Social & Cultura

Confesiuni din Penitenciarul Gherla: Movileanu George – despre greseli, anturaj, viata in inchisoare si viitor

Confesiuni din Penitenciarul Gherla: Movileanu George - despre greseli, anturaj, viata in inchisoare si viitor

Movileanu George este un tânăr din Brăila, în vârstă de 26 de ani, care execută o pedepasă de 15 ani în Penitenciarul Gherla. Tânărul cunoaşte foarte bine viaţa din închisorile din România, fapt dovedit de numărul locurilor în care a fost închis: Brăila, Galaţi, Rahova, Bacău, Iaşi, Arad şi Tulcea.

Movileanu George, închis pentru tâlhărie şi viol, a acceptat să acorde un interviu, in exclusivitate, în care vorbeşte despre anturajul defectuos, familie, viaţa în închisoare şi viitor.

Reporter: Din ce cauza ai ajuns in penitenciar?

Movileanu George: Din cauza teribilismului, din cauza „prietenilor”, al anturajului. Pentru ca… prima data cu ei am inceput sa facem fel de fel de ilegalitati. Si dupa aceea… in speranta de a nu fi prins- ca stii, mai multi, sunt mai multe sanse de a fi prins, asa ca am decis sa fiu pe cont propriu.. cum s-ar spune. Dar asta din nevoia de a face rau, simteam nevoia de a face rau, sa incalc legea in permanenta. Ma facea sa ma simt mai bine .. nu stiu.. ca un fel de aventura era pentru mine.

Reporter: Ce ar fi trebuit sa faci ca sa eviti acest lucru?

Movileanu George: Nu ar fi trebuit sa accept de la inceput oferta prietenilor.. daca nu acceptam de atunci, acum eram probabil cu o scoala terminata, cu o facultate facuta, poate chiar si cu o familie intemeiata. Anturajul te schimba foarte mult.. trebuie sa fii foarte intelept cand iti alegi prietenii, sa cantaresti ceea ce te pun sa faci sau ceea ce iti cer, sa vezi daca e bine sau nu. Sau daca chiar nu stii, mai degraba intreaba pe cineva mai mare care ar putea sa te ajute, un prieten pe care il consideri mai bun, nu cei care te indeamna sa faci rau…

Reporter: Cum ti s-a schimbat viata de cand esti in penitenciar?

Movileanu George: Pot sa zic ca viata mi s-a schimbat in bine, chiar foarte bine pentru ca datorita faptului ca am fost arestat am putut sa ma opresc din ceea ce faceam. Pentru ca nu mai puteam sa ma controlez, devenise ca un drog pentru mine si odata, ajuns aici, pot sa zic ca chiar m-am bucurat ca am fost arestat, am putut sa ma opresc. De atunci, am inceput sa cunosc fel de fel de oameni, atunci l-am cunoscut si pe Dumnezeu, care m-a ajutat foarte mult, pe fratii din oastea Domnului care te ajuta enorm, iti schimba viata radical. Atunci cand crezi in Dumnezeu, viata te invata numai lucruri bune…. Am cunoscut oameni minunati aici… Intr-adevar, sunt si lucruri rele, tocmai ce spuneam, sa  vezi cum iti alegi prietenii. Chiar daca ai ajuns aici poti sa faci multe ilegalitati, care sa iti prelungeasca sederea aici..

Reporter: Deci ai dat de greutati si aici…

Movileanu George: Da… Mai ales la inceput pana inveti ce e puscaria..nestiind, neavand prieteni care sa iti povesteasca ce a fost pe aici .. trebuie sa treci si sa inveti tu de unul singur.. e foarte greu. Fiind tanar, toata lumea, mai ales cei recidivisti, incearca sa profite de tine, sa isi bata joc de tine, sa te prosteasca cum pot si cum stiu ei mai bine. Trebuie sa vezi lucrurile astea, sa fii foarte atent, ca in orice moment…Acum zici ca e prietenul tau, dar mai incolo poti avea probleme din cauza lui.

Reporter: Cu ce iti ocupi timpul in penitenciar?

