De Vazut, Important

Castelul Korniș din Mănăstirea – „Castelul cu inorogi” devenit ruină (FOTO)

Castelul Korniș din Mănăstirea – "Castelul cu inorogi" devenit ruină

Castelul Korniș de la Mănăstirea

Castelul Korniș din localitatea Mănăstirea, judeţul Cluj, se află pe lista monumentelor istorice, deşi a devenit o ruină.

Cine a construit Castelul Korniș de la Mănăstirea?

Acesta fost construit de către Kristóf Keresztúri între anii 1573-1593, în stilul renascentist. Numele lui nu a fost ales la întâmplare, venind tocmai de la primii proprietari: familia Korniș. Castelul este denumit și ”Castelul cu inorogi” datorită statuilor din piatră în formă de inorogi, paralele cu intrarea.

Odată ce familia Korniș s-a instalat în noua clădire, castelul a început să fie extins. Se ridică un al doilea etajj pe partea sudică și se începe decorarea interiorului. Mobila a fost aleasă cu grijă și atenție adoptând un stil vechi, dar luxos. Pe exterior s-a construit un șanț de apă care a protejat turnul un timp îndelungat.

Construcția avea un aer impunător și medieval. La intrare în castel se afla o punte suspendată, fiind ridicată în timpul nopții pentru a-l proteja de pericol. În interior avea o fântână octogonală care se afla la intersecția diagonalelor incintei, iar în partea de nord-est exista un pavilion dispus pe două laturi ale castelului cu coloane dorice. După anul 1944 a fost reclădită numai o parte a zidăriei , iar capela Korniș a fost preluată de Biserica Ortodoxă.

Castelul Kornis a devenit monument istoric

Din anul 2004 ansamblul a devenit monument istoric, iar în momentul de față nu a beneficiat de vreo lucrare de renovare. Mai mult, cei doi inorogi pentru care era cunoscut castelul au fost furaţi. Nici acum nu s-au găsit făptaşii.

Totuși la începutul lui 2009, construcția a fost revendicată de fiica lui Károly Korniș (ultimul proprietar până în acel an) în scopul de a-l recondiționa și folosi în scop turistic.

Unde este situat Castelul Kornis

Castelul este situat pe o terasă pe malul râului Someș, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca și la 3 kilometri de municipiul Dej, în comuna Mica.

Acesta se poate vizita oricând de turişti. Nu există taxă de vizitare.

Alte cetăţi sau castele din Cluj

Castelul Banffy, Castelul Gilău, Castelul Mikes sau Castelul Kemeny-Banffy sunt alte câteva monumente istorice din judeţul Cluj.


Castelul Kemeny-Bánffy din Luncani. Un alt monument istoric al Clujului ajuns ruină (FOTO)

Un castel pe care nu îl poți rata. Vizită la Castelul Banffy din Bonțida – o istorie de 7 secole

Castelul Mikes din Săvădisla – un monument istoric de excepție transformat în sanatoriu

Idee de weekend. Vizitează Castelul Gilău – unul din cele mai mari castele ale Transilvaniei (FOTO)



Lasă un răspuns

Site creat de