Asterul, numit şi steluţa de toamnă, are o floare asemănătoare margaretei şi poate avea culoarea alb, albastru sau violet. Grădinile cu aster arată încântător, pentru că sunt flori care îşi păstrează culoarea şi frumuseţea de la sfârşitul verii şi până toamna târziu. De asemenea, este ușor de întreţinut şi nu necesită prea multă atenţie.
Iată cum poţi creşte şi îngriji această superbă floare perenă de grădină!
Specii şi soiuri de aster
Există mai multe specii şi soiuri de asteri, iar cele mai populare sunt cele cu flori violet. Totuşi, vei găsi şi soiuri hibride în culorile alb sau albastru. Alegerea soiului disponibil în regiunea în care locuieşti este alegerea cea mai înţeleaptă din punct de vedere ecologic. De asemenea, aceasta este bine aclimatizată şi face faţă mult mai uşor bolilor şi dăunătorilor.
Asterul atrage albinele şi fluturii şi oferă polenizatorilor un aport important de nectar în perioada de toamnă, când nu sunt prea multe flori.
Unde se poate planta asterul?
Asterul este o plantă versatilă care se poate planta pentru a delimita un spaţiu, în grădini de flori sălbatice sau în grădinile perene. Înălţimea plantei variază în funcţie de sol şi poate ajunge până la 80 cm, prin urmare poţi găsi un oricând un loc potrivit în grădina ta.
Alegerea şi pregătirea locului de plantare
Asterul preferă clima cu veri reci şi umede şi adoră nopţile mai friguroase. Dacă vrei să îl plantezi într-o zonă mai călduroasă, alege un loc semiumbrit cu sol umed, dar bine drenat. Înainte de plantare, amesteca solul cu compost.
Plantarea asterului
Asterul poate creşte din seminţe germinate în interior în timpul iernii sau plantate în ghivece. Pentru a simula perioada de inactivitate şi a stimula germinarea, este bine să le ţii în frigider cel puţin patru săptămâni înainte de plantare. Seamănă seminţele la un centimetru adâncime în sol şi aşează ghiveciul într-un loc însorit, la fereastră. De îndată ce pericolul de îngheţ a trecut, poţi planta plantele tinere în exterior. Cel mai bun moment este la mijlocul primăverii.
Asterul din ghiveci poate fi plantat afară toamna, la distanţă de cel puţin 50 de cm. După plantare, udă-l din abundenţă, apoi adăugă mulci pentru a menține solul rece şi a preveni apariţia buruienilor.
Sfaturi pentru îngrijirea asterului
Pentru a se dezvolta cât mai bine, adăugă în fiecare primăvară în jurul plantelor un strat subţire de compost sau de îngrăşământ şi mulceşte locul. Astfel încurajezi creşterea puternică şi protejezi solul de buruieni.
Dacă este o perioadă secetoasă, nu uita să îl uzi în mod regulat în perioada verii. Totuşi, reţine că este o plantă sensibilă la umiditate excesivă, dar şi la lipsa acesteia. Dacă nu are cantitatea potrivită de apă, îşi pierde frunzele de la bază şi nu va înflori prea bine.
Tăierea asterului
Asterul ar trebui tăiat o dată sau de două ori la începutul verii pentru a promova creşterea şi înflorirea abundentă. De asemenea, ar trebui tăiat iarna după ce i s-au uscat toate frunzele. Florilor cărora li se permite maturizarea completă se vor însămânţa singure, dar este foarte posibil ca florile asterilor rezultaţi să nu aibă aceeaşi culoare că a celor originali.
Odată la doi sau trei ani, asterii trebuie răriţi pentru a-şi menţine vigoarea şi calitatea florilor.
Boli care pot afecta asterul
Deşi este foarte viguros şi nepretenţios, asterul este susceptibil la făinare, rugină, pătarea frunzelor, cancer al tulpinii, afide, acarieni, limacşi, melci şi nematode. Din fericire, pentru fiecare dintre aceştia există un remediu şi, dacă vei interveni din timp, ai şanse mari să salvezi planta!
Asterul este o plantă ale cărei flori tăiate rezista foarte mult, prin urmare, o poţi cultiva şi pentru buchete.