Movileanu George: Eu acum, datorita parintelui, sunt intr-o trupa de teatru care organizeaza evenimente unde participam… In schimb, lucrez ca si legator, leg carti, registre, tot ce tine de legat, de legaturi. Este foarte frumos, cel putin mie imi place, ma tine tot timpul ocupat. Chiar mi-a placut foarte mult.. nu stiam nimic pana sa ajung aici.. ce e aia „legaturi”, habar nu aveam. Cand mi-a zis legator, ma intrebam ce sa leg?  Dar cand am vazut cate lucruri frumoase pot iesi, cand faci o carte, sa o iei sa o imbraci in piele, apoi sa o cosi, sa faci totul cu mana ta! Si cand stii ca daruiesti cuiva care chiar ii foloseste. De exemplu am imbracat Biblii din piele pentru cei din oastea Domnului, pentru mine, pentru parinte.. am o satisfactie cand ii vad ca vin tot timpul la Biserica, ca o folosesc, stiu ca pielea aia protejeaza si tine mai mult.. nu se strica asa repede pentru ca o folosesc mult. Am o satisfactie cand vad ca cineva foloseste ce am facut eu. E o placere pentru mine si totodata si un castig sa pot sa ies mai repede de aici, imi trece si timpul mai repede.. Iar cu teatrul e super pentru ca nu simtim ca suntem la puscarie, ne distram, radem, glumim, facem caterinca unul de altul..e super, e fain tare! Chiar ma bucur ca avem un astfel de parinte, eu am fost in mai multe penitenciare, dar parintii de acolo se ocupau doar de slujba si atata tot.

Reporter: In ce penitenciare ai mai fost?

Movileanu George: Am fost la Braila, Galati, Prahova, Bacau, Iasi, Arad, Tulcea. Aici parintele  a fost singurul care chiar face ceva pentru detinuti si noi nu il consideram ca si un cadru.. il consideram ca si parintele nostru spiritual. Pentru ca atunci cand avem necazuri, domnul Dragan vine si ne indruma catre ceea ce trebuie sa facem sa fie bine pentru noi. Dansul stie ce e rau si unde putem calca stramb si ne indruma ca sa putem sa ne eliberam cat mai repede, sa nu ne facem raporte. Daca ne-am facut raporte, ne scot de la munca, ne-am pierdut si castigul, tragem dupa raport multe, multe probleme. Dar parintele pentru noi e… eu il consider ca pe un tata spiritual.. ne ajuta tot timpul. Si mergand tot timpul la biserica, la fiecare slujba, ma ajuta foarte mult. Ma simt liber, eu nu ma simt ca si cum as fi inchis, eu ma simt tot timpul liber. De cand am venit aici si i-am cunoscut pe cei din oastea Domnului ma simt fericit continuu. Esti liber cu trupul si cu sufletul. Cu mintea esti liber, numai trupul iti e inchis, dar acesta din urma iti e inchis pentru ca trebuie sa iti platesti niste pacate pe care le-ai facut si e mai bine sa le platesti in lumea asta decat in lumea de dincolo. Chiar ma bucur ca le pot plati acum…inca sunt tanar si am timp sa fac ceea ce mi-am propus sa fac.

Adrian: Dupa ce vei iesi din penitenciar, te-ai gandit sa inveti o meserie sau chiar sa faci o facultate?

Movileanu George: (Zambeste) Pai tot datorita peniteciarului care mi-a dat posibilitatea de a invata o meserie aici am facut cursul de tamplarie. Iar tamplaria chiar imi place.. imi place cel mai mult la strunc. De aici.. pot sa zic ca am o calificare datorita penitenciarului. In schimb, cand voi iesi afara, vreau sa imi intemeiez o familie, pentru ca.. stiind ca am o familie si ca trebuie sa muncesc pentru cineva drag si pe care il iubesc, pot sa ma tin departe de probleme, de prieteni, de droguri si ce vor mai fi, pentru ca am o familie acasa si trebuie sa le fiu alaturi. Acest lucru sunt sigur ca ma va motiva sa nu mai repet greselile pe care le-am facut, si oricum sunt mai matur atunci ca ma vor elibera, nu voi mai avea mintea pe care am avut-o cand am venit aici.

Adrian: Crezi ca va fi mai greu sa iti intemeiezi o familie?

Movileanu George: Sigur, pentru ca multa lume cand aude ca ai facut puscarie te marginalizeaza.. O sa fie foarte greu si sa imi gasesc un loc de munca. Dar mai sunt oameni care stiu ca oamenii se pot schimba, ca au gresit pentru ca au fost mai tineri, mai prosti.. ca s-au luat dupa unul si dupa altul, dar am cunoscut pe cineva care chiar crede in mine ca ma pot schimba, ca m-am schimbat si ca poate croi ceva cu mine si ii multumesc mult. Imi da speranta, ma face sa cred in mine si ma face sa merg mai departe. Datorita acelei persoane, chiar sunt bucuros, tot timpul.. de un an si trei luni incoace,  adorm fericit, ma trezesc fericit. Astept sa treaca timpul acesta mai repede.. si chiar trece mai repede. Atunci cand iubesti totul e mai usor, mai frumos, nu mai simti greutatea pe care o ai.

Reporter: Din ce cauza crezi ca ajung tinerii in penitenciar?

Movileanu George: In primul rand pentru ca ei considera ca totul poate fi al lor,cred ca tot ce zboara se mananca.. E in primul rand anturajul, drogurile..crezi ca e bine, ce euforie iti dau, parca zbori… dar nu e asa.  Cel mai bine stiu parintii, daca am asculta de ei, sigur nu am ajunge niciodata aici. Puscariile ar fi goale.

Reporter: Cum crezi ca ar putea evita tinerii sa ajunga aici?

Movileanu George:  Sa asculte cel mai bine de parinti si de profesori. Chiar daca nu le place scoala, nici mie nu mi-a placut. Dar profesorii incearca sa ne indrume catre ceva bun in viata, pentru a ajunge cineva. Nu ne vor raul..ca ne dau teme, ca ne plictisim la scoala si trebuie sa  chiulim. E un lucru rau pentru ca daca chiuleste unul, te iei dupa el, pierzi din materie si ajungi un depravat sau mai rau.. ajungi sa faci fel de fel de fapte pentru ca ai dat de gustul drogurilor, nu mai ai bani sa le cumperi si ajungi sa furi din casa, de la vecini.. inevitabil ajungi aici. E foarte usor sa ajungi aici…

Reporter: Deci mediul in care traiesti are un rol important in actiunile viitoare…

Movileanu George: Foarte important. Mai ales daca nu ai ambii parinti langa tine.. Neavand ambii parinti langa tine, celalalt se chinuie sa iti ofere un trai decent si sa iti faca toate poftele, dar tu fiind copil nu vezi lucrurile astea .. ca se chinuie parintele pentru tine sa iti ofere tot ceea ce ai tu nevoie sau ceea ce iti doresti si zici „ lasa ca el e parintele, el trebuie sa munceasca ca sa ma creasca, sa ma intretina pe mine. Dar nu e asa pentru ca si parintii au suflet, iubesc si isi doresc pentru copilul lor tot ce e mai bun. In schimb copiii, tot timpul le fac viata cat mai amara, mai grea parintilor. Trebuie sa isi dea seama ca parintii pentru ei fac ceea ce fac.. unii stau departe. Trebuie sa ii inteleaga si sa ii asculte.. Macar sa le asculte sfaturile pe cat pot. Chiar daca sunt copii si trebuie sa mearga sa se distreze… sunt tot felul de activitati educative si distractive pe care sa le faca. Nu neaparat sa bei, sa fumezi… astea iti distrug viata, toata tineretea si dupa ce ai trecut prin ele te ineci in bautura, in droguri si vezi cum trece viata pe langa tine. Plus de asta, poti sa te imbolnavesti de fel de fel de boli.. ajungi mult mai repede in pamant decat sa ajungi sa devii cineva, sa iti traiesti viata: sa intemeiezi o familie, sa faci copii, sa lasi ceva pe lumea asta.

Reporter: Ce ai de transmir tinerilor care sunt in afara zidurilor?

Movileanu George: Ar trebui sa .. nu stiu… sa isi asculte parintii, asta e cel mai important. Sa invete sa fie intelepti, sa stie sa aleaga ce e bine si e e rau. Pana la urma, tu singur iti faci ceea ce…  ce face omul singur cu mana lui, se numeste lucru manual. Dar nu e chiar asa. Trebuie sa ai foarte mare grija cu cine te inhaitezi, ce prieteni iti faci, ce sfaturi iti dau.. Tu trebuie sa alegi numai ce e bun din ceea ce auzi. Iar, in primul rand trebuie sa aiba grija deoarece astia sunt cei mai frumosi ani, ai tineretii si ai copilariei si se duc foarte repede. Cand ajungi matur, ajungi sa iti para rau dupa ei, nu vei zice ca ai terminat liceul, anii studentiei, nu ai fost in camine unde e frumos sa te distrezi cu prietenii, cu colegi, cu fetele. E fain, mai ales cand esti student, dar daca mergi pe carari gresite, vei pierde lucrurile acestea. Unii zic ca „ de ce sa invat? Uite cati oameni sunt cu facultate si tot fara lor de munca” dar nu e chiar asa pentru ca pana la urma fiecare isi are locul lui si vei vedea ca chiar te-a ajutat scoala. Asa daca ai numai 8 clase, 10 clase ce faci cu ele? Toata lumea care vrea sa te angajeaze iti cere BAC-ul, o diploma, o facultate.. Ajungi sa vezi ca nu ai facut nimic pentru cateva clipe de distractie..

 

 

 

 



Lasă un răspuns

Site creat de