Conform unui act din anul 1268, castelul Kemeny-Bánffy a aparținut familiei Gerendi, fiind construit pe unul din domeniile lor.
Următorul posesor al castelului a fost Boldiszar Kemeny, care l-a revendicat în anul 1597, deoarece familia Gerendi a pierdut tot domeniul pe motiv de trădare, neștiindu-se prea multe însă despre situația adevărată.
Castelul dispunea de 44 de camere, având o istorie veche și tumultoasă. Clădirea era recunoscută incă de pe acea vreme pentru arhitectura frumoasă, în stil baroc. Cu trecerea timpului, anii și-au pus amprenta pe el, devenind un castel-ruină.
Deși este un monument istoric de excepție, în prezent din castel au mai rămas doar pereții și acoperișul, din aripa dreaptă lipsind o parte importantă a construcţiei. Toată splendoarea care a fost odată, a devenit acum un lucru uitat. Geamurile și tencuiala lipsesc cu desăvârșire, iar mobila de lux care odată decora castelul și îl făcea să arate ca în basme a dispărut cu timpul.
Ultimul posesor a fost Ștefan Banffy, care a lăsat moștenire castelul în anul 2003 Asociației Voluntare Castelul Banffy, primind în schimb o asigurare de existență a castelului pe toată durata vieții sale.
Familia Banffy nu doar că a lăsat moștenire castelul, dar a predat două case și un teren de 10 hectare, plus mobilierul şi 53 de tablouri de epocă.
La scurt timp după ce construcția a fost donată Asociației Voluntare, castelul a fost transformat în centru pentru copii cu handicap, fiind folosit în scopuri comunitare.
Mai mult ca sigur, în câțiva ani, castelul va deveni o ruină, însă acesta este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj-Napoca, putând fi admirat de către doritori de la exterior.
Dacă se dorește vizitarea lui pe interior, se poate face la cerere, la momentul actual fiind o proprietate privată.
Acesta este situat la 54 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, comună Luna situată în partea de sud-est, întinsă de-a lungul drumului european DN15-E60, pe malul drept al râului Arieș.
Un castel pe care nu îl poți rata. Vizită la Castelul Banffy din Bonțida – o istorie de 7 secole
Idee de weekend. Vizitează Castelul Gilău – unul din cele mai mari castele ale Transilvaniei (FOTO)
Castelul Mikes din Săvădisla – un monument istoric de excepție transformat în sanatoriu