Orice femeie care este pe cale să devină mamă acceptă foarte greu că va trebui să renunțe la multe dintre responsabilitățile de care se ocupa. Curățenia casei este doar una dintre ele, iar insistențele unei gravide de a rezolva totul singură poate duce la complicații majore și chiar avort spontan sau naștere prematură.
Atât gravidele, cât și persoanele dragi din jurul ei, trebuie să fie conștiente de riscurile pe care le pot reprezenta anumite treburi casnice, din acest motiv se recomandă să fie efectuate de oricine altcineva. Printre cele mai periculoase preocupări inofensive se numără:
- Dat cu aspiratorul și spălat pe jos cu mopul
Deși plimbarea periei de aspirator pe covor sau a mopului pe pardoseală pare o mișcare blândă, care nu presupune efort, adevărul este cu totul altul. Îndoirea repetată a spatelui poate duce la inflamația nervului sciatic, iar asta va cauza dureri ce se duc în jos, pe picior. Deoarece lunile de sarcină vin la pachet cu câteva kilograme în plus, coloana vertebrală va trebui să facă față unei presiuni crescute, iar aplecarea va agrava inclusiv problemele legate de apăsarea uterului asupra nervului sciatic. De cele mai multe ori, durerea nu se simte exact în timpul curățeniei, astfel încât este greu de făcut asocierea dintre durerea de spate și datul cu aspiratorul sau cu mopul. Dacă vrei să te ocupi chiar tu de praful din casă, aspiratorul robot te scapă de efort și lasă totul curat lună în urma lui.
- Mutarea mobilierului sau a obiectelor grele
Curățenia în casă presupune deplasarea unor piese de mobilier sau alte obiecte din casă, astfel încât praful și murdăria să poată fi îndepărtate într-un mod adecvat. Pe toată durata sarcinii trebuiesc evitate genul acesta de treburi casnice, deoarece încordarea mușchilor abdominali și a spatelui poate duce la vătămări destul de grave. În plus, zona pelviană va fi și ea solicitată, ceea ce poate duce la avort spontan sau naștere prematură.
- Curățarea litierei pisicii
Chiar dacă pisica este un animal nevinovat, care nu trebuie să sufere datorită schimbărilor ce vor apărea în familie, murdăria din lădița cu nisip este foarte periculoasă. Contactul direct cu fecalele de pisică pot duce la infectarea cu toxoplasmoza, o infecție parazitară deosebit de periculoasă, care poate avea aceleași efecte fatale ca cele menționate mai sus.
- Spălarea vaselor
Chiar dacă această operațiune este inofensivă, adevăratul pericol constă în detergenții și substanțele chimice pe care le utilizezi, precum și în statul în picioare pentru o perioadă mai lungă de timp. Substanțele toxice chimice pot afecta buna dezvoltare a copilului și apariția unor probleme de sănătate care îl vor afecta pe termen lung. Pe de altă parte, statul în picioare poate duce la dureri puternice de spate și la riscul de avort spontan. Poți opta pentru un detergent eco cu care poți spăla vasele în timp ce stai pe un scaun. Dar cea mai bună alegere este să lași pe altcineva să se ocupe de această sarcină.
- Strângerea hainelor și a jucăriilor de pe jos
În special gravidele care mai au unul sau mai mulți copii, pot fi tentate să strângă lucrurile aruncate prin camera celor mici. Deși nu pare o treabă foarte periculoasă, adevărul este că aplecarea continuă pentru a ridica ceva de pe jos pune presiune pe burtă, uter și pelvis. Din această cauză, în cel mai scurt timp pot apărea dureri și contracții.
Chiar dacă vei sta acasă în așteptarea nașterii și vei avea mai mult timp la dispoziție, asta nu înseamnă că trebuie să depui efort pentru diverse treburi casnice. Desigur, casa trebuie să fie curată și lucrurile puse la locul lor, dar învață să ceri ajutorul și să le explici celor dragi că nu vrei să te expui la niciun risc.