Social & Cultura

Ce este borelioza și cum se transmite

Ce este borelioza și cum se transmite

Borelioza este cunoscută și ca „boala Lyme”. Află din acest articol ce presupune această afecțiune, cum se transmite, care sunt simptomele care o pot indica, precum și în ce mod se stabilește diagnosticul. De asemenea, îți prezentăm și metode prin care poți reduce riscul de a o contacta.

Ce este borelioza?

Borelioza este o infecție provocată de bacteria „Borrelia burgdorferi”, iar în cazuri rare, de „Borrelia mayonii”, des întâlnită în Europa și America [1]. Te invităm să citești în continuare despre cum se transmite borelioza.

Metoda de transmitere

Bacteriile „Borrelia burgdorferi” și „Borrelia mayonii” se transmit la oameni prin intermediul unor căpușe din genul Ixodes care, la rândul lor, s-au infectat atunci când s-au hrănit din păsări sau șoareci care aveau în organismul lor bacteriile respective. 

Factori de risc

Persoanele care sunt expuse contactului cu bacteriile cauzatoare de borelioză locuiesc sau își petrec mult timp în zone împădurite sau cu iarbă înaltă. De asemenea, riscul este crescut și în cazul persoanelor cu animale domestice care au acces în zonele împădurite. 

Simptomele acestei afecțiuni

Persoanele care suferă de borelioză experimentează diferite simptome care diferă în funcție de stadiul bolii: stadiul identificat precoce, stadiul diseminat timpuriu și cel cronic. Unele simptome pot lipsi în primul stadiu, instalându-se pe măsură ce boala avansează.

Simptome des întâlnite ale boreliozei:

  • O iritație plată, de formă circulară, care poate apărea în orice loc de pe suprafața corpului;
  • Dureri ale musculaturii;
  • Dureri de cap și tulburări de somn;
  • Prezența febrei;
  • Senzația de extenuare și dificultăți de concentrare;
  • Inflamarea ganglionilor limfatici;
  • Inflamație și durere la nivelul articulațiilor. [1]

Mergi imediat la un consult medical dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome. Copiii se pot confrunta și ei cu aceleași simptome ca adulții sau pot fi asimptomatici. Există și unele simptome psihologice pe care copiii infectați le pot manifesta:

  • Schimbări ale stării de spirit;
  • Stări depresive;
  • Coșmaruri. [1]

Dacă observi astfel de simptome la copilul tău și nu poți găsi o explicație pentru apariția acestora, este important să i le prezinți medicului specialist pentru a face investigațiile necesare. Simptomele psihologice prezentate anterior pot avea și alte cauze, un motiv în plus pentru a-i evalua starea de sănătate.

Stabilirea diagnosticului

Mai întâi, medicul face o evaluare a istoricului sănătății pacientului, inclusiv un examen fizic, pentru a verifica dacă există mușcături de căpușe, iritații sau alte urme ce pot semnala contactul cu insectele. Testele de sânge se recomandă după câteva săptămâni de la infectare, deoarece atunci sunt prezenți anticorpii. Când diagnosticul se confirmă, medicul prescrie tratament pe bază de antibiotice.

Măsuri de prevenire

Prevenirea constă în reducerea riscului de a fi mușcat de căpușe. Iată ce poți face:

  • Poartă pantaloni lungi și bluze cu mâneci lungi de fiecare dată când mergi în natură, mai ales în zonele cu iarbă înaltă;
  • În sezonul cald, aplică pe piele un produs cu proprietăți de a îndepărta căpușele;
  • Fii vigilent și verifică-ți copiii și animalele de căpușe sau urme de mușcături ale acestora. O persoană ce a fost infectată se poate reinfecta. Dacă descoperi căpușe atașate, înlătură-le cu ajutorul unei pensete, cu grijă, apucând capul lor și trăgându-le ușor.

Atunci când sesizezi mușcături de căpușe, prezintă-te imediat la medic, pentru un consult de specialitate. Ia-ți măsurile de precauție și ai grijă atât de tine, cât și de cei dragi!

Sursă de referință:

1. Team, The Healthline Editorial. “Everything You Need to Know about Lyme Disease.” Healthline, Healthline Media, 13 Nov. 2019, www.healthline.com/health/lyme-disease, accesat la 28 septembrie 2022.

Sursă foto: shutterstock.com



Lasă un răspuns

Site creat de