Social & Cultura

10 modalități de a reduce durerea

10 modalități de a reduce durerea

Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome și poate apărea în cadrul unei game largi de patologii. Rolul durerii este să dea un semnal de alarmă pentru a atenționa creierul asupra unui potențial pericol și poate varia în intensitate în funcție de tipul stimulului care a generat-o.

Durerea este subiectivă, poate fi resimțită diferit în rândul indivizilor afectați. Experiența durerii poate fi invalidantă și comportă implicații emoționale care afectează semnificativ calitatea vieții. Dacă în ultimul timp ai avut nevoie din ce în ce mai des de medicamente pentru articulații dureroase, citește în continuare și află care sunt cele mai eficiente strategii pentru reducerea durerii.

  1. Tratamentul medicamentos

Durerea este cauzată de eliberarea în organism a unor substanțe numite prostaglandine. Acești mediatori provoacă inflamație și sensibilizează terminațiile nervoase, provocând durere. Medicamentele antialgice acționează fie prin inhibarea formării acestor prostaglandine, fie prin modificarea căilor de transmitere a durerii.

Principalele tipuri de medicamente antialgice sunt:

  • Paracetamolul – disponibil fără prescripție medicală;
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene – disponibile fără prescripție medicală (ibuprofen, naproxen) sau cu prescripție medicală (diclofenac, etoricoxib, nimesulidă, meloxicam etc);
  • Opioidele – disponibile cu prescripție medicală (codeină, tramadol, morfină, fentanil);
  • Anestezice locale (lidocaină, benzocaină);
  • Antidepresive – disponibile cu prescripție medicală (amitriptilină);
  • Anticonvulsivante – disponibile cu prescripție medicală (gabapentină, pregabalină).

Alegerea tipului de medicament antialgic se va face în funcție de caracteristicile durerii (acută sau cronică, de intensitate mică sau crescută) și de particularitățile pacientului (vârstă, patologii asociate, tratamente concomitente).

  1. Fizioterapia

Fizioterapia se concentrează pe prevenirea și gestionarea traumatismelor și a diferitelor dizabilități și este utilă în ameliorarea durerii, favorizarea vindecării și refacerea funcțiilor și a mobilității. Procedurile fizioterapeutice se împart în:

  • Proceduri pasive
    • Împachetări reci/calde;
    • Ultrasunete;
    • Cupping;
  • Proceduri active:
    • Exerciții de întindere;
    • Exerciții de forță;
    • Exerciții cu impact aerobic scăzut. 
  1. Masajul

Masajul terapeutic poate servi la ameliorarea durerii prin relaxarea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor dureroase. Pe de altă parte, masajul de relaxare contribuie la diminuarea stresului și anxietății, fiind util în combaterea durerii psihogene. 

  1. Terapia cognitiv-comportamentală

Psihoterapia este un instrument extrem de util în managementul durerii și se axează pe modul în care individul înțelege experiența dureroasă. Psihologul poate fi de ajutor în gestionarea gândurilor despre durere și în modularea felului în care creierul procesează senzațiile dureroase.

  1. Terapia de stimulare nervoasă 

Stimularea electrică nervoasă transcutanată este o procedură ce folosește curent cu tensiune scăzută pentru a ameliora durerea. Curentul electric este livrat prin intermediul unor electrozi atașați pe piele și stimulează celulele nervoase în sensul blocării transmiterii semnalelor dureroase.

  1. Tehnicile de relaxare și meditația

Meditația presupune concentrarea atenției pe momentul prezent și este o metodă îndelung investigată în terapia durerii. Studiile efectuate în acest sens au evidențiat că practicarea meditației este asociată cu scăderea nivelului de stres și ameliorarea durerii cronice.

  1. Activitatea fizică

Sportul favorizează eliberarea de endorfine, substanțe analgezice proprii organismului, care contribuie la ameliorarea stării de spirit și la blocarea transmiterii semnalelor dureroase. De asemenea, activitatea fizică îmbunătățește atât starea generală de sănătate, cât și toleranța la durere.

  1. Acupunctura

Acupunctura presupune introducerea unor ace foarte subțiri în piele, în anumite puncte specifice, generând astfel eliberarea de endorfine.

  1. Terapia ocupațională

Terapia ocupațională furnizează pacientului o serie de instrumente prin care acesta să poată gestiona durerea din punct de vedere fizic, psihic și emoțional, reușind astfel să-și păstreze implicarea în activitățile cotidiene.

  1. Grupurile de sprijin

Durerea este o experiență invalidantă și deprimantă, iar grupurile de sprijin oferă un mediu de compasiune și intimitate care îi ajută pe cei afectați de durere să se simtă înțeleși și integrați într-o comunitate particulară.


Surse informative

Brakeville, Ross. Treating Pain With Physical Therapy. 16 Feb. 2019, www.webmd.com/back-pain/guide/physical-therapy-and-back-pain.

Department of Health & Human Services. “Pain and Pain Management – Adults.” Better Health Channel, Department of Health & Human Services, 31 Aug. 2014, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pain-and-pain-management-adults.

Hecht, Marjorie. Meditation for Pain Relief: What to Know & How to Try It. 4 Sept. 2020, www.healthline.com/health/meditation-for-chronic-pain.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels



Lasă un răspuns

Site creat de