Sport

Amenajarea unui teren de fotbal: 7 lucruri de care ai nevoie

Amenajarea unui teren de fotbal: 7 lucruri de care ai nevoie

Dacă vrei să construiești de la zero sau să modifici un teren de fotbal, iată șapte lucruri de care trebuie să ții cont înainte de a începe amenajarea propriu-zisă a spațiului de joc.

  1. Suprafață plană

Terenul de sport trebuie să fie amplasat pe o suprafață dreptunghiulară, plană, acoperită de gazon natural sau artificial de culoare verde. Dimensiunile oficiale ale unui teren de fotbal sunt cuprinse între 90-120 de metri pentru linia de margine și 45-90 de metri pentru linia de poartă (1).

  1. Plasă de protecție

Un lucru ce nu ar trebui să lipsească este plasa de protecție pentru terenul de sport. Aceasta poate fi făcută la comandă pentru dimensiunile terenului tău de fotbal. Pentru o rezistență îndelungată este recomandat să utilizezi plasă din fibre cu tenacitate înaltă și cu protecție împotriva razelor UV.

  1. Marcaje

Liniile marcajului trebuie să fie continue și integrate pe suprafața terenului de fotbal, pentru a nu fi periculoase în timpul jocului. Marcajele indicate în Legea 1 din Legile oficiale ale jocului FIFA sunt următoarele (1):

  • 2 linii de demarcație lungi (linii de margine);
  • 2 linii de demarcație mai scurte (linii de poartă);
  • Un sfert de arc de cerc cu raza de un metru – la fiecare colț al terenului;
  • Linii de demarcație în exteriorul terenului (opțional) – la 9.15 metri de arcul de cerc de la colțul terenului, perpendicular pe liniile de margine și de poartă;
  • Linia mediană – împarte terenul de joc în două părți egale;
  • Punctul de la mijlocul liniei mediane și cercul trasat în jurul lui – cu raza de 9.15 metri;
  • Linii de demarcație a zonei porții;
  • Punctul de pedeapsă și arcul de pedeapsă.

Sursă foto: Captură de ecran, Legile jocului 2016/17, pag. 14 https://www.frf-ajf.ro/upload/cs/files/Legile%20Jocului.pdf

  1. Steaguri

Steagurile cu vârful suportului neascuțit vor fi plasate în fiecare colț al terenului și, opțional, câte unul la capetele liniei mediane, la cel puțin un metru în afara suprafeței de joc. Steagurile trebuie să aibă cel puțin un metru și jumătate înălțime.

  1. Porți

Acestea trebuie fixate la mijlocul fiecărei linii de poartă, cu distanța dintre cei doi stâlpi verticali de 7.32 de metri. Distanța dintre bara transversală, care unește lateralele porții, și pământ trebuie să fie de 2.44 metri (1).

Plasele porților vor fi fixate de bare și de zona din spatele acestora. Atât plasele, cât și porțile trebuie fixate bine pentru a nu încurca bunul mers al partidei de fotbal.

  1. Echipament

Cel mai important element, fără de care nu se poate juca niciun meci, este mingea de fotbal. Oficial, aceasta trebuie să aibă o circumferință cuprinsă între 68 și 70 de centimetri, cu o greutate de 410-450 de grame și o presiune de 0.6-1.1 atmosphere (1).

Suplimentar, poate fi nevoie de echipament de joc în culori diferite pentru echipe și pentru arbitri.

  1. Zona tehnică și vestiare

Suprafața tehnică este folosită în special pe stadioane și este alcătuită dintr-o zonă de scaune pentru antrenor, alte persoane oficiale ale echipei și jucătorii de pe banca de rezerve. 

Vestiarele sunt separate pentru echipe și pot avea zonă de schimb al echipamentului, spații sanitare și pentru depozitarea obiectelor personale, extinctor. Opțional mai pot fi prevăzute cu masă pentru masaj sau trusă medicală.

Referințe:

  1. „Legile Jocului 2016/2017”, The International Football Association Board.

Photo by Henrique Macedo on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de