Social & Cultura

7 avantaje ale iluminatului cu LED

Cel mai bine păstrat secret pentru crearea unei case confortabile

LED-urile au luat amploare pe piața de iluminat dintr-o varietate de motive, în special durata de viață extinsă, consumul redus de energie și cerințele de întreținere mai reduse. Până în 2030, DOE estimează că iluminatul cu lustre LED ar putea economisi 190 terawatt per oră de electricitate pe an, ceea ce echivalează cu $15 miliarde. 

Pe măsură ce prețul de achiziție al lămpilor și corpurilor de iluminat tip lustre LED continuă să scadă, tot mai mulți proprietari caută să-și modernizeze sistemele de iluminat cu LED-uri, având în vedere numeroasele beneficii pe care le au, în comparație cu tehnologiile tradiționale. Iată câteva ​​avantaje pe care ar trebui să le luați în considerare:

Eficiență energetică

Multe lustre LED folosesc cu aproximativ 50% mai puțină energie electrică decât opțiunile tradiționale cu incandescență, fluorescentă și halogen, ceea ce duce la economii substanțiale ale costurilor de energie, în special pentru spațiile cu lumini care sunt aprinse pentru perioade îndelungate. De asemenea, multe lustre LED vizează lumina într-o direcție specifică, spre deosebire de becurile convenționale, care emit lumină – și căldură – în toate direcțiile (deoarece LED-urile sunt montate pe o suprafață plană, emit lumină mai degrabă emisferic decât sferic). Această capacitate de iluminare direcțională reduce pierderea de lumină și energie.

Durată de viață prelungită

Spre deosebire de iluminatul incandescent, LED-urile nu se „ard” sau nu se defectează, ci doar se estompează în timp. LED-urile de calitate au o durată de viață estimată de 30.000–50.000 de ore sau chiar mai mult, în funcție de calitatea unei lustre sauunei lămpi sau a unui alt corp de iluminat. Un bec incandescent tipic rezistă doar aproximativ 1.000 de ore; un fluorescent compact comparabil rezistă între 8.000 și 10.000 de ore. Cu o durată de funcționare mai lungă, multe lustre LED pot reduce costurile cu forța de muncă pentru înlocuirea becurilor în situații comerciale, realizând un sistem de iluminat cu întreținere mai redusă.

Funcționare la temperaturi scăzute

LED-urile iubesc frigul, spre deosebire de becuri fluorescente. La temperaturi scăzute, este necesară o tensiune mai mare pentru a porni becuri fluorescente, iar fluxul luminos (puterea sau intensitatea luminii percepute) este scăzut. În schimb, performanța unei lustre LED crește, pe măsură ce temperaturile de funcționare scad. Acest lucru face ca LED-urile să fie o potrivite pentru vitrine frigorifice, congelatoare și spații de depozitare la rece, pe lângă aplicațiile în aer liber, cum ar fi parcarea și perimetrul clădirii.

Rezistență

Fără filamente sau carcase din sticlă, LED-urile sunt rezistente și în mare măsură imune la vibrații și alte impacturi. Iluminatul tradițional este, de obicei, conținut într-un exterior din sticlă sau cuarț, care poate fi susceptibil la deteriorare. LED-urile, pe de altă parte, tind să nu folosească sticlă, ci sunt montate pe o placă de circuit și conectate cu fire lipite, care pot fi vulnerabile la impact direct, dar nu mai mult decât telefoanele mobile și dispozitivele electronice mici similare.

Aprindere instantanee

Majoritatea lămpilor fluorescente și HID nu oferă luminozitate completă în momentul în care sunt aprinse, multe dintre ele necesită trei minute sau mai mult pentru a atinge puterea maximă de lumină. Cu toate acestea, LED-urile se aprind la o luminozitate de 100% aproape instantaneu și fără întârziere la reaprindere. Acest lucru poate fi avantajos în urma unei pene de curent.

Control

LED-urile, ca dispozitive semiconductoare, sunt în mod inerent compatibile cu comenzile tip dimmer. Unele LED-uri pot fi chiar reduse la 10% din puterea de lumină, în timp ce majoritatea luminilor fluorescente ating doar aproximativ 30% din luminozitatea maximă. LED-urile oferă, de asemenea, o diminuare continuă, spre deosebire de un nivel de trepte (unde trecerea de la 100 la 10% a ieșirii de lumină este lină și fără întreruperi, nu pe niveluri).

Fără emisii IR sau UV

Mai puțin de 10% din puterea folosită de lămpile cu incandescență este, de fapt, convertită în lumină vizibilă; cea mai mare parte a puterii este convertită în infraroșu (IR) sau căldură radiantă. Căldura excesivă și radiațiile ultraviolete (UV) prezintă un pericol de arsuri pentru oameni și materiale. LED-urile nu emit practic IR sau UV. Progresele rapide în tehnologiile de iluminat cu LED-uri, cu mai multe îmbunătățiri la orizont, au avut ca rezultat scăderea costurilor și creșterea fiabilității LED-urilor. Și, deși poate fi tentant să presupunem că LED-urile sunt alegerea potrivită pentru toate aplicațiile din cauza eficienței lor energetice, selecția ar trebui să se bazeze pe o combinație de factori, inclusiv calitatea, distribuția luminii și durata de viață estimată.



Lasă un răspuns

Site creat de