Din Zona

Aproape 32.000 de copii cu risc de abandon scolar au fost implicati in proiectul „Alege Scoala!”

alege scoala

În cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest”, derulat de către Fundația World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, a avut loc marți, 24 noiembrie 2015, un eveniment de informare și diseminare a rezultatelor obținute în cadrul Proiectului. Evenimenul s-a desfășurat în prezența autorităților locale din Municipiul București, a preoților implicați în activitățile catehetice, a cadrelor didactice și a beneficiarilor din cele 53 de Centre Educațional-Inovative „Alege Școala!”. Evenimentul a fost moderat de către Pr. Dr. Constantin Naclad, manager proiect.

Prin acest eveniment ne-am propus să prezentăm publicului larg proiectul Alege Școala, rolul pe care îl are educația în formarea viitoarelor generații și rezultatele obținute până în prezent. Școala și Biserica au aceeași motivație morală, de a construi caractere. Ne dorim ca școala să devină un mediu prielnic formării intelectuale și creșterii spirituale a copiilor și tinerilor”, a declarat Pr. Dr. Constantin Naclad, manager proiect.

La eveniment au fost prezenți beneficari ai proiectului, preoți, profesori dar și reprezentanți ai instituțiilor direct implicate în derulararea programului: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Doamna Daniela Buzducea – Director Executiv al Fundației World Vision România, Domnul Romeo Moșoiu – Consilierul Ministrului Educației și Cercetării Științifice și Domnul Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, din cadrul Facultății de Psihologie, Unniversitatea „Babeș Bolyai”, din Cluj-Napoca.

În cuvântul rostit cu această prilej, intitulat „Misiune și slujire prin educație pentru reducerea fenomenului abandonului școlar”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat necesitatea programelor educaționale în rândul copiilor: „Rezultatele proiectului au evidențiat importanța educației religios-morale în adaptarea eficientă a programelor de consiliere și asistență psiho-educațională la particularitățile culturale și socio-economice ale spațiului nostru geografic. Totodată, studiile și rapoartele științifice arată că flexibilizarea programelor de tip „a doua șansă”, în care să fie implicate deopotrivă Școala, Familia, Comunitatea și Biserica, reduc considerabil factorii de risc în abandonul școlar și cresc șansele reintegrării copiilor aflați în abandon. Toate acestea arată rolul esențial al colaborării dintre Familie, Școală și Biserică în actul formativ-educațional. Se cunoaște faptul că Biserica, prin parohiile sale, deține cea mai extinsă rețea instituțională din țară putând să contribuie major la implementarea programelor de tipul „a doua șansă”. Și aici rezultatele proiectului arată încă o dată necesitatea unei mai strânse colaborări între preoți, profesori de religie și experți în domeniul psihologiei și al științelor educației”.

Prezent la eveniment, Domnul Romeo Moșoiu, Consilierul Ministrului Educației și Cercetării Științifice, a dat citire mesajului Domnului Ministru Adrian Curaj. În continuare, Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundaţiei World Vision România, a vorbit despre buna colaborare dintre Patriarhia Română şi Fundația World Vision România în cadrul prezentului parteneriat.

Credem că schimbarea societății românești, despre care am auzit vorbindu-se atât de mult în ultimele săptămâni, nu se poate realiza altfel decât investind în educația copiilor. Și exact acesta este câștigul major pe care îl aduce Alege Școala: schimbarea de atitudine a copiilor față de școală, o reconsiderare a valorilor atât la nivelul comunității cât și în rândul elevilor, cu implicații profunde pentru reducerea abandonului școlar, așa cum s-a vazut din rezultatele acestui studiu care valideaza științific abordarea Alege Scoala.

Pentru World Vision Romania, parteneriatul strategic cu Biserica Ortodoxă este o piatră de temelie în misiunea sa de a contribui la cresterea bunăstării copilului. Știm că nu putem vorbi despre bunăstare fără să înțelegem că fiecare copil are nevoie de sănătate, de educație, de protecție și dezvoltare spirituală care să-l ajute să-și înteleagă rostul și să-și dorească să lase în urma valori. Cred că este esențial să ne propunem să mergem mai departe, construind pe ceea ce s-a realizat”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundaţiei World Vision România.

Domnul Profesor Universitar Dr. Adrian Opre a prezentat rezultatele cercetării derulate în cadrul proiectelor „Alege Școala”, rezultate cuprinse în „Studiul complex și integrat asupra factorilor de risc ai abandonului școlar”, lansat cu acest prilej.

În cadrul proiectului „Alege Școala!” au fost înființate 53 de Centre Educațional-Inovative, distribuite în 12 județe ale țării, aflate în jurisdicția a 10 Eparhii. Aici s-au desfășurat activități de tip „Școală după Școală” și „Școală de Duminică”, ce au vizat menținerea în sistemul educațional și reducerea abandonului școlar pentru aproximativ 1.600 de copii și tineri.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”, derulat de către Fundația World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015, are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1.325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni, prin care 318 persoane să poată să-și reia studiile.

Programul educațional „Alege Școala!” a implicat, din 2009 până în prezent, 31.954 de copii cu risc de abandon şcolar sau care au părăsit de timpuriu şcoala în activități prin care li s‑a dezvoltat motivaţia de a rămâne sau a se întoarce în sistemul educaţional şi li s‑a cultivat dorinţa de a dobândi o educaţie de calitate, ca şansă a unei mai bune integrări socio‑profesionale.



Lasă un răspuns

Site creat de