Social & Cultura

Bucătărie mică: 7 sfaturi de amenajare

Bucătărie mică: 7 sfaturi de amenajare

Amenajarea unei bucătării mici reprezintă întotdeauna o provocare, pentru că presupune adaptarea celei mai complexe zone dintr-o locuință la un spațiu limitat. Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă la tine acasă, îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să-ți amenajezi bucătăria într-un mod practic și eficient.

Mobila și utilitățile, așezate față în față

Un astfel de stil de amenajare este denumit „stil coridor” și este recomandat în special pentru bucătăriile mici. Acesta îți permite o eficientizare a spațiului, prin amplasarea pe o latură a dulapurilor și celorlalte obiecte de mobilier, în timp ce pe latura opusă sunt amplasate chiuveta, aragazul frigiderul. În măsura în care spațiul îți permite, aici poți amplasa și un mic blat de bucătărie. În acest mod, vei avea acces ușor la dulapuri și celelalte spații de depozitare, având totodată și suficient spațiu de lucru în zona chiuvetei și a aragazului.

Amenajarea pe verticală

În cazul unei bucătării înguste, în care spațiul pe orizontală este limitat, amenajarea pe verticală este cea mai eficientă soluție. Aceasta presupune folosirea la maxim a pereților, prin folosirea de dulapuri înguste și înalte, precum și prin amplasarea de rafturi și polițe suspendate.

Amenajarea în stil galerie

Dacă spațiul bucătăriei se aseamănă întrucâtva unui hol, fiind lung și îngust, acesta este stilul care te avantajează cel mai mult. Stilul galerie presupune amplasarea utilităților pe o singură latură, împreună cu un dulap, folosit ca spațiu de depozitare. Pe cealaltă latură poți plasa lângă perete o masă cu două scaune rabatabile.

Folosește mobilier pliant sau încorporabil

Amplasarea mesei și scaunelor reprezintă o problemă atunci când ai o bucătărie mică, din cauza faptului că nu sunt folosite permanent, iar atunci când nu le utilizezi, ocupă spațiu inutil. O soluție în acest sens ar fi folosirea unei mese încorporate în mobilierul de bucătărie, pe care să o tragi când ai nevoie de ea, apoi să o împingi înapoi la locul ei.

De asemenea poți folosi o masă și scaune pliante, pe care să le strângi după ce ați terminat de mâncat și să le depozitezi într-un colț lângă perete, în debara sau pe balcon.

Dotări minimaliste

Când ai o bucătărie mică, nu are rost să o încarci cu lucruri de care nu ai neapărată nevoie și nici cu mobilier sau electrocasnice voluminoase. Din contră, este recomandat stilul minimalist, care îți asigură un spațiu destul de aerisit, în ciuda dimensiunilor reduse.

Pentru o amenajare în stil minimalist, îți recomandăm următoarele scaune de bucătărie: taburete, scaune din materiale ușoare, scaune joase care să poată intra sub masă, scaune simple cu spătar.

Amplasează dulapuri suspendate

Peretele din spatele chiuvetei este locul ideal pentru amplasarea unor dulapuri suspendate, care să-ți ofere mai mult spațiu pentru depozitare. Acestea pot fi amplasate pe toată lungimea peretelui, iar aici poți ține electrocasnicele pe care nu le folosești zilnic, vasele pentru gătit, condimentele și alte ingrediente care nu trebuie neapărat să stea în frigider. De asemenea, în dulapurile suspendate poți depozita hârtia de copt, folia de aluminiu, sacii menajeri nefolosiți și stocurile de lavete și bureți de bucătărie.

Folosește culori deschise

Tonurile deschise amplifică senzația de spațiu, de aceea sunt recomandate pentru bucătăriile și alte încăperi care nu sunt foarte generoase din acest punct de vedere. Pentru a evita senzația unui spațiu aglomerat care te sufocă, e indicat să folosești mobilier și electrocasnice în culori deschise. Aceeași recomandare este valabilă și pentru gresie și faianță.

Ținând cont de aceste sfaturi, bucătăria ta va deveni un spațiu ordonat, și amenajat eficient, în care te vei simți bine, indiferent dacă gătești, îți bei cafeaua sau stai la masă cu familia.

Imagine de ErikaWittlieb de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de