Social & Cultura

Cum să-ți pregătești locuința de oaspeți: 5 ponturi

Cum să-ți pregătești locuința de oaspeți: 5 ponturi

Toți ne dorim să fim gazde perfecte, însă uneori suntem luați de valul pregătirilor pentru oaspeți și scăpăm din vedere anumite detalii. Conform legilor lui Murphy, tocmai aceste detalii sunt primele care le sar în ochi musafirilor și astfel se ajunge la niște situații destul de stânjenitoare. Majoritatea dintre noi am trecut măcar o dată printr-o astfel de experiență, așa că am decis să îți împărtășim câteva ponturi, ca să nu pățești la fel.

Repară tot ce e de reparat

E jenant să scârțâie ușa de la intrare când îți primești musafirii sau să îl vezi pe unul din ei cum se schimbă la față când scaunul pe care stă se clatină periculos. Sunt doar două exemple aleatorii, însă orice lucru defect din casă te va pune într-o lumină proastă. De aceea, momentul în care se anunță o vizită este cel mai bun prilej să te apuci de reparat tot ce nu merge cum trebuie. Nu e indicat să apelezi la improvizații și nici să încearcă să maschezi anumite defecte, iar dacă nu te pricepi să repari ceva, apelează la cineva care știe.

Fă o curățenie generală

Nu poți nici să primești oaspeți având praful de două degete pe mobilă sau covoarele nescuturate de un an de zile. Casa trebuie să fie „lună”  așa că e necesar să te apuci de o curățenie temeinică cu câteva zile înainte de a veni musafirii. Nu „ierta” nimic, iar dacă e nevoie, poți chiar să zugrăvești pereții, în caz că au pete de mucegai sau igrasie. Camera în care vei primi oaspeții trebuie să arate impecabil, la fel și baia și bucătăria. Asta nu înseamnă totuși că poți să ignori celelalte încăperi din locuință.

Camera de oaspeți

Dacă musafirii rămân la tine și peste noapte, trebuie să pui foarte bine la punct camera în care îi vei găzdui. În astfel de situații, este bine să le asiguri condiții cât mai apropiate de cele de la hotel, asta însemnând așternuturi impecabile, mai multe rânduri de prosoape, halate de baie, pahare curate etc. De asemenea, ar aprecia foarte mult dacă ar avea un televizor în cameră, dar și un aparat de aer condiționat. De preferat ar fi să aibă la dispoziție și o baie proprie, dar asta doar în cazul în care apartamentul e dotat cu mai multe băi.

Zona de servire a mesei

În majoritatea cazurilor, musafirii sunt poftiți la masă, așa că trebuie să te ocupi și de amenajarea spațiului în acest sens. Spațiul de servire a mesei poate fi amenajat în living, în sufragerie sau chiar pe terasă, dacă vremea vă permite. Trebuie să ții cont de câte persoane sunt la masă, astfel încât spațiul să fie suficient de generos pentru a lăsa tuturor libertate de mișcare. Totodată, asigură-te că zona de servire a mesei beneficiază de cât mai multă lumină naturală, iar musafirii au toate condițiile pentru a se simți confortabil.

Servirea cafelei

Regulile ospitalității spun că nu e indicat să servești cafeaua la masă, așa că trebuie să îți inviți oaspeții într-un spațiu mai primitor. Se poate și în bucătărie, dacă aceasta este curată și amenajată cu bun gust. Dacă bucătăria este suficient de mare, poți amplasa o masă în mijloc, înconjurată de scaune de bucătărie tapițate, care sunt ușoare și comode. În cazul bucătăriilor mai mici, se poate amenaja un colțar cu o masă și câteva scaune pe una din laturi, iar acesta va fi, de asemenea un loc excelent pentru servit cafeaua.

Ținând cont de aceste sfaturi, prietenii și apropiații vor începe să te aprecieze tot mai mult pentru calitățile tale de gazdă și vor fi mereu încântați să îți treacă pragul.  

Imagine de Karolina Grabowska de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de