Social & Cultura

10 sfaturi de care să ții cont atunci când te doare gâtul

10 sfaturi de care să ții cont atunci când te doare gâtul

Durerea în gât este o manifestare comună a infecțiilor de tract respirator superior, cum ar fi răceala, gripa sau faringita. Aceasta este resimțită mai ales la înghițire și poate provoca o senzație de iritație sau gât uscat. În orice caz, este posibil să vină la pachet și cu alte simptome, cum ar fi tuse, rinoree sau congestie nazală. 

Există numeroase modalități prin care poți ameliora durerea în gât. Iată care sunt cele mai eficiente tratamente și remedii!

  1. Folosește produse pentru durerea în gât

Cea mai simplă metodă prin care poți reduce durerea în gât este utilizarea produselor care au acest efect. Acestea se găsesc sub formă de pastile, drajeuri, sirop, spray, gel. De asemenea, pot conține sau nu substanțe medicamentoase, cum ar fi (1):

  • Cu efect antiseptic – pentru a ucide agenții patogeni, care sunt adesea cauzele durerii de gât
  • Cu acțiune anestezică locală – pentru a amorți gâtul.
  • Cu efect antiinflamator.

Poți folosi și drajeuri pe bază de ingrediente naturale, cum ar fi eucalipt, miere, propolis, mentă, ghimbir. 

  1. Fă gargară cu apă sărată

Gargara cu apă sărată, efectuată de mai multe ori pe zi, poate ameliora durerea în gât. Se amesteca 1-2 lingurițe sare cu o cană de apă fiartă. După ce s-a răcit suficient cât să fie ușor călduță, se face gargară, apoi se scuipă. Remediul nu este potrivit pentru copii (1).

  1. Hidratează-te

Este important să bei suficientă apă, deoarece deshidratarea agravează iritația în gât (1). În plus, în cazul unei infecții respiratorii, au loc pierderi suplimentare de apă din cauza febrei. Bea 2-3 litri de lichide în timpul răcelilor. 

  1. Folosește un umidificator

Aerul uscat din casă poate accentua, de asemenea, senzația de gât uscat și disconfort. Creșterea umidității din locuință cu ajutorul unui dispozitiv umidificator ajută la hidratarea gâtului și tractului respirator, ceea ce poate ameliora durerea (1). 

  1. Bea băuturi calde sau reci

Se recomandă ceaiuri sau supe calde, nu fierbinți, pentru a reduce disconfortul și uscăciunea gâtului. Pe de altă parte, și băuturile reci și cuburile de gheață pot ajuta, deoarece reduc inflamația și amorțesc gâtul (1, 2). 

  1. Mănâncă alimente reci și moi

Pentru că durerea în gât se poate asocia cu dificultăți de înghițire, este recomandat să consumi alimente moi sau pasate (2). De asemenea, consumate la temperaturi scăzute, pot amorți gâtul. 

  1. Consumă miere

Mierea are efect emolient, antiinflamator și antibacterian. Aceasta poate reduce durerea și grăbi refacerea țesutului. Consumă o lingură de miere de două ori pe zi. Atenție! Nu se administrează miere la copii sub 1 an (1). 

  1. Evită substanțele iritante

Anumite substanțe pot irita și mai mult gâtul, motiv pentru care trebuie evitate (1):

  • fumul de țigară (atât fumatul activ, cât și cel pasiv);
  • alcoolul;
  • băuturile și alimentele acide (cum ar fi citricele);
  • alimentele condimentate.
  1. Odihnește-te

În cazul unei infecții respiratorii, odihna este esențială pentru a ajuta organismul să se recupereze. Lipsa somnului se asociază cu un sistem imunitar slăbit. Este recomandat să dormim minim 7 ore pe noapte (1). 

  1. Mănâncă sănătos

Bineînțeles, este important să mănânci în continuare echilibrat, astfel încât organismul să primească toți nutrienții necesari pentru un sistem imunitar sănătos. 

Focusează-te pe o varietate de fructe și legume, lactate fermentate, alimente bogate în acizi grași Omega-3 (nuci, semințe de in, pește gras). Medicul poate recomanda suplimentarea vitaminei C și D, dacă este nevoie. 

Așadar, ia în considerare aceste sfaturi pentru reducerea durerii în gât! Dacă aceasta nu se ameliorează în 2-3 zile sau se asociază cu simptome respiratorii severe, adresează-te medicului pentru investigații!

Referințe:

  1. Barrell, Amanda. “What Are the Best Ways to Help a Sore Throat?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 July 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-help-sore-throats. Accessed 19 Oct. 2022.
  2. Sore Throat. 2022, www.nhs.uk/conditions/sore-throat/. Accessed 19 Oct. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com



Lasă un răspuns

Site creat de