Social & Cultura

6 curiozități neștiute despre vechiul Egipt, destinația preferată a românilor în 2021

6 curiozități neștiute despre vechiul Egipt

Când vorbim despre vechii egipteni, ne gândim automat la piramide, faraoni, la perioada dinainte de Hristos. De la  originea Cleopatrei, grevele muncitorești și până la statura faraonilor, se regăsesc, mai jos.

6 lucruri surprinzătoare despre poporul antic de pe malurile Nilului

  • Cleopatra nu era egipteancă

Cea mai faimoasă figură de sex feminin a vechiului Egipt este fără doar și poate Cleopatra a VII-a. Deși născută în Alexandria, se trăgea de fapt dintr-o veche familie de greci macedoneni, descendenți din Ptolemeu I, unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai lui Alexandru cel Mare. Cleopatra a fost, de asemenea, prima dintre membrii dinastiei ptolemeice care a vorbit limba egipteană. După numele Cleopatrei a fost denumit chiar un tip de sandale de damă, cu barete care se înfășoară pe picior și se ridică în sus pe gambă. Diverse modele în acest stil se pot găsi în oferta celor de la The5thelement.ro.

  • Vechii egipteni iubeau jocurile de societate

După o zi de muncă grea, egiptenii se relaxau, adesea, jucând jocuri de societate. Cel mai popular dintre acestea era jocul de noroc cunoscut sub numele de “Senet”, care se juca încă dinainte de Hristos, pe o placă lungă și pictată cu 30 de pătrate. Fiecare jucător avea un set de piese pe care le muta de-a lungul plăcii, în funcție de cum picau zarurile sau bețișoarele folosite. Există picturi care o înfățișează pe regina Nefertari jucând Senet, iar în mormintele unor faraoni, precum Tutankamon, au fost descoperite plăcile unor astfel de jocuri.

  • Femeile egiptene aveau un număr mare de drepturi și libertăți

Deși, în mod public, păreau inferioare bărbaților, egiptencele beneficiau, de fapt, de o mare independență juridică și financiară: puteau vinde și cumpăra proprietăți, serveau ca jurați, întocmeau testamente și erau chiar parte din contractele legale. În mod uzual, erau casnice, însă atunci când lucrau în afara casei, erau plătite, de obicei, la fel ca și bărbații, Ele aveau dreptul să divorțeze și să se recăsătorească. 

Cuplurile egiptene erau chiar recunoscute pentru negocierea unor acorduri prenupțiale, în care erau enumerate toate proprietățile și averile pe care femeile le aduceau în căsătorie. Aceste acorduri, garantau soției recompense pentru acestea în cazul unui divorț.

  • Muncitorii egipteni făceau adesea greve la locul de muncă

Chiar dacă își priveau faraonul ca pe un Dumnezeu, egiptenii nu ezitau să protesteze împotriva condițiilor grele de muncă. Cel mai faimos exemplu, vine din secolul 12 î.Hr, din timpul domniei faraonului Ramses III, când muncitorii angajați la construirea necropolei regale de la Deir el-Medina au intrat în grevă, pentru că nu își primiseră rația de cereale promisă.

Muncitorii au intrat pur și simplu în templele mortuare și au refuzat să muncească sau să plece, până nu le-au fost ascultate plângerile. Solidaritatea a funcționat, iar muncitorii și-au primit în cele din urmă plățile restante.

  • Faraonii erau adesea supraponderali

Relicvele istorice existente ne prezintă, în mod obișnuit, faraonii sub formă de statui, reprezentând bustul lor, sau sarcofagele unor siluete subțiri și atletice. De fapt, dieta lor consta în cantități mari de zahăr, căci erau mari consumatori de bere, vin, pâine și miere.

În urma examinării mumiilor, s-a constatat că mulți conducători egipteni erau, nesănătoși, supraponderali și sufereau, chiar, de diabet.

  • Egiptenii de ambele sexe foloseau machiajul

Atât bărbații, cât și femeile, purtau cantități mari de machiaj, pentru că aveau credința că sunt, astfel, protejați de zeii Horus și Ra. Produsele cosmetice folosite erau realizate prin măcinarea unor minereuri precum malahitul și galena (sulfură naturală de plumb), care combinate formau o substanță asemănătoare fardului de ochi. 

Fardul era aplicat apoi în jurul ochilor cu ustensile făcute din lemn, os și fildeș. În plus, femeile își colorau obrajii cu vopsea roșie și foloseau henna pentru a-și picta mâinile și unghiile. Toți, fără excepție, foloseau parfumuri din ulei, smirnă și scorțișoară. 

Egiptenii credeau că machiajul lor are puteri vindecătoare magice și nu se înșelau în totalitate. Cercetările au arătat că produsele cosmetice pe bază de plumb folosite îi ajutau, de fapt, împotriva infecțiilor oculare.

Există numeroase astfel de curiozități despre fiecare popor în parte, care ne fac vacanțele mult mai plăcute și interesante. Știind acest gen de lucruri, înțelegem mai bine istoria locului și al poporului respectiv.

sursa foto: Pexels.com



Site creat de