Social & Cultura

Cum a apărut creditul de nevoi personale? În ce situații îl preferă românii?

Cum poți să îți calculezi bugetul în fiecare lună

Creditul, în diferitele sale forme, a fost o constantă a istoriei economice a lumii, bazat pe încrederea unei persoane sau a unei instituții de a pune la dispoziție resurse financiare temporare în schimbul unei datorii ulterioare.

La început a fost trocul. Am putea spune că baza creditării a constat în oferirea de bunuri unei persoane, ce urma a fi înapoiată la o dată anume. Ulterior, odată cu apariția banilor, relația creditor-debitor a devenit mai apropiată de cea din zilele noastre.

Înainte de apariția sistemelor bancare moderne, împrumuturile erau adesea făcute între indivizi sau familii. Acestea erau bazate pe încredere și pe nevoi imediate, iar termenii împrumutului erau stabiliți prin negocieri directe.

Odată cu dezvoltarea comerțului și a sistemelor monetare, au apărut și diverse instituții specializate care să se ocupe de împrumuturi. Băncile, în forma lor inițială, au oferit credite comercianților pentru a-și putea finanța călătoriile lungi sau achiziția de bunuri.

Recent, băncile au început să identifice nevoia pieței pentru credite destinate consumatorilor obișnuiți, nu doar a comercianților. Astfel, creditul de nevoi personale a fost conceput ca o soluție pentru a finanța diverse nevoi ale indivizilor, de la educație la sănătate sau achiziția de bunuri și servicii.

Creditul de nevoi personale în România

Deși ideea de credit nu era străină populației, adaptarea creditului de nevoi personale la specificul pieței românești a necesitat inovații. Piața aflată în plină dezvoltare și sistemul bancar modern au oferit premisele necesare pentru popularizarea acestui tip de credit.

O parte esențială din evoluția creditului de nevoi personale în România a fost legată de măsurile legislative adoptate. În primii ani post-revoluție, piața financiară era slab reglementată, ceea ce a dus la practici de împrumut lipsite de etică și riscuri uriașe pentru consumatori.

O caracteristică remarcabilă a pieței de credite în România este intensa competiție dintre bănci și instituții financiare nebancare, lucru ce a dus la apariția de oferte tot mai atractive pentru consumatori, cu dobânzi mai mici, termeni de rambursare mai flexibili și condiții de eligibilitate mai relaxate.

Situațiile în care românii preferă creditul de nevoi personale

De regulă, românii optează pentru un credit nevoi personale în contextul:

  • Renovării sau îmbunătățirii locuinței;
  • Educației: deoarece costurile sunt tot mai ridicate în ceea ce privește educația, fie că vorbim de studii universitare sau cursuri de specializare, creditul de nevoi personale devine o soluție potrivită pentru multe familii;
  • Evenimente speciale: aici sunt incluse nunțile, botezurile sau alte evenimente semnificative, la care românii trebuie să pună în plic o sumă consistentă, dar pe care nu o au disponibilă;
  • Urgențe: aici sunt incluse diverse probleme de sănătate, pentru care sunt necesare analize suplimentare costisitoare, sau o situație neprevăzută (accident sau deces).

Imagine de Nattanan Kanchanaprat de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de