De Vazut, Important

6 locuri din județul Cluj pe care le poți vizita gratuit (FOTO)

stufarisul de la sic

În județul Cluj există numeroase locuri unde nu ai nevoie de bani pentru a le vizita.

Iar dacă ești din zonă, cu atât mai bine deoarece poți pleca de acasă doar cu o bicicletă, o sticlă de apă și, eventual, un sandwich. Iar marele avantaj este că aceste locuri nu sunt, de regulă, aglomerate.

Acestea sunt 5 locuri pe care le poți vizita oricând, fără taxe de intrare sau fotografiere:

Stufărișul de la Sic

La 40 de kilometri de Cluj-Napoca se află o rezervație naturală de două hectare, supranumită și Delta Ardealului. Aceasta este a doua cea mai mare întindere de stuf din România după Delta Dunării.

Prin mijlocul stufului s-a construit un ponton de lemn de aproximativ 1 kilometru lungime și două foișoare unde te poți opri ca să admiri și să fotografiezi peisajul.

Stufărişul de la Sic – Paradisul de lângă Cluj pe care trebuie neapărat să îl vezi (VIDEO)

Lacul sărat de la Sic

Comuna Sic este cunoscută și pentru minele de sare care erau exploatate în antichitate. În urma încetării excavărilor, în acele zone au rămas lacuri cu apă sărată. În 2015, comuna Sic a amenajat unul dintre lacuri și l-a pus la dispoziția tuturor, intrarea fiind gratuită. S-a contruit un bazin din lemn, două vestiare pentru femei și bărbați și un foișor. De asemenea, nămolul din acea zonă este recunoscut pentru beneficiile terapeutice.

Lacul sărat de la „Sărătura”

Un alt lac sărat poate fi găsit la Gherla, mai exact pe dealul de la „Sărătura”. Și acesta a fost amenajat, însă pentru a ajunge la el aveți nevoie de îndrumările localnicilor pentru că nu există indicatoare. Urcând dealul, zona oferă o panoramă superbă asupra orașului.

saratura gherla cluj

Lacul Știucilor de la Săcălaia

La 7 kilometri de Sic, intri în satul vecin, Săcălaia. Lacul este o zonă protejată care adăpostește o varietate de păsări protejate, cum ar fi lișița, corcodelul mic sau presura. Pe lângă faptul că peisajul vă va fermeca, puteți să vă răcoriți cu o baie în lac sau o plimbare cu barca.

De asemenea, lângă lac sunt bănci și mese pentru picnic.

lacul stiucilor sacalaia

Castelul Kornis de la Mănăstirea

Chiar dacă au mai rămas doar ruinele, farmecul locului te transpune în vremurile acelea demult apuse și parcă nu te mai lasă să-l părăsești. Din loc în loc mai găsești câte o capră, o vacă sau un cal, aduse de săteni să pască. Iar dacă aveți noroc, puteți da de vreun localnic care vă va povesti cu drag istoria locului.

Castelul a fost construit între 1573 și 1593 de Kristóf Keresztúri. Fata acestuia s-a căsătorit cu Kornis Boldizsár și astfel domeniul și castelul au trecut în proprietatea familiei Kornis. În al doilea Razboi Mondial, o parte din castel a fost distrusă și în ciuda restaurărilor ulterioare, castelul a ajuns o ruină.

castelul kornis cluj

Castelul Korniș din Mănăstirea – „Castelul cu inorogi” devenit ruină (FOTO)

Castelul Haller din Coplean

De la drumul principal din localitatea Coplean, veți avea nevoie de îndrumările localnicilor ca să ajungeți la castel, însă odată ajunși, veți fi surprinși de peisajul pitoresc. Castelul este cunoscut și sub numele de „Castelul cu scoici” datorită ornamentelor „rococo” realizate de un sculptor austriac.

Castelul a fost contruit între anii 1721-1771 de Ioan Haller, guvernatorul Transilvaniei din acea vrem. În 1920, în urma unui incendiu, acoperișul clădirii a fost distrus în totalitate, iar în 1948 castelul a fost confiscat de comuniști și folosit pentru ateliere.

După înlăturarea comunismului, castelul a fost abandonat iar în prezent a ajuns o ruină.

castelul haller coplean cluj



Lasă un răspuns

Site creat de