Social & Cultura

Cum îți dai seama că ai nevoie de un stimulator cardiac: 4 semne

stimulator cardiac

Un stimulator cardiac sau un pacemaker este un dispozitiv medical implantabil al cărui principal scop este acela de a ajuta inima să bată într-un ritm normal atunci când nu poate face asta lucru de una singură. Poate fi necesar în cazul unor afecțiuni precum blocurile de ramură, bradicardia, fibrilația atrială sau alte tulburări de ritm cardiac.[4] Continuă să citești pentru a afla care sunt semnele ce indică faptul că este posibil să fie necesară implantarea unui astfel de dispozitiv. 

 1. Amețeli și leșinuri

Atunci când inima ta bate prea încet, cum se întâmplă în cazul bradicardiei, nu va mai pompa suficient sânge bogat în oxigen pentru a acoperi nevoile creierului și a celorlalte organe interne și țesuturi. Apar astfel diverse simptome, între care și stările de amețeală și sincopele sau leșinurile. 

Aceste simptome pot avea și alte cauze, motiv pentru care este important să apelezi la un specialist pentru un diagnostic clar și recomandări în ceea ce privește tratamentul. Poate că este vorba de o problemă pentru care nu va fi nevoie de un tratament anume.[1][4] Există însă și posibilitatea ca, pe baza rezultatelor investigațiilor efectuate, să afli că este timpul să te interesezi cu privire la prețul unui stimulator cardiac

2. Oboseala extremă

Te simți adesea obosit, extenuat, chiar dacă dormi suficient? Sau ai observat poate că activități care altădată nu-ți puneau probleme te fac acum să obosești foarte repede? Astfel de stări de oboseală extremă, aparent inexplicabile, reprezintă un alt simptom asociat adesea cu bradicardia, dar și cu insuficiența cardiacă.

Aceasta din urmă este o condiție cronică ce se caracterizează prin incapacitatea inimii de a pompa o cantitate de sânge suficientă în organism. Cel mai adesea, este cauzată de boala coronariană sau hipertensiunea arterială care nu este ținută sub control. Poate avea însă și alte cauze, inclusiv anumite tipuri de tulburări de ritm cardiac. Există mai multe opțiuni de tratament și, în unele cazuri, poate fi necesară implantarea unui stimulator cardiac.[3][4]

3. Dificultățile de respirație 

Dificultățile respiratorii sunt un alt simptom care poate apărea atunci te confrunți cu o problemă de natură cardiacă, fie că este vorba de bradicardie, de o altă tulburare de ritm cardiac, de insuficiență cardiacă ori chiar de un infarct miocardic. Termenul medical folosit pentru a descrie acest simptom este dispnee și, ca și în cazurile de mai sus, poate avea și alte cauze. Totuși, dacă apare brusc și persistă o perioadă scurtă de timp, este posibil să fie vorba de o problemă de natură cardiacă. Chiar dacă nu este simptom pe care l-ai descrie ca fiind foarte sever, este important să consulți un medic pentru a afla care este cauza sa exactă și, dacă este cazul, ce opțiuni de tratament există.[2]

4. Palpitațiile 

Palpitațiile reprezintă o manifestare frecvent întâlnită a tulburărilor de ritm cardiac. Pot să apară fie că te odihnești, fie că desfășori activități normale și, deși neplăcute, în majoritatea cazurilor sunt inofensive. Dacă sunt severe, se agravează sau persistă, este indicat să ceri sfatul unui medic, în special dacă ai un istoric de afecțiuni cardiace. Ele nu necesită, în general, tratament, dar poate fi nevoie să se intervină pentru tratarea cauzelor lor.[5]

Simptome precum palpitațiile, amețelile, oboseala accentuată și sincopele pot indica existența unei tulburări de ritm cardiac sau a unei alte afecțiuni de natură cardiacă pentru tratarea căreia este necesară implantarea unui stimulator cardiac.  Evident, pot avea și alte cauze. Numai un medic îți poate spune de ce apar ele, dacă ai nevoie de un pacemaker ori dacă există alte opțiuni de tratament mai potrivite pentru tine. Important este să nu ignori niciodată astfel de simptome, mai ales dacă tind să apară des, persistă un timp îndelungat ori observi că se agravează. 

Bibliografie: 

  1. „Dizziness”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2020, medlineplus.gov/ency/article/003093.htm. Accessed 11 Apr. 2023.
  2. „Dyspnea (Shortness of Breath)”, CHEST Foundation, 2022, foundation.chestnet.org/lung-health-a-z/shortness-of-breath/. Accessed 11 Apr. 2023.
  3. „Heart Failure”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/000158.htm. Accessed 11 Apr. 2023.
  4. „Pacemaker Implantation”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/. Accessed 11 Apr. 2023.
  5. „Palpitations”, British Heart Foundation, 2023, www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/palpitations. Accessed 11 Apr. 2023.

sursa foto: freepik.com



Lasă un răspuns

Site creat de