Ochelarii de vedere au un rol esențial în corectarea și ameliorarea a diferite probleme de vedere. Există mai multe semne și simptome care pot indica necesitatea purtării acestora, unele mai evidente decât altele. În acest articol, îți vom vorbi despre câteva dintre acestea.
1. Reducerea acuității vizuale
Reducerea acuității vizuale reprezintă un semn destul de evident că ai putea avea nevoie de ochelari sau de lentile de contact.
Cum anume se manifestă această scădere a acuității vizuale poate varia de la o persoana la alta. Poate că ai început să descoperi că ai dificultăți în a distinge anumite detalii la distanță, cum ar fi subtitrarea de la televizor sau numerele de înmatriculare de la mașina din față. Poate că ai probleme în a vedea clar obiectele apropiate sau simți nevoia de a te apropia foarte mult de ecranul calculatorului atunci când lucrezi.[1][2]
Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste semne, programează-te la un consult optometric gratuit în Cluj Napoca!
2. Dureri de cap
Durerile de cap sunt adesea un simptom al problemelor de vedere nediagnosticate sau netratate. Cauzele pot fi variate, însă în multe cazuri, acestea sunt legate de tensiunea oculară. Atunci când vederea este afectată, ochii trebuie să depună un efort suplimentar pentru a vedea clar. Acest efort constant poate duce la oboseală oculară și, în consecință, la dureri de cap.
O altă cauză a durerilor de cap asociate cu vederea deficitară poate fi presiunea crescută în ochi. Aceasta poate fi rezultatul unor probleme de sănătate, cum ar fi glaucomul. Totodată, problemele de refracție nediagnosticate, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, pot duce de asemenea la dureri de cap persistente.[1][2]
3. Oboseală oculară
Oboseala oculară este un fenomen frecvent în lumea modernă, în special datorită utilizării excesive a dispozitivelor digitale. Multe persoane petrec ore întregi în fața ecranelor, fie că lucrează la un computer, se uită la televizor sau navighează pe smartphone. Această utilizare excesivă a ochilor poate duce la oboseală oculară, care se manifestă prin simptome precum iritarea ochilor, uscăciunea, înroșirea sau chiar vederea încețoșată.
Dacă ochii tăi obosesc rapid și observi că disconfortul persistă, este important să soliciți sfatul unui specialist. Oboseala oculară poate fi un semn al altor afecțiuni ale ochilor, precum miopia sau hipermetropia, pentru corecția cărora poate fi necesar să cauți ochelari de vedere în Cluj Napoca.[1][2]
4. Vedere dublă
Vederea dublă, sau diplopia, este un simptom care se manifestă prin percepția a două imagini ale aceluiași obiect. Deși poate apărea ca rezultat al oboselii extreme sau al consumului de alcool, aceasta poate indica și probleme mai serioase de sănătate. Vederea dublă poate fi cauzată de afecțiuni care afectează mușchii oculari, nervii care transmit semnalele vizuale către creier sau alte părți ale sistemului vizual.
Există două tipuri principale de vedere dublă: monoculară și binoculară. Vederea dublă monoculară este atunci când vederea dublă apare într-un singur ochi. Astigmatismul, cataracta sau alte afecțiuni oculare pot fi cauzele acestui tip de vedere dublă. Pe de altă parte, vederea dublă binoculară apare atunci când ambii ochi nu lucrează împreună corect. Aceasta poate fi cauzată de un dezechilibru în mușchii oculari sau de probleme cu nervii care controlează acești mușchi.[3]
Dacă apare acest simptom, este important să consulți un medic oftalmolog cât mai curând posibil.
5. Clipit des
Clipitul frecvent este simptom adesea trecut cu vederea, dar poate fi de fapt un răspuns al organismului la dificultățile de focalizare. Când ochii noștri se străduiesc să focalizeze, un răspuns natural poate fi clipitul frecvent, în încercarea de a „reseta” vederea și a reduce disconfortul ocular.
Așadar, dacă observi că tinzi să clipești mai des decât de obicei, ar putea fi indicată o vizită la oftalmolog pentru a determina dacă există sau nu o problemă de vedere care să necesite ochelari.[1][2]
Dacă te confrunți cu simptome precum reducerea acuității vizuale, dureri de cap, oboseală oculară, vedere dublă sau clipit des, s-ar putea să ai nevoie de ochelari de vedere. Este important să consulți un specialist pentru a beneficia de un diagnostic corect și de tratament adecvat.
Bibliografie:
- „Do I Need Glasses? 14 Signs and How to Tell”, Vision Center, 6 May 2021, www.visioncenter.org/blog/do-you-need-glasses/. Accessed 13 Dec. 2023.
- Herndon, Jaime. „Do I Need Glasses?”, Healthline, Mar. 2018, www.healthline.com/health/do-i-need-glasses. Accessed 13 Dec. 2023.
- „What Is Prism Correction in Eyeglasses?”, American Academy of Ophthalmology, 23 Apr. 2023, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/what-is-prism-correction-in-eyeglasses. Accessed 13 Dec. 2023.
Image by senivpetro on Freepik