Din Oras

Cluj Innovation City, nominalizat de Comisia Europeana

Alexandru Tulai

Proiectul de dezvoltare urbana integrata Cluj Innovation City, care urmareste sa creeze o comunitate sustenabila pentru generatiile urmatoare, a fost nominalizat in raportul Uniunii Europene privind cercetarea si inovarea la nivelul tarilor membre. Alaturi de proiectul inovativ de la Cluj, in raport mai figureaza proiectul ELI-NP de la Magurele (cel mai puternic laser din lume) si Centrul International de Studii Avansate Dunare – Delta Dunarii – Marea Neagra.

„Nominalizarea Cluj Innovation City pe prima pozitie in raportul Uniunii Europene ne confirma inceputul bun si ne ofera incredere ca vom putea dezvolta acest proiect in premiera nu doar in tara noastra, ci la nivelul intregii Uniuni Europene”, a declarat Alexandru Tulai, directorul executiv al Fundatiei Cluj Innovation City. Potrivit acestuia, proiectul coaguleaza deja factori decizionali importanti din cercetare si educatie, business si administratie, iar primele elemente ale CIC ar putea primi „unda verde” anul viitor.

Raportul „Performanta cercetarii si inovarii in Uniunea Europeana – Progresul in inovatie al Uniunii, la nivelul tarilor”, finalizat recent de Directoratul General pentru Cercetare & Inovare al Comisiei Europene, arata urmatoarele:

Investitiile private din sectorul Cercetare& Inovare (C&I) raman subdezvoltate si continua declinul de dupa anul 2000. Masurile existente de promovare a investitiilor private C&I nu sunt comparabile cu provocarile cu care se confrunta intreprinderile inovatoare nationale, multinationalele si start-up-urile. Mai mult, exista un dezacord clar intre abilitatile dorite pe piata cunoasterii si competentele oferite de mediul academic, iar acest lucru ar trebui dezbatut. O tema de discutie poate fi daca sistemul ar beneficia in urma inlocuirii interventiilor „aceeasi masura pentru toti” cu unele specifice intreprinderilor inovatoare cu succes demonstrat. In plus, prevederile incerte si contradictorii cu privire la drepturile de autor obliga companiile mari la o anumita reticenta cand este vorba sa investeasca in inovatie. Finalizarea Legii Patentelor Angajatilor si implementarea normelor metodologice sunt pasi esentiali catre cresterea investitiilor straine directe in activitatile inovatoare din Romania. Cu toate acestea, merita mentionata o tendinta relativ recenta, de tipul „de jos in sus”, ce indica o concentrare a resurselor inovatoare in jurul unor sectoare economice cum ar fi industria auto si IT sau al infrastructurii de cercetare stiintifica  in domenii ca stiintele vietii si fizica nucleara, precum:
Cluj Innovation City, cluster economic focalizat pe patru sectoare: IT, energie, mediu si sanatate;
– Infrastructura Europeana a Luminii (ELI-NP) din Magurele, cluster stiintific promitator;
– Centrul International de Studii Avansate Dunare – Delta Dunarii – Marea Neagra, care dezvolta programe pornind de la unicitatea naturala a zonei si face parte din Strategia Dunarii.
”  (sursa)

In acest context, continua raportul, „este firesc ca autoritatile sa dezvolte masuri clare pentru a sustine aceste clustere, dat fiind faptul ca ele rezolva intr-o maniera „de jos in sus” probleme ale sistemului pentru care abordarea „de sus in jos” nu a avut prea mult succes pana acum. Exista deja date care arata ca aceste clustere sunt tot mai capabile sa atraga finantari din surse europene si nationale. In plus, problema guvernantei pare sa fi fost clarificata pentru proiectele concrete. Aceste clustere aduna cercetatori, afaceri si factori decizionali (autoritati), ceea ce reprezinta triunghiul cunoasterii intr-un sistem C&I national, in prezent”. (sursa)

Despre Cluj Innovation City

Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbana integrata demarat in 2012 la initiativa Cluj IT Cluster si cu orizont de finalizare in 2030. Primul proiect de acest tip din Uniunea Europeana, Cluj Innovation City include patru directii strategice: sanatate, bioeconomie, IT si energie regenerabila si mediu. CIC aduce impreuna autoritatile publice, universitatile si comunitatea de afaceri, urmarind dezvoltarea locala, regionala si nationala. Gandit ca o retea colaborativa de cercetare si afaceri, Cluj Innovation City are la baza premisele educatiei, ale inovatiei si ale antreprenoriatului, iar principalul obiectiv este sa  genereze dezvoltare social-economica regionala sustenabila.



Lasă un răspuns

Site creat de