Castelul Korniș din localitatea Mănăstirea, judeţul Cluj, se află pe lista monumentelor istorice, deşi a devenit o ruină.
Acesta fost construit de către Kristóf Keresztúri între anii 1573-1593, în stilul renascentist. Numele lui nu a fost ales la întâmplare, venind tocmai de la primii proprietari: familia Korniș. Castelul este denumit și ”Castelul cu inorogi” datorită statuilor din piatră în formă de inorogi, paralele cu intrarea.
Odată ce familia Korniș s-a instalat în noua clădire, castelul a început să fie extins. Se ridică un al doilea etajj pe partea sudică și se începe decorarea interiorului. Mobila a fost aleasă cu grijă și atenție adoptând un stil vechi, dar luxos. Pe exterior s-a construit un șanț de apă care a protejat turnul un timp îndelungat.
Construcția avea un aer impunător și medieval. La intrare în castel se afla o punte suspendată, fiind ridicată în timpul nopții pentru a-l proteja de pericol. În interior avea o fântână octogonală care se afla la intersecția diagonalelor incintei, iar în partea de nord-est exista un pavilion dispus pe două laturi ale castelului cu coloane dorice. După anul 1944 a fost reclădită numai o parte a zidăriei , iar capela Korniș a fost preluată de Biserica Ortodoxă.
Din anul 2004 ansamblul a devenit monument istoric, iar în momentul de față nu a beneficiat de vreo lucrare de renovare. Mai mult, cei doi inorogi pentru care era cunoscut castelul au fost furaţi. Nici acum nu s-au găsit făptaşii. Totuși la începutul lui 2009, construcția a fost revendicată de fiica lui Károly Korniș (ultimul proprietar până în acel an) în scopul de a-l recondiționa și folosi în scop turistic.
Castelul este situat pe o terasă pe malul râului Someș, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca și la 3 kilometri de municipiul Dej, în comuna Mica. Acesta se poate vizita oricând de turişti. Nu există taxă de vizitare.
Castelul Kemeny-Bánffy din Luncani. Un alt monument istoric al Clujului ajuns ruină (FOTO)
Un castel pe care nu îl poți rata. Vizită la Castelul Banffy din Bonțida – o istorie de 7 secole
Castelul Mikes din Săvădisla – un monument istoric de excepție transformat în sanatoriu
Idee de weekend. Vizitează Castelul Gilău – unul din cele mai mari castele ale Transilvaniei (FOTO)