Social & Cultura

Amenajarea unei bucătării mici: 5 idei

Amenajarea unei bucătării mici: 5 idei

Bucătăriile tind să fie din ce în ce mai sacrificate în proiectele rezidenţiale mai nou sau mai vechi. Fie că vorbim de un bloc ridicat înainte de 1989 sau de un ansamblu nou, poţi avea surpriza de a constata o cameră îngustă sau înghesuită în care ar trebui să găteşti, să mănânci şi să petreci timp împreună cu familia. Într-o astfel de situaţie te salvează doar o strategie bună de amenajare a spaţiului. Iată câteva idei utile:

Multiple întrebuinţări

Principiul general valabil când vine vorba de spaţiile mici este că toate obiectele trebuie să aibă cât mai multe întrebuinţări. Spre exemplu, într-o bucătărie cu adevărat mică nu-ţi permiţi să ignori spaţiul de pe peretele din spatele uşii deschise. Acolo poţi monta un sistem de rafturi cu obiecte utile. Blatul de bucătărie se poate prelungi dincolo de mobilier, în dreptul ferestrei şi chiar pe peretele opus, în formă de U. Se creează astfel fie mai multe soluţii de depozitare la nivelul inferior al camerei, cu sau fără uşi de dulap, fie locuri suplimentare de stat la masă, cu scaune aşezate sub blat.

Înlocuieşte corpurile suspendate

Umplerea pereţilor cu dulapuri accentuează senzaţia de înghesuială. În acelaşi timp, nu poţi rămâne fără soluţii de depozitare. Dacă le înlocuieşti cu poliţe sau rafturi deschise, vei avea acces la toate instrumentele pe care le foloseşti în mod curent, într-un mediu mult mai aerisit. Un set de poliţe din lemn, cu recipiente aranjate armonios, devine element de decor în sine. Iar faptul că se vede tot timpul peretele la nivelul superior creează o reală senzaţie de spaţialitate.

Scoate masa principală din bucătărie

Sistemul de amenajare open space pare că a fost creat special pentru a salva vieţile proprietarilor de case cu bucătării mici. O idee în acest sens este să instalezi mobilierul de bucătărie doar pe doi pereţi, dintre care unul va fi automat cel racordat la utilităţi pentru sanitare, aragaz şi electrocasnice. Trecerea către living se poate face printr-o peninsulă – un blat care porneşte din perete şi îţi creează la nivelul inferior spaţii suplimentare de depozitare, iar în partea superioară poate fi folosit ca bar. Pentru mesele principale poţi instala un set masă şi scaune bucătărie în camera de zi, delimitat de celelalte spaţii fie printr-un corp de iluminat, fie cu ajutorul unui covor.

Foloseşte organizatoare

Există atât de multe bucătării mici încât producătorii de mobilier s-au adaptat la nevoile de depozitare eficientă. În privinţa corpurilor principale, acestea sunt gândite pentru a adăposti cât mai multe electrocasnice, tacâmuri şi obiecte de veselă. Cârligele şi benzile magnetice instalate pe pereţi ajută la eliberarea dulapurilor prin amplasarea anumitor instrumente la vedere. Seturile de borcane te ajută să scapi de ambalajele originale ale ingredientelor, care sunt de obicei mai voluminoase. Coşurile de depozitare sunt la fel de utile şi le poţi aşeza fie pe blat, fie pe poliţele deschise.

Profită de lumină şi culoare

Nimic nu te ajută mai mult în demersul tău decât lumina naturală. Alege o fereastră generoasă, care permite pătrunderea razelor soarelui în încăpere. După lăsarea serii alege corpuri de iluminat cât mai aproape de varianta naturală, cu suficientă intensitate pentru un mediu în care găteşti. În funcţie de orientarea camerei vei putea alege culorile potrivite pentru mobilier şi decor. Albul este recunoscut pentru că măreşte, însă acest lucru se poate întoarce împotriva ta ca un bumerang. Spre exemplu, dacă ai o cameră îngustă şi instalezi mobilier deschis la culoare pe întregul perete, senzaţia va fi că stă să se prăbuşească tot timpul asupra ta. O soluţie în acest sens ţi-o oferă mobilierul închis la culoare pentru dulapurile de sub blat, deoarece le face să pară mai mici. În schimb, peretele vizibil deasupra blatului trebuie să rămână alb.

Indiferent ce ai face, suprafaţa bucătăriei tale mici va rămâne aceeaşi. Toată această strădanie este să o transformi într-un spaţiu mai util şi să-i oferi o senzaţie de spaţialitate. Din fericire, există o mulţime de elemente de mobilier şi soluţii de depozitare care te ajută să sporeşti confortul casei tale.

Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de