De Vazut, Important

10 sfaturi pentru cei care sunt în căutarea unei chirii în Cluj-Napoca

10 sfaturi pentru cei care sunt în căutarea unei chirii în Cluj-Napoca

Deși prețurile chiriilor în Cluj-Napoca au crescut atât de mult în ultima perioadă, proprietarii apartamentelor nu se plâng de lipsa chiriașilor.

Unele voci afirmă că tocmai numărul mare de chiriași este motivul pentru care prețurile au crescut atât de mult.

Echipa cluju.ro pornește în căutarea celor mai relevante sfaturi pentru viitorii chiriași, valabile în special în această perioadă în care piața imobiliară se află într-o continuă creștere.

  1. Cu sau fără agenție?

Pentru mulți dintre cei care sunt în căutarea unei locuințe opțiunea în care apelează la ajutorul unei agenții imobiliare este refuzată categoric din cauza comisioanelor percepute de către acestea. Atunci când apelezi la serviciile unei agenții este foarte important să discuți, înainte de demararea căutărilor sau de semnarea contractelor, despre comisionul perceput. Te sfătuim ca înainte să alegi agenția cu care vei colabora să te informezi și să compari comisioanele pe care le percep mai multe agenții, să ceri părerea unor persoane care au mai colaborat cu acestea și abia după să faci alegerea finală.

Atenție însă la faptul că există agenții care percept 0% comision pentru chiriaș.

Cei mai mulți dintre cei care preferă să lase la latitudinea experților această procedură sunt persoanele care au un program foarte încărcat și care nu pot să urmărească anunțurile proprietarilor. Un mare avantaj al acestei opțiuni îl reprezintă faptul că nu se mai pune problema timpului irosit. Practic, viitorului chiriaș îi vor fi prezentate doar cele mai bune variante.

În același timp, există persoane care preferă să efectueze căutările fără ajutorul experților. Anunțurile proprietarilor pot fi găsite, pe site-uri de specialitate, pe grupurile formate pe rețeaua de socializare Facebook dar și în ziare. Lipsa comisionului este unul dintre avantajele principale ale acestei opțiuni.

prima chirie

  1. Cu sau fără contract?

Unii proprietari doresc să închirieze apartamentele/garsonierele/casele doar cu contract pe când alții nici nu vor să audă de acesta. În cazul în care preferi opțiunea a doua, cea cu contract, este foarte posibil ca suma percepută pe lună să fie mult mai mare. Totodată, în contract se stipulează și perioada în care este valabil contractul ceea ce implică și perioada de închiriere. Ce înseamnă asta? Este posibil să nu ți se înapoieze garanția oferită la început în cazul în care vrei sa părăsești locuința mai repede decât este notat în contract.

Unul dintre avantajele contractului este acela că se poate introduce o clauză conform căreia pe o perioadă de timp prestabilită suma pentru închiriere nu poate fi modificată. Practic, chiria nu va crește pentru o perioadă de timp stabilită anterior. Evident, se pot introduce și alte clauze care că avantajele ambele părți (spre exemplu unii proprietari preferă să se ocupe ei de reparațiile care intervin, ceea ce înseamnă că tu, ca chiriaș ești în avantaj).

contract chirie

  1. Garanția

Mulți proprietari cer așa-numita „garanție” atunci când închiriază o locuință. Aceasta reprezintă de obicei valoarea cu care se închiriază locuința pe o lună și va fi înapoiată de către proprietar la finalul închirierii în cazul în care nu există stricăciuni.

  1. Asigură-te că discuți chiar cu proprietarul

De-a lungul anilor au fost cazuri în care actualii chiriași au dat spre închiriere locuința unor altor chiriași însă proprietarul nu a fost informat anterior. Există situații în care proprietarul decide că locuința sa nu va mai fi dată spre închiriere iar actualii chiriași încearcă să convingă alte persoane să ocupe locuința susținând că singura sumă care trebuie achitată către aceștia este acea „garanție” despre care tocmai am discutat iar chiria efectivă îi va fi plătită direct proprietarului. Astfel, noii chiriași află ulterior că proprietarul nu va mai închiria apartamentul/garsoniera/casa și nu își mai pot recupera „garanția”.

  1. Nu achita suma înainte să te asiguri că poți cu adevărat să te muți

Nu te lăsa păcălit de „sinceritatea” proprietarilor și nu le oferi sume prea mari înainte să faci mutarea efectivă. Există posibilitatea ca aceștia să nu mai răspundă ulterior la telefon iar înțelegerea voastră să devină nevalabilă.

  1. Ia în calcul și cheltuielile pentru întreținere

Analizează locuința și încearcă să discuți cu proprietarul despre sumele pe care le achita el pentru întreținere. Are apartamentul centrală proprie sau este cazul unei centrale „pe cartier”? Ce cheltuieli de întreținere se plătesc extra? Spre exemplu aici pot interveni cheltuieli pentru întreținerea liftului, pentru curățenie etc. Ești dispus să achiți sumele respective?

  1. Diferența dintre zonele centrale și cele de periferie se simte și la bani

Analizează foarte bine zonele în care îți dorești să locuiești și alege cea mai buna opțiune pentru tine. Evident, zonele centrale sunt și cele mai scumpe însă dacă îți desfășori în mare parte activitatea într-o zonă periferică nu este necesar să locuiești în „buricul târgului”, cum s-ar spune.

cartiere cluj 2017

  1. Asigură-te că beneficiezi de transportul în comun

Dezavantajul zonelor periferice este acela că transportul în comun nu este extins până în zona respectivă sau există posibilitatea ca doar un singur mijloc de transport să circule în cartierul ales. Ești dispus să schimbi două sau chiar trei autobuze, trolee sau tramvaie? Programul tău corespunde cu cel al mijlocului de transport?

  1. Apartamente pet-friendly pentru animăluțul tău

Dacă ești în căutarea unuei locuințe de tip pet-friendly nu este cazul să fii dezamăgit. Există o mulțime de proprietari care sunt deschiși când vine vorba de „un alt tip de chiriaș”. Mulți dintre aceștia specifică în anunțurile pentru închiriere acest lucru însă dacă te-ai îndrăgostit de o locuință iar proprietarul nu a specificat fraza magică „pet-friendly”, nu te întrista. Este posibil ca în urma unei negocieri, acesta să accepte cererea ta.

Pet Friendly Apartments Cluj

  1. Atenție!
  • unii proprietari impun numărul de persoane care pot să ocupe locuința, genul dar și statutul acestora (spre exemplu, unii proprietari nu acceptă băieți, studenți sau cupluri).
  • în anunțurile postate de către proprietari pot fi folosite imagini cu alte apartamente decât cel care este dat spre închiriere. Asigură-te că poți vedea apartamentul înainte să plătești chiria.
  • tot anunțurile pot fi publicate și de către agenți imobiliari. Asigură-te încă o dată că discuți chiar cu proprietarul!
  • există locuințe care sunt nemobilate sau mobilate parțial. Te înteresează o astfel de ofertă?
  • discută cu proprietarul și află dacă nu mai sunt necesare reparații în locuință (spre exemplu un robinet nou, o țeavă fisurată etc.)

Sport la închiriat!


			

Site creat de