Consumul de apă este esenţial pentru supravieţuire. Dacă nu ai acces la o fântână sau un izvor din care să-ţi asiguri necesarul de apă potabilă va trebui să apelezi la soluţii de tratament. Autorităţile locale şi de stat investesc pentru a îmbunătăţi calitatea apei care pleacă din staţiile companiilor de furnizare. Cu toate acestea, pe traseul kilometric de ţevi pe care îl parcurge până a ajunge la tine acasă, apa poate acumula o mulţime de bacterii şi impurităţi periculoase pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai eficiente metode pentru purificarea apei de băut:
Fierberea şi răcirea
Cea mai simplă metodă de purificare a apei este fierberea. La temperaturi înalte, viruşii şi bacteriile mor, în timp ce adaosurile chimice sunt anulate. Cu toate acestea, impurităţile nu dispar, ci se depun la baza vasului în care fierbi apa. Aşadar, metoda nu este 100% eficientă. Pentru îndepărtarea completă a impurităţilor va trebui să foloseşti o sită foarte fină. Evident, apa nu poate fi consumată imediat după fierbere, ci va trebui să aştepţi să se răcească. Cu toate acestea, fierberea rămâne o soluţie la îndemână atât în spaţiile închise, cât şi în aer liber, pentru a te hidrata fără a-ţi asuma riscuri mari.
Purificatoare de apă
Purificatoarele de apă rămân una dintre cele mai eficiente şi de încredere metode pentru hidratarea în condiţii de siguranţă. Sistemele se conectează la sursa de alimentare cu apă şi pot avea diferite proprietăţi, în funcţie de substanţele chimice şi impurităţile prezente. Dintre produsele aflate în piaţă, sistemele de filtre şi purificatoare de apă Sistemath imită cel mai bine procesele naturale de filtrare a apei, bazându-se pe cercetări ştiinţifice. Filtrele se pot monta pe sursa de alimentare cu apă la intrarea în casă sau aproape de robinet. Există, de asemenea, căni de filtrare sau aparate montabile pe blatul de bucătărie. Unele sisteme au un singur cartuş de filtrare, în timp ce altele utilizează mai multe soluţii cu proprietăţi diferite, ajungând la 3, 5 sau chiar 7 filtre alăturate conectate la acelaşi dozator. Cartuşele sunt consumabile, aşadar trebuie înlocuite periodic.
Osmoză inversă
Procesul de osmoză presupune trecerea apei printr-o membrană semipermeabilă, separând astfel soluţiile cu compoziţii sau concentraţii diferite. Aplicată la un sistem de filtrare, osmoza asigură separarea apei de impurităţi şi contaminanţi. De-a lungul circuitului, apa trece prin mai multe etape. Există mai multe filtre de sedimente, filtre pe bază de carbon, membrana propriu-zisă, un filtru de remineralizare, un recipient pentru apa reziduală şi un rezervor care acumulează o anumită cantitate de apă osmozată şi o păstrează în condiţii optime, sub presiune. Întrucât sistemul este mai complex, instalarea acestuia poate fi ceva mai dificilă. Partea cea mai bună este că apa îşi păstrează cantitatea de nutrienţi naturali, eliminând prin osmoză doar substanţele dăunătoare.
Sterilizare UV
Un alt principiu utilizat la scară largă pentru dezinfectarea apei este sterilizarea cu ultraviolete. Prin expunerea la o lampă UV, aproximativ 99.97% din viruşi, bacterii şi microorganisme sunt distruse. Intervenţia nu produce nici un fel de reziduuri în apă, iar lichidul nu îşi schimbă gustul sau mirosul. Lampa face parte din categoria consumabilelor, aşadar va trebui înlocuită periodic. Metoda este utilă atât pentru uz casnic, cât şi pentru mediul sanitar sau alimentar.
Calitatea apei pe care o consumi împreună cu familia ta este esenţială pentru sănătate. Există o mulţime de metode de filtrare sau purificare a apei de băut, trebuie doar să o alegi pe cea care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Poţi ţine cont fie de impurităţile pe care trebuie să le îndepărtezi, fie de nutrienţii de care ai nevoie în procesul de hidratare.
Photo by Bluewater Sweden on Unsplash