prezentari durere la nivelul gingiilor, ori inflamatie, este indicat sa vizitati un cabinet stomatologic Cluj. Medicul dentist poate identifica motivele sangerarii si poate recomanda tratamentul adecvat pentru a rezolva situatia cu care va confruntati.

Sangerarile in timpul periajului dentar sunt comune, dar nu sunt normale! Acestea pot indica o varietate de probleme dentare sau gingivale, cum ar fi:

• Perioade gingivale sau parodontale

• Gingivita

• Utilizarea incorecta a periutei de dinti sau a atei dentare etc.

5. Dantura nealiniata reprezinta doar o problema estetica.

Dintii strambi nu reprezinta doar o problema estetica. Acestia pot afecta starea de sanatate orala, dar si psihica a pacientului. Cele mai comune riscuri cu privire la dantura nealiniata, se traduc prin:

• Aparitia cariilor din cauza incapacitatii unui periaj corect

• Acumularea de tartru

• Parodontoza

• Probleme de mestecare si vorbire

• Stres psihologic si scaderea stimei de sine

6. Guma de mestecat poate inlocui periajul dentar.

Mestecarea gumei de mestecat poate stimula productia de saliva, ceea ce poate ajuta la neutralizarea acizilor si la reducerea nivelului de bacterii din cavitatea bucala. Cu toate acestea, consumul acestui produs nu inlocuieste periajului dentar, neavand capacitatea de a elimina placa bacteriana sau resturile de alimente. De asemenea, periajul dentar ajuta la curatarea dintilor, prevenirea cariilor si a bolilor gingivale, proprietati pe care guma de mestecat nu le prezinta.

7. Cariile dentare sunt probleme minore cu care poti sta ani de zile.

Este crucial sa stim ca tratamentul rapid al cariilor dentare este esential pentru a preveni complicatiile si consecintele grave asociate cu acestea, dar si pentru a ne mentine sanatatea generala. Netratarea cariilor poate atrage o serie de consecinte grave, precum:

• Impactul asupra sanatatii generale a pacientului

• Deteriorarea structurii dentare

• Progresia bolii

• Infectii dentare

• Durerea si disconfortul

8. Implantul dentar nu este o solutie sigura.

Implantul dentar nu este o solutie temporara, ci din contra, reprezinta o metoda sigura si durabila in vederea inlocuirii unuia sau mai multor dinti.

Acestea sunt confectionate din materiale biocompatibile, care sunt bine tolerate de tesuturile umane nefiind respinse de organism, putand sa se integreze perfect in oasele maxilare. De asemenea, spre deosebire de proteza dentara, implantul nu creaza iritatii sau disconfort in timpul vorbirii sau masticatiei. Odata cu trecerea timpului, implanturile sunt extraordinar de rezistente, daca sunt ingrijite corespunzator, avand o perioada de viata foarte indelungata. Din punct de vedere a functionalitatii, implantul dentar ofera o serie de functii similare cu cele ale dintilor naturali, oferind pacientului posibilitatea sa mestece si sa vorbeasca in mod normal.

Nu in ultimul rand, cresterea si mentinerea desitatii osoase sunt stimulate de catre implantul dentar, ajutand la prevenirea deteriorarii osoase pe termen lung, in zona in care a fost pierdut un dinte.

Este necesar sa gasiti o clinica unde serviciile pentru implant dentar Cluj sunt efectuate cu profesionalism si experienta de catre echipe specializate.

9. Nu este indicat ca femeile insarcinate sa mearga la stomatolog.

Sarcina nu reprezinta un impediment in vizitele la medicul stomatolog, in special atunci cand vorbim de cele de rutina. Este adevarat faptul ca, in timpul sarcinii, femeile au o serie de restrictii stomatologice, cum ar fi:

• Medicamentele

• Radiografiile dentare

• Anestezice dentare

Este totusi important de mentionat ca problemele stomatologice grave, chiar si in cazul femeilor insarcinate, trebuie aduse la cunostinta medicului specialist, iar durerile puternice necesita o vizita la urgente stomatologice Cluj.

10. Tartrul poate fi indepartat prin periaj agresiv, realizat acasa.

Periajul dentar agresiv efectuat acasa, poate indeparta partial tartrul, insa nu este suficient pentru a elimina in totalitate depozitele de tartru de pe dinti. Tartrul este o acumulare solida de placa bacteriana pe suprafata si sub gingiile dintilor. Periajul dentar agresiv poate afecta smaltul dintilor si poate provoca iritatii gingivale, fara a reusi sa indeparteze complet tartrul. Este esential sa stim faptul ca indepartarea tartrului se poate realiza doar printr-o interventie profesionala, in carul careia se folosesc instrumente specializate.

In concluzie, si in stomatologie exista o serie de mituri propagate de catre persoanele neavizate si care pot avea un efect negativ asupra ingrijirii orale si chiar a sanatatii generale. Trebuie sa avem un obicei din a face vizite regulate la cele mai cunoscute clinici dentare Cluj, sau din orasul in care va aflati, pentru a ne asigura ca dintii nostri sunt pe maini bune si in perfecta siguranta. Este crucial sa combatem miturile auzite si sa urmam doar sfaturile medicului stomatolog, pentru mentinerea unei igiene orale sanatoase si pentru luarea deciziilor informate in ceea ce priveste ingrijirea danturii noastre. Consultarea regulata a unui dentist si educarea continua despre igiena orala pot ajuta la prevenirea problemelor dentare si a situatiilor in care suntem nevoiti sa facem vizite nedorite la urgenta stomatologie Cluj.

Alegeti cea mai sigura cale pentru a avea un zambet stralucitor si sanatos, prin vizitele regulate la medicul stomatolog!



Lasă un răspuns

Site creat de