Social & Cultura

A apărut „concediul de odihnă special”: Ce este şi cine îl poate obţine

vacanta

Într-un fenomen mai puțin obișnuit, absolvenții cu diplome de absolvire din Ungaria au început să se îndrepte către birourile de ocupare a forței de muncă pentru a-și lua o pauză relaxantă în timp ce își caută următoarea oportunitate de angajare.

Ceea ce a fost anterior o raritate în Europa de Vest a devenit o realitate în Ungaria, cu absolvenți care aleg să se elibereze de stresul academic și profesional, apoi să revină pe piața muncii după câteva luni, chiar la un alt loc de muncă.

Cu toate acestea, acest fenomen nu este încă răspândit pe scară largă și nu toți absolvenții își permit acest lux, conform informațiilor furnizate de Rador.

Pe viitor însă, acest concept ar putea fi adoptat de mai multe ţări din Europa de Est, inclusiv în România.

În ultima perioadă, tot mai mulți absolvenți cu diplome de absolvire se îndreaptă către birourile de ocupare a forței de muncă din Ungaria, iar motivul lor principal pentru a părăsi locurile de muncă existente nu este neapărat legat de concedieri sau închiderea companiilor. Mai degrabă, ei doresc să profite de oportunitatea de a se relaxa și odihni după o perioadă de muncă asiduă în timpul anului.

Motivul real stă în cererea în creștere pentru locurile de muncă calificate și în deficitul de forță de muncă din ce în ce mai grav.

Această tendință a adus în Ungaria un fenomen care era caracteristic doar Europei de Vest până acum: absolvenții cu studii superioare care se află într-o situație financiară mai favorabilă se pot înscrie acum la birourile de ocupare a forței de muncă pentru a primi sprijin în căutarea unui loc de muncă, știind că își vor putea găsi cu ușurință un nou loc de muncă în următoarele trei luni.

Un „Concediu de Odihnă Special” analizând datele furnizate de Oficiul Central de Statistică (KSH), devine evident că, deși salariile din Ungaria nu au ajuns încă la nivelurile din Occident în multe domenii, există sectoare în care companiile pot oferi deja salarii competitiv mai mari.

De la începutul anului curent, salariul mediu a depășit 1 milion de forinți (12.771 de lei) timp de două luni consecutive, datorită primelor acordate. Totuși, trebuie menționat că aceste cifre reprezintă medii și, în realitate, salariile pot varia semnificativ.

Melinda Mészáros, președintele Federației Sindicatelor Liga, a menționat într-un interviu acordat ziarului ungar „Világgazdaság” că, în Ungaria, a apărut ceea ce ea numește un „concediu de odihnă special” sau o „relaxare specială”.

Această tendință a fost prezentă în Europa de Vest de ceva timp, în special în rândul profesorilor universitari sau cercetătorilor, mai ales în contextul schimbărilor frecvente de locuri de muncă. Această opțiune presupune, de asemenea, un nivel mai ridicat de venit și un set de competențe deosebite, permițând persoanei să se integreze rapid pe piața muncii.

În aproape 99% din cazuri, acești absolvenți au deja asigurată o viitoare angajare, având deja un angajament cu un alt angajator. Aceștia traversează această perioadă intermediară cu un concediu de odihnă special, înregistrându-se în paralel la birourile de ocupare a forței de muncă, astfel că nu rămân niciodată fără protecție în timpul căutării unei noi oportunități profesionale.

Potrivit președintelui sindicatului, acest fenomen nu este legat neapărat de București, ci este mai mult legat de grupurile profesionale și calificările profesionale, decât de o tendință regională. Totuși, regionalitatea joacă un rol important, deoarece nivelurile de venituri în capitală și în regiunea Transdanubia Centrală sunt semnificativ mai mari decât în alte părți ale țării, cum ar fi Transdanubia de Sud, unde angajatorii mari sunt mai puțin prezenți, iar salariile sunt mai mici.

Melinda Mészáros a subliniat, de asemenea, că numărul solicitanților de locuri de muncă cu studii medii și superioare este în creștere, în timp ce numărul muncitorilor necalificați este în scădere, ceea ce indică faptul că găsirea unei oportunități de angajare cu o calificare profesională devine din ce în ce mai ușoară. Cu toate acestea, a subliniat că deținerea unei calificări profesionale nu este suficientă pentru a fi angajat dacă nu există experiență de muncă în domeniul respectiv sau dacă diploma a fost obținută doar pe hârtie. Experiența rămâne un factor esențial în procesul de angajare.

sursa: dcnews.ro



Lasă un răspuns

Site creat